13 Μαΐ 2012

Η Πολιτική Κρίση Αναβάλει τις Αποφάσεις Σχετικά με τις Επιδοτήσεις των ΑΠΕ


Τη στιγμή που στην Αθήνα κυριαρχεί αβεβαιότητα σχετικά με το σχηματισμό νέας κυβέρνησης και τη διενέργεια εκλογών τον Ιούνιο, τα θέματα διαπραγμάτευσης με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ έχουν μπει προσωρινά στο ψυγείο.


Το ίδιο ισχύει και για αριθμό κρίσιμων ζητημάτων που απασχολούν τον κλάδο της ενέργειας, όπως για παράδειγμα το αν θα αλλάξει το ρυθμιστικό καθεστώς στις ΑΠΕ ή τι θα γίνει τελικά με τις αποκρατικοποιήσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις μονάδων της ΔΕΗ.

Ως γνωστόν, μια λύση που έχει προταθεί για το πρόβλημα ρευστότητας στην αγορά ηλεκτρισμού είναι η χορήγηση 350 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ώστε να πληρώσει ο ΛΑΓΗΕ τις οφειλές του προς τους παραγωγούς. Η τρόικα όμως, δεν πρόκειται να επιτρέψει μια τέτοια κίνηση δίχως να απαιτήσει εξισορροπητικά μέτρα, τα οποία ενδεχομένως θα συμπεριλάμβαναν και μείωση στις ταρίφες των ΑΠΕ, δίχως να είναι γνωστό ποιες τεχνολογίες θα αφορά.

Η στάση αυτή της τρόικας έχει εκδηλωθεί ήδη εδώ και μήνες, αλλά ενόψει των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να αναγκαστεί σε υπαναχώρηση, αφού η Ε.Ε. δεν έχει την πολυτέλεια να αφήσει να καταρρεύσει το ενεργειακό σύστημα ενός κράτους-μέλους. Και πράγματι, για αυτό το ενδεχόμενο έχουμε φτάσει πλέον να συζητάμε, καθώς υπάρχουν ακόμη οφειλές προς τους παραγωγούς για ενέργεια που παρήγαγαν τον Ιανουάριο, αν και ένα μέρος των χρημάτων έχει αρχίσει να καλύπτεται.

Η επίσημη γραμμή της τρόικας πάντως είναι ότι θα χρειαστεί μια αλλαγή στις επιδοτήσεις των ΑΠΕ, προκειμένου να μην επιβαρύνεται τόσο πολύ ο προϋπολογισμός του ΛΑΓΗΕ στο εξής. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν άλλωστε υπογραμμίσει επανειλημμένα ότι η χώρα μας εξακολουθεί να έχει από τις υψηλότερες ταρίφες διεθνώς στα φωτοβολταϊκά, παρά τις πρόσφατες αποφάσεις για μείωσή τους.

Τέλος, όπως έχει αναφέρει το Energia. gr σε προηγούμενα άρθρα, εξετάζεται και το μοντέλο του feed in premium, στο οποίο όμως αντιδρά μια μεγάλη μερίδα της εγχώριας αγοράς ΑΠΕ, τονίζοντας ότι δεν είναι ρεαλιστικό με τον τρόπο που διαμορφώνεται σήμερα η ΟΤΣ από τη ΔΕΗ.