8 Ιουν 2012

Ομαλά η απορρόφηση του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας - 140 δεν αποδέχθηκαν τις θέσεις τους


Την απορρόφηση πεντακοσίων απασχολούμενων μέσω του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας υπολόγιζε η διοίκηση του δήμου Καβάλας και οι οποίοι θα προέρχονταν από τις τρεις υπόλοιπες ΜΚΟ πλην του Εργατικού Κέντρου.


Μέχρι χθες, όταν και απάντησε σε σχετικό ερώτημα ο Δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής, είχαν απορροφηθεί σταδιακά σχεδόν οι μισοί εξαιτίας των γραφειοκρατικών διαδικασιών. Ο ρυθμός απορρόφησης χαρακτηρίστηκε ικανοποιητικός και συγκεκριμένα ο δήμος Καβάλας έχει ορίσει επακριβώς τις θέσεις στις οποίες θα προωθηθούν οι απασχολούμενοι.

Το δυσάρεστο στην εξέλιξη υλοποίησης του προγράμματος είναι η καθυστέρηση της διαδικασίας του Εργατικού Κέντρου, ενώ ο πίνακας των επιτυχόντων ακόμη δεν έχει επικυρωθεί από το ΑΣΕΠ. Ο κ. Σιμιτσής προέβλεψε ότι η καθυστέρηση θα είναι μεγαλύτερη και δεν απέκλεισε την επέκτασή της ακόμη και μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου. Μάλιστα το προσωπικό που θα διοχετεύονταν μέσω του ΕΥΚ ήταν εκείνο που θα κάλυπτε σημαντικές ανάγκες του δήμου όπως η κοπή των χόρτων και η καθαριότητα, αλλά και η ενίσχυση της τεχνικής υπηρεσίας.

Επομένως το μόνο που μπορεί να κάνει ο δήμος είναι να αναμένει, ενόσω διανέμει τους υπολοίπους απασχολούμενους σε τομείς όπως τα ΚΑΠΗ, οι παιδικοί σταθμοί, η καθαριότητα των ακτών.

Την απορία του εξέφρασε ο Δήμαρχος Καβάλας διότι από τους εννιακόσιους απασχολούμενους που κατέθεσαν δήλωση αποδοχής επί συνόλου 1.500 θέσεων των τριών ΜΚΟ, ένας αριθμός 140 καβαλιωτών δεν προχώρησε στη δήλωση αποδοχής. Δεν τους ενδιέφερε δηλαδή η θέση απασχόλησης που εξασφάλισαν; Ο κ. Σιμιτσής ζήτησε τον κατάλογο ονομάτων των συγκεκριμένων ατόμων, ώστε να είναι σε θέση να ρωτήσει σχετικά κάποιον από αυτούς, εάν χτυπήσει την πόρτα του δημαρχιακού γραφείο ζητώντας δουλειά ή βοήθεια. Εκτός εάν δεν αντιμετώπιζαν τόσο σοβαρές ανάγκες όταν προσήλθαν και κατέθεσαν τις αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα, συμπέρανε ο Δήμαρχος.

Η μισθοδοσία των απασχολούμενων είναι εξασφαλισμένη μέσω του ΕΣΠΑ και η μόνη διατύπωση για την πληρωμή αφορά στο γραφειοκρατικό κομμάτι. «Το πότε θα έρχονται τα χρήματα εξαρτάται από την έγκαιρη διεκπεραίωση της γραφειοκρατικής δουλειάς από τις ΜΚΟ», παρατήρησε ο κ. Σιμιτσής. Ο οποίος πάντως επεσήμανε ότι ακόμη η κεντρική διοίκηση δεν έχει αποστείλει τη δόση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων του Ιουνίου, που θα χρησιμοποιηθεί για την καταβολή της μισθοδοσίας στους δημοτικούς υπαλλήλους.