3 Μαρ 2012

Καβάλα : Κατάληψη στις σχολές του ΟΑΕΔ


Δεύτερη μέρα κατάληψης ήταν η χθεσινή, για τις σχολές του ΟΑΕΔ στην Καβάλα, στην περιοχή του Περιγιαλίου. Η κινητοποίηση των μαθητών ξεκίνησε μία μέρα νωρίτερα, όταν κατάλαβαν ότι οι σχολές στις οποίες φοιτούν, κινδυνεύουν ουσιαστικά με κατάργηση.


Κοντά σε αυτούς σαν συμπαράσταση και οι καθηγητές των ίδιων σχολών.

Το θέμα είναι γνωστό εδώ και μία βδομάδα. Το υπουργείο παιδείας προωθεί νομοσχέδιο για τα λύκεια, όπου ουσιαστικά υποβαθμίζει τις σχολές μαθητείας του ΟΑΕΔ και τα μαθήματα τα θεωρεί ως σεμινάρια, βάζοντας αυστηρές προϋποθέσεις για την εξασφάλιση πτυχίου, κι αυτό στην αγορά ελάχιστη σημασία θα έχει.

Οι σχολές μαθητείας του ΟΑΕΔ, υφίστανται τις τελευταίες δεκαετίες. Στην Καβάλα λειτουργούν με μεγάλη επιτυχία, καθώς συνδέουν τη γνώση με την παραγωγική διαδικασία. Αυτό δήλωσαν στην εφημερίδα μας, όσοι φοιτούν σήμερα στις σχολές μαθητείας, τις οποίες δείχνουν να εμπιστεύονται. Σύμφωνα με πληροφορίες οι μαθητές που είναι 250 κινητοποιήθηκαν μόνοι τους, απλά και μόνο μόλις πληροφορήθηκαν τα νέα των Αθηνών. Τηλεφωνικά οι υπεύθυνοι τους διαβεβαιώνουν ότι τελικά το νομοσχέδιο έχει αποσυρθεί. Δεν πιστεύουν κάτι τέτοιο, επιμένουν στην κατάληψη, που θα συνεχίσουν τουλάχιστον μέχρι την ερχόμενη Τρίτη.

Οι σχολές μαθητείας του ΟΑΕΔ Καβάλας, απασχολούν 250 μαθητές, σε εννέα διαφορετικά τμήματα, με 35 καθηγητές, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι ωρομίσθιοι.

Χθες το απόγευμα οι καθηγητές επρόκειτο να κάνουν τη δική τους γενική συνέλευση. Όσο για το θέμα, τα νεότερα που παρουσιάζει από την Αθήνα, ουσιαστικά δεν υπάρχουν νεότερα, παρά μόνο μία συγκεχυμένη κατάσταση.

Ο Γιάννης Πασχαλίδης που είναι ο πρόεδρος των καθηγητών των σχολών ΟΑΕΔ, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, είπε στην εφημερίδα μας: «Το θέμα το παρακολουθούμε, είμαστε από κοντά, αύριο έχουμε γενική συνέλευση προέδρων στην Αθήνα. Πιστεύω πως δεν θα κατατεθεί στη βουλή στο νομοσχέδιο. Αγωνιζόμαστε γι΄ αυτό το πράγμα».

-ΕΡ: Το νομοσχέδιο που θίγει τις σχολές;

ΑΠ: «Από δευτεροβάθμια εκπαίδευση το σχολείο το υποβαθμίζει και το πάει σε κατάρτιση. Κάτι που είναι εντελώς αντίθετο και στη νοοτροπία του σχολείου και φυσικά δε θα μπορούμε να δίνουμε πτυχία στα παιδιά».

-ΕΡ: Οι σχολές αυτές όμως του ΟΑΕΔ, έχουνε μία ιστορία;

ΑΠ: «Φυσικά και έχουνε μεγάλη ιστορία. Όλοι οι επαγγελματίες του νομού και όλης της Ελλάδας, που ασκούνε τεχνικά επαγγέλματα, είναι όλοι δικοί μας απόφοιτοι. Έχουνε γίνει πάρα πολύ καλοί επιχειρηματίες και πολύ καλοί οικογενειάρχες. Χωρίς να ψάχνουν να βρούνε μια δουλειά στο δημόσιο. Είναι κρίμα που μόνο που το σκέφτονται να καταργήσουν αυτά τα σχολεία».

-ΕΡ: Στην Καβάλα πόσο καιρό λειτουργούν; Πόσοι είναι οι μαθητές σήμερα;

ΑΠ: «Σήμερα τα παιδιά είναι περίπου 250, έχουμε όλες τις καλύτερες ειδικότητες και φυσικά τα καλύτερα εργαστήρια».

-ΕΡ: Και το παρελθόν των σχολών στην Καβάλα;

ΑΠ: «Λειτουργούνε από το 1970. Έχουνε μία πάρα πολύ μεγάλη ιστορία. Να συμπληρώσω πως μας πήρανε τηλέφωνο από την Ομοσπονδία Επαγγελματιών, δηλώνοντας τη συμπαράστασή τους και τη Δευτέρα θα δώσουμε κοινή συνέντευξη τύπου».