28 Οκτ 2011

Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης : Επανασύσταση Βαλκανικής Επιτροπής

Την επανασύσταση της Βαλκανικής Επιτροπής με έδρα την πόλη της Καβάλας επεδίωξε και πέτυχε η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στο πλαίσιο της οργάνωσης και λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Παράκτιων Περιοχών.


Στη συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα, παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης Παύλου Δαμιανίδη, του δημάρχου Καβάλας Κωστής Σιμιτσή, αιρετών εκπροσώπων και υψηλόβαθμων υπηρεσιακών παραγόντων από περιφέρειες της Γαλλίας, της Τουρκίας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, παρουσιάστηκε το πρόγραμμα δράσης της Βαλκανικής Επιτροπής.

Πριν από τέσσερις μήνες η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης συμμετείχε στη Γενική Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης των Παράκτιων Περιοχών που πραγματοποιήθηκε στη Ρουμανία και έλαβε την προεδρεία της Βαλκανικής Επιτροπής με έδρα την Καβάλα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση των Παράκτιων Περιοχών είναι ένας μη κυβερνητικός οργανισμός με ρόλο εταίρου στη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την οποία χρηματοδοτείται. Ο οργανισμός ασχολείται με θέματα που αφορούν τις παράκτιες περιοχές της Ευρώπης καθώς και των συνδεδεμένων με αυτήν κρατών που είναι η Ουκρανία και η Τουρκία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση των Παράκτιων Περιοχών είναι χωρισμένη σε έξι γεωγραφικές ενότητες, μια από τις οποίες είναι τα Βαλκάνια και η Μαύρη Θάλασσα. Σε αυτή τη γεωγραφική ενότητα συμμετέχουν όλες οι Περιφέρειες της Ελλάδας, οι παράκτιες περιφέρειες της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, η Οδησσός, κάποιες περιοχές της Κριμαίας και η Τουρκία.

Το αντικείμενο της Βαλκανικής Επιτροπής είναι μεταξύ άλλων η εκπόνηση μελετών για τη διάβρωση των ακτών, η διαχείριση των υδάτινων πόρων, οι επιπτώσεις που έχουν οι κλιματικές αλλαγές στη ζωή των ανθρώπων που κατοικούν στις παράκτιες περιοχές. Επιπλέον, η Βαλκανική Επιτροπή ασχολείται και με μια πλειάδα άλλων θεμάτων που σχετίζονται με την ανάπτυξη, τον πολιτισμό και την εκπαίδευση.

Ο νέος πρόεδρος της Βαλκανικής Επιτροπής Παύλος Δαμιανίδης σε δηλώσεις τους υπογράμμισε ότι στη διάρκεια της τεχνικής συνάντησης εξετάστηκαν θέματα που αφορούν τις μεταφορές και τα λιμάνια στο πλαίσιο του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών. Η συνάντηση αυτή θέτει τις βάσεις για την επανασύσταση της Βαλκανικής Επιτροπής η οποία είχε πέσει σε αδράνεια τα πέντε τελευταία χρόνια.

Οι υπηρεσίες της Βαλκανικής Επιτροπής θα στεγαστούν σε ιδιόκτητα γραφεία που θα παραχωρήσει ο Δήμος Καβάλας στο νεοκλασικό διατηρητέο κτίριο του πρώην Λαογραφικού Μουσείου στο κέντρο της πόλη, όπως τόνισε ο δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής. Τα εγκαίνια του γραφείου αναμένεται να πραγματοποιηθούν στις 3 Δεκεμβρίου 2011 με την παρουσία πολλών στελεχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης Παράκτιων Περιοχών.