11 Απρ 2012

Αγανάκτηση για τον τρόπο λειτουργίας των υπηρεσιών της Επιτρόπου Δράμας

Αγανάκτηση για τον τρόπο λειτουργίας των υπηρεσιών της Επιτρόπου Δράμας. Αρνήθηκε και τη θεώρηση των διατακτικών σε άπορους δημότες του Δήμου

Μετά τη μεγάλη καθυστέρηση και τη συνεχή πίεση περί θεώρησης των ενταλμάτων των διατακτικών για το Πάσχα, με έκπληξη πληροφορηθήκαμε χθες, ότι το συγκεκριμένο ένταλμα επιστρέφει αθεώρητο από τις υπηρεσίες της τοπικού Επιτρόπου και γίνεται «πράξη» στο Δήμο της Δράμας προς το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Η συγκεκριμένη κίνηση έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από ακατανόητες και ανεξήγητες «πράξεις» από πλευράς της Επιτρόπου, που όχι μόνο κωλυσιεργούν το έργο του Δήμου, αλλά κατά την άποψη μας δεν στηρίζονται σε νόμους που διέπουν την Αυτοδιοίκηση.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Δήμος Δράμας από το 2009 χορηγεί σε άπορους δημότες, διατακτικές για την κάλυψη ειδών διαβίωσης, σε εφαρμογή των διατάξεων του εδαφίου 2ββ του άρθρου 37 του Ν 3801/2009 (ΦΕΚ 163/τ. Α΄ /4-9-2009), « περιοδική ενίσχυση κατά τις εορτές των Χριστουγέννων και του Πάσχα ».

Για τους λόγους αυτούς, ενίσχυσε ευπαθείς ομάδες με κριτήρια κοινωνικοοικονομικά, υγείας, και έρευνα κατ’ οίκον, από τους κοινωνικούς λειτουργούς της υπηρεσίας, των προγραμμάτων «Βοήθειας στο σπίτι» και «Κοινωνικής Μέριμνας» καθώς και του Ιατροκοινωνικού Κέντρου για τους ROM, όπως περιγράφονται αναλυτικά στον παρακάτω πίνακα:



ΕΤΗ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΟΦΕΛΟΥΜΕΝΩΝ
ΠΟΣΟ
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2009
147
7.420€
ΠΑΣΧΑ 2010
169
8.320€
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2010
185
10.990€
ΠΑΣΧΑ 2011
293
18.980€
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2011
413
28.240€
ΠΑΣΧΑ 2012
513
34.020€

            Τονίζουμε ότι η ίδια Επίτροπος είχε εγκρίνει τις διατακτικές των Χριστουγέννων το 2011.

Παράλληλα από την αρχή της εφαρμογής του Καλλικράτη υπάρχει έντονη αντίδραση της ΚΕΔΕ προς το Ελεγκτικό Συνέδριο για τον απαράδεκτο λόγο, ότι οι κατά τόπους Επίτροποι δεν προβαίνουν σε έλεγχο νομιμότητας - ως οφείλουν -  αλλά και σε έλεγχο σκοπιμότητας. Δηλαδή υπεισέρχονται πέραν της νομιμότητας και σε υποκειμενική θεώρηση του σκοπού και της χρησιμότητας κάθε δαπάνης. 

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι καταργείται η έννοια της αιρετής Διοίκησης και των συλλογικών αιρετών οργάνων, δηλαδή των Δημοτικών Συμβουλίων και δημιουργείται μια ιδιότυπη διοίκηση ελεγκτών στην τοπική κοινωνία. Δεν είναι δυνατόν να αποφασίζει το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας για την επιχορήγηση του Γ.Σ. Δόξα Δράμας με 5.000 € και οι υπηρεσίες της Επιτρόπου χωρίς καμία νομιμοποίηση να μειώνουν το ποσό στις 2.500 €. 

Δεν είναι δυνατόν το ίδιο να γίνεται με την επιχορήγηση του Δήμου για το Καρναβάλι της Χωριστής … 

Για την καθαριότητα του Δημαρχείου … 

Για την μισθοδοσία των καθηγητών του Ωδείου … 

Για τις αναθεωρήσεις των έργων του Δήμου … 

Για την έγκριση της επιχορήγησης του Φεστιβάλ βάση του διετούς προγράμματος δράσης και πολλά πολλά άλλα. Και όλα αυτά αφού όλες οι παραπάνω αποφάσεις έχουν λάβει τις αντίστοιχες εγκρίσεις νομιμότητας από τον άλλο φορέα ελέγχου, τις υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, όπως επίσης και ότι οι περισσότερες από αυτές τις δαπάνες που είναι συνεχείς τα τελευταία χρόνια έχουν εγκριθεί από όλους ανεξαιρέτως του προηγούμενους Επιτρόπους.

Αυτές οι «πράξεις» προς το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν μας φοβίζουν. Άλλωστε η πρώτη «πράξη» που δικάστηκε μας δικαίωσε πανηγυρικά. Το αρνητικό όμως είναι ότι οι αποφάσεις αυτές καθυστερούν για πάνω από 6 μήνες με αποτέλεσμα να απολογούνται οι υπηρεσίες του Δήμου για τις μεγάλες καθυστερήσεις που δημιουργούν τεράστια οικονομικά προβλήματα σε επιχειρήσεις και εργαζομένους σε μια περίοδο πρωτοφανούς οικονομικής δυσπραγίας με όλα τα  γνωστά επακόλουθα.

Κατόπιν των παραπάνω δηλώνουμε την πλήρη δυσαρέσκεια και αγανάκτηση μας για τον τρόπο λειτουργίας της υπηρεσίας της Επιτρόπου. Ζητούμε την κατανόηση των συνδημοτών μας για τη μη καταβολή των διατακτικών του Πάσχα, χωρίς υπαιτιότητα των υπηρεσιών του Δήμου μας. Θεωρούμε ότι η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο και για αυτόν ακριβώς τον λόγο ο Δήμαρχος Δράμας θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου για να  αναφέρει τα ανυπέρβλητα αυτά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και για να ενημερώσει για αυτήν την απαξιωτική  καθημερινή συμπεριφορά προς τις υπηρεσίες του Δήμου Δράμας που πρέπει άμεσα να σταματήσει. 


                  
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ