5 Ιουν 2012

Ημέρα περιβάλλοντος η 5η Ιουνίου - Τί πράττει ο Δήμος Δράμας

O Δήμος Δράμας τιμά την 5η Ιουνίου, παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος και παράλληλα επιδιώκει να αποδείξει ότι   ο σεβασμός στο περιβάλλον πρέπει να είναι τρόπος ζωής και καθημερινή πρακτική για όλους μας.


Για τον λόγο αυτό άλλωστε ο Δήμος μας έχει προχωρήσει στον τομέα της ανακύκλωσης  με την προετοιμασία της λειτουργίας του ΚΔΑΥ,  όπως και την δρομολόγηση  αποκατάστασης  της χωματερής στην περιοχή των Ταξιαρχών και του Σιδηρονέρου. Επίσης προχώρησε σε  δράσεις καθαρισμού πολλών περιοχών της πόλης που παρουσίαζαν χρόνια προβλήματα ρύπανσης όπως στον Χείμαρρο Καλλιφύτου στην περιοχή των Ρομά. 

Ακόμη δρομολογήθηκε η σύνδεση όλων των οικισμών της νότιας περιοχής του Δήμου με τον βιολογικό καθαρισμό. Επιπλέον ολοκληρώνεται η σύνδεση  του φυσικού Αερίου με δημόσια κτίρια και ενεργοβόρες  εγκαταστάσεις για λιγότερη ρύπανση. Παράλληλα συμμετέχει στην πρωτοβουλία  για δημιουργία συμφώνου με άλλους Δήμους για την περαιτέρω μείωση του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) , αλλά και για την υποβολή σχεδίου για την Βιώσιμη Ενέργεια, την διοργάνωση ημερών  ενέργειας  και την συμμετοχή του στην ετήσια Διάσκεψη Δημάρχων  της ΕΕ για την προώθηση αυτών των πρωτοβουλιών.

Οι δεκάδες  δράσεις του Δήμου Δράμας που κινούνται στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής προστασίας στοχεύουν στο να γίνει τρόπος ζωής η προστασία του περιβάλλοντος και να γίνει μεγαλύτερη χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών  Ενέργειας. Στο πνεύμα αυτό ο Δήμος Δράμας ήδη προχωρά στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε σχολεία της πόλης και έχει υποβάλει για ένταξη σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα της ΕΕ, προτάσεις που στοχεύουν στην βιοκλιματική  ανάπλαση της 19ης Μαΐου και τη Βεργίνας, της ενεργειακής απόδοσης τεσσάρων μεγάλων σχολικών συγκροτημάτων.   

Στο πλαίσιο της συμμετοχής και της ενθάρρυνσης των πολιτών σε περιβαλλοντικές δράσεις πραγματοποίησε γενικευμένη δράση με τίτλο «Πρασινίζω την πόλη μου» και διανομή 15000 δενδρυλίων με αφορμή την παγκόσμια ημέρα δασοπονίας. Στην ίδια κατεύθυνση έγιναν και πολλές ακόμη δράσεις με πιο πρόσφατη την δράση “Lets do it- Greece”  στο πλαίσιο της οποίας ενεργοποιήθηκαν πολίτες και εθελοντικές ομάδες προκειμένου να συμμετέχουν σε δράσεις καθαριότητας , που  υλοποιήθηκαν την ίδια ημέρα σε διαφορετικά  σημεία μεταξύ των οποίων ο λόφος του  Κορυλόβου  και η περιοχή της Αγίας Βαρβάρας.

Στην ίδια κατεύθυνση θέσπισε πολιτικές που επιβραβεύουν την μικρότερη κατανάλωση νερού και δρομολόγησε τεράστια έργα, όπως το νέο δίκτυο ύδρευσης στην Δράμα και τον Ξηροπόταμο, αντικαθιστώντας τις αμιαντοσωλήνες  και δίνοντας τέλος  στις διαρροές  και την κατασπατάληση του πολυτιμότερου αγαθού.

Στόχος του Δήμου μας είναι να αποτελέσει αντίληψη των πολιτών ότι ο σεβασμός και η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι πλέον μόνο αξία ζωής αλλά και αναγκαία στάση για την επιβίωση του πλανήτη μας. Γι αυτό και θεωρεί ότι πέρα από τις συμβολικές ημέρες, το περιβάλλον πρέπει να το σεβόμαστε και να το φροντίζουμε   365 ημέρες τον χρόνο.