18 Μαρ 2012

Fast food: Μείωση πωλήσεων 40%

Η κρίση και η αύξηση του ΦΠΑ κάνουν ζημιογόνες τις περισσότερες επιχειρήσεις του κλάδου Στην «κόψη του ξυραφιού» βρίσκονται δεκάδες αλυσίδες μαζικής εστίασης (fast food) αδυνατώντας να παρακολουθήσουν την τρομακτική πτώση των πωλήσεων. 

Τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης επιδείνωσε η κατά 15 μονάδες αύξηση του ΦΠΑ (από 8% σε 23%), με αποτέλεσμα σχεδόν όλες οι αλυσίδες να είναι ζημιογόνες. 


Παράλληλα φαίνεται ότι λόγω του υψηλού ΦΠΑ έχει αποκτήσει μεγάλες διαστάσεις το φαινόμενο της φοροδιαφυγής, αφού το κίνητρο πλέον είναι ισχυρό! 

Ετσι δημιουργείται περιβάλλον αθέμιτου ανταγωνισμού από τα χιλιάδες μικρά καταστήματα εστίασης σε βάρος των μεγάλων αλυσίδων, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν έχουν τη δυνατότητα να μην κόψουν αποδείξεις. Επιπτώσεις έχει η αύξηση του ΦΠΑ και στον τουρισμό, αφού δεν μπορούν οι τιμές της εστίασης να είναι ανταγωνιστικές έναντι ανταγωνιστριών χωρών. 

Υπενθυμίζεται ότι στη Γαλλία ο ΦΠΑ της μαζικής εστίασης είναι 7%, στην Ιταλία 10%, στην Ισπανία 8%, στην Κύπρο και στην Τουρκία 8%. Οι ετήσιες πωλήσεις του κλάδου μαζικής εστίασης ανέρχονται σε 2,1 δισ. ευρώ. Ωστόσο μόνο το 27% ελέγχεται από τις οργανωμένες αλυσίδες του κλάδου - Goody’s, Everest, Bενέτης, Γρηγόρης, McDonald’s, KFC, Roma Pizza, Pizza Hut, Πίτα Παν κ.λπ., ενώ το υπόλοιπο 73% ανήκει σε χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με έρευνα της Nielsen, το 88% των καταναλωτών έχει μειώσει αισθητά τις εξόδους του συγκριτικά με άλλους Ευρωπαίους. 

Τη μεγαλύτερη πτώση πωλήσεων παρουσιάζει η αγορά της πίτσας με 30%, ακολουθούν το σουβλάκι με 28%, οι αλυσίδες fast food με 26%, οι αλυσίδες με σάντουιτς 24%, με καφέ 24% και τα επώνυμα εστιατόρια με 23%. 

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επωνύμων Οργανωμένων Αλυσίδων Εστίασης (ΣΕΠΟΑ), Θανάσης Παπανικολάου, είχε προβλέψει μήνες πριν ότι ως το Μάρτιο του 2012 η μείωση των πωλήσεων από 40% που ήταν το Δεκέμβριο 2011, θα ανέβη σε δυσθεώρητα ποσοστά, με βάση τη συνεχώς μειούμενη διαθέσιμη δαπάνη των καταναλωτών. 

Ως αποτέλεσμα, δεκάδες καταστήματα οδηγούνται σε “λουκέτο”, με άμεση συνέπεια τη δραματική μείωση χιλιάδων θέσεων εργασίας. Υπενθυμίζεται ότι ο κλάδος της εστίασης το Σεπτέμβριο 2011 απασχολούσε 600.000 εργαζομένους, ενώ η μείωση κατά 20% των θέσεων εργασίας για την 2012 θα δημιουργήσει πάνω από 100.000 νέους ανέργους.