13 Μαρ 2012

ΚΕΚ ΦΙΛΙΠΠΟΣ : Τεχνικός βιολογικής και οικολογικής γεωργίας

Το ΚΕΚ ΦΙΛΙΠΠΟΣ στο πλαίσιο του έργου με τίτλο: «Κατάρτιση ανέργων σε πιστοποιημένα κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης (ΚΕΚ) με υποχρεωτική απασχόληση σε θέσεις συναφείς με θέματα αειφόρου περιβαλλοντικής διαχείρισης (πράσινα επαγγέλματα) στις 8 περιφέρειες σύγκλισης» και του προγράμματος «Τεχνικός βιολογικής και οικολογικής γεωργίας» υλοποιεί την πρακτική άσκηση σε  επιλεγμένες επιχειρήσεις.

Η υλοποίηση λαμβάνει χώρα στις επιχειρήσεις ΚΤΗΜΑ ΒΙΒΛΙΑ ΧΩΡΑ και ΚΤΗΜΑ ΠΑΥΛΙΔΗ με τις οποίες συνεργάζεται το ΚΕΚ. Οι επιχειρήσεις αυτές αποτελούν σύγχρονα βραβευμένα οινοποιεία με μεγάλες προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης. Η επιλογή τους έγινε σύμφωνα με κριτήρια όπως: η συμβατότητα της δραστηριότητας της επιχείρησης και των καθηκόντων που θα πρέπει να ασκούν οι καταρτιζόμενοι με βάση τα προβλεπόμενα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, η διάθεση κατάλληλου εξειδικευμένου εκπαιδευτικού προσωπικού που να διαθέτει εκπαιδευτική και επικοινωνιακή ικανότητα, η διάθεση κατάλληλης υλικοτεχνικής υποδομής, η πρόθεση της κάθε επιχείρησης να αποδεχθεί να απασχολήσει μέρος των καταρτιζομένων μετά το πέρας της πρακτικής άσκησης.




Κατά την υλοποίηση της πρακτικής άσκησης οι καταρτιζόμενοι συμμετέχουν στη παραγωγική διαδικασία για την παραγωγή βιολογικών σταφυλιών που προβλέπεται να οινοποιηθούν. Οι καταρτιζόμενοι ενθαρρύνονται από τους εκπαιδευτές να συμμετέχουν ενεργά. Επίσης τους παρέχονται όλα τα απαραίτητα μέσα για την άσκηση των εργασιακών καθηκόντων που τους ανατίθενται. 

Οι ανάγκες στη φάση εκτέλεσης και την πορεία εργασιών των έργων βρίσκονται σε ταύτιση με την προτεινόμενη ειδικότητα και τα εργασιακά καθήκοντα που αναλαμβάνουν οι καταρτιζόμενοι  και έχουν απόλυτη συνάφεια με τις εκπαιδευτικές ενότητες του προγράμματος. Έτσι επιτυγχάνεται ο στόχος για υψηλό επίπεδο απόκτησης εργασιακής εμπειρίας ώστε οι καταρτιζόμενοι να έχουν την κατάλληλη προετοιμασία για την είσοδό τους στο επάγγελμα του Τεχνικού βιολογικής και οικολογικής γεωργίας.

Ενδεικτικά ορισμένα καθήκοντα στην υλοποίηση της πρακτικής άσκησης είναι:

Συμμετοχή τα διάφορα στάδια εγκατάστασης του αμπελώνα

Συμμετοχή τα διάφορα στάδια καλλιεργητικών φροντίδων (κλαδέματα, φυτοπροστασία, αραίωση κλπ)

Εργασίες λίπανσης και πολλαπλασιασμού

Ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των εχθρών και των ασθενειών. 

Ο σκοπός υλοποίησης της πρακτικής άσκησης είναι η διασφάλιση θετικών αποτελεσμάτων τόσο για τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις όσο και για τους καταρτιζόμενους. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της θεωρητικής, γενικής και τεχνικής εκπαίδευσης και την απόκτηση επαγγελματικών προσόντων, γνώσεων και δεξιοτήτων και προσδοκάται να οδηγήσει σε βελτιωμένη ποιότητα, αυξημένη παραγωγικότητα και υψηλότερη απόδοση στην παραγωγική διαδικασία.

Η ολοκλήρωση της πρακτικής άσκησης χρονικά προσδιορίζεται περί τα τέλη του Απριλίου.
Το ΚΕΚ ΦΙΛΙΠΠΟΣ  ευχαριστεί θερμά τις δύο εταιρείες: ΚΤΗΜΑ ΒΙΒΛΙΑ ΧΩΡΑ και ΚΤΗΜΑ ΠΑΥΛΙΔΗ για την άριστη συνεργασία και τις πρακτικές γνώσεις που παρέχουν στους καταρτιζόμενους μεριμνώντας πρωτίστως για την υγιεινή και την ασφάλειά τους! 



ΚΕΚ ΦΙΛΙΠΠΟΣ

Αν. Μακρή & Δαμασκηνού

Τηλ. Επικοινωνίας 2521037071/ 38717

Δράμα