13 Μαρ 2012

Άννα Μαρία Νταϊλάκη : Τα προβλήματα της επιχειρηματικότητας πλήττουν την κοινωνική συνοχή

Στο πλαίσιο των επαφών μου με θεσμικούς φορείς της περιοχής μας, επισκέφθηκα το Επιμελητήριο Δράμας όπου έτυχα θερμής υποδοχής από τον Πρόεδρο, κ. Στέφανο Γεωργιάδη, με τον οποίο είχαμε μια διαφωτιστική συζήτηση για το κλίμα που επικρατεί στον επιχειτρηματικό, επαγγελματικό και εμπορικό κόσμο της περιοχής μας και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στον τομέα αυτό η Δράμα. 


Τα στοιχεία είναι συγκλονιστικά, με τα μέλη του Επιμελητηρίου να αντιμετωπίζουν πρόβλημα βιωσιμότητας των επιχειρήσεών τους, με καταστήματα να σταματούν τη λειτουργία τους και με σοβαρή καθυστέρηση στην καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών. Μια κατάσταση, που καταδεικνύει με τον σαφέστερο τρόπο οτι η Δράμα έχει πληγεί σοβαρότατα από την οικονομική κρίση και τις συνέπειές της.

Γίνεται αντιληπτό, οτι απαιτείται άμεσο «κούρεμα» των δανείων των ιδιωτών και παράταση του χρόνου αποπληρωμής αυτών, δεδομένου οτι δεν υπάρχει τρόπος επιβίωσης. 

Ακόμη και η υλοποίηση επενδύσεων μέσω του ΕΣΠΑ θεωρείται αδύνατη, μια και τα έργα απαιτούν συγχρηματοδότηση των ιδιωτών, κάτι που, τη στιγμή αυτή, δεν είναι εφικτό. 

Σε ότι αφορά  στη δημιουργία ΕΟΖ στην περιοχή μας, δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα της ανάπτυξης, αλλά εφαλτήριο για ανάπτυξη και ως τέτοιο θα πρέπει να αντιμετωπίζεται. 

Τα προβλήαμτα στο χώρο της επιχειρηματικότητας έχουν άμεσες συνέπειες στην κοινωνική συνοχή. Σε κάθε περίπτωση  θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε κατάματα την κατάσταση και να εφεύρουμε ακόμη και τις λύσεις που δεν υπάρχουν, προκειμένου η περιοχή μας να καταφέρει να ανασάνει. Έτσι, στη συνέχεια, με ρηξικέλευθες κινήσεις μπορούμε να προσβλέπουμε στην ανάπτυξη, μέσα από συντονισμένες και συλλογικές κινήσεις.