2 Μαρ 2012

«Ψαλίδι» στο επίδομα ανεργίας



Μειώνεται από τις 12 Μαρτίου το επίδομα ανεργίας που χορηγεί ο ΟΑΕΔ σε περίπου 270.000 άτομα, με υπουργική απόφαση. Μάλιστα η μείωση αφορά και μια σειρά άλλων επιδομάτων -π.χ. το επίδομα μητρότητας, που χορηγεί ο Οργανισμός και τα οποία συνδέονται με τον κατώτατο μισθό.


Όσον αφορά το επίδομα ανεργίας, πλέον υποχωρεί στα 359,97 από τα 461,5 ευρώ, ακολουθώντας την πτωτική «πορεία» των μισθών. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, το επίδομα υπολογίζεται με βάση το 55% του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη, το οποίο με το νέο Μνημόνιο μειώνεται κατά 22%.Η σχετική υπουργική απόφαση έχει ήδη υπογραφεί, αφού είχε ζητηθεί το θέμα να κλείσει αμέσως, καθώς υπήρχε και το Eurogroup. Πάντως, πηγές του υπουργείου Εργασίας αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει το επόμενο διάστημα παρέμβαση για τη χορήγηση μεγαλύτερου επιδόματος ανεργίας σε συγκεκριμένες ομάδες.

Μια τέτοια ρύθμιση -σε περίπτωση που τελικά περάσει- θα αφορά κυρίως άτομα με πολλά έτη δουλειάς (για το θέμα φαίνεται πως έχει ενημερωθεί σχετικά και η τρόικα). Αντιθέτως, θεωρείται δεδομένο πως το επίδομα ανεργίας δεν πρόκειται να αυξηθεί για τους εποχικά εργαζόμενους.

Την ίδια στιγμή δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η πράξη υπουργικού συμβουλίου, με βάση την οποία στον ΟΑΕΔ «μεταφέρονται» τα προγράμματα (π.χ. στεγαστικές δράσεις, βρεφονηπιακοί σταθμοί) και το προσωπικό των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εστίας. Οι δράσεις που ήδη «τρέχουν» διατηρούνται κανονικά, όπως διαβεβαίωσε χθες και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης.

Όσον αφορά τους Οργανισμούς Εργατικής Κατοικίας και Εστίας, ουσιαστικά «μετακομίζουν» πλέον στον ΟΑΕΔ. Το προσωπικό μεταφέρεται στον Οργανισμό με την ίδια σχέση εργασίας, ενώ μεταφέρονται και η κινητή και η ακίνητη περιουσία των δύο φορέων.

Σχετικά με τα προγράμματα προβλέπεται πως όσα έχουν ήδη ξεκινήσει πρόκειται να υλοποιηθούν κανονικά και να χρηματοδοτηθούν από ειδικό λογαριασμό. Δηλαδή θα συνεχιστεί κανονικά η υλοποίηση μιας σειράς δράσεων που είναι ήδη σε εξέλιξη (π.χ. στεγαστικά προγράμματα, επιδοτήσεις, εκδρομικά προγράμματα).

Ωστόσο, ο ΟΑΕΔ δεν θα αναλάβει νέα προγράμματα πέρα από τη συνέχιση της λειτουργίας των βρεφονηπιακών σταθμών.

ΣΤΟΝ ΟΑΕΔ
Ειδικός Λογαριασμός Κοινωνικής Πολιτικής

Ειδικός Λογαριασμός Κοινωνικής Πολιτικής δημιουργείται στον ΟΑΕΔ, στον οποίο θα πάνε οι πόροι, τα ταμειακά διαθέσιμα και κάθε έσοδο των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εστίας.

Συγκεκριμένα οι δαπάνες που είναι αναγκαίες για τη συνέχιση των ανειλημμένων υποχρεώσεων, παροχών και προγραμμάτων καλύπτονται από τον συγκεκριμένο λογαριασμό.

Νέα προγράμματα και παροχές δεν αναλαμβάνονται εκτός από τη συνέχιση της λειτουργίας των βρεφονηπιακών σταθμών και των εν εξελίξει υφιστάμενων συμβατικών υποχρεώσεων ή παροχών.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ - ΕΘΝΟΣ