2 Μαρ 2012

ΒΦΛ στην "κόψη του ξυραφιού"


Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται η συνέχιση λειτουργίας της ΒΦΛ, καθώς μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις και χθες το βράδυ για το πρόβλημα των 60 εκατομμυρίων ευρώ και άνω που χρωστά στη ΔΕΠΑ, δεν βρέθηκε «λύση», αλλά απλώς δόθηκε μικρή χρονική παράταση για την σταδιακή αποπληρωμή του χρέους.


Στο μεταξύ από σήμερα η ΔΕΠΑ μειώνει στο ελάχιστο την παροχή φυσικού αερίου, θέτοντας έτσι εκτός λειτουργίας τη μονάδα παραγωγής αμμωνίας....

Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται η συνέχιση της λειτουργίας της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων, καθώς μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις  και χθες το βράδυ για το πρόβλημα των  60 εκατομμυρίων ευρώ και άνω που χρωστά στη ΔΕΠΑ, δεν βρέθηκε «λύση», αλλά απλώς δόθηκε στην εταιρεία μια μικρή χρονική παράταση για να αρχίσει την σταδιακή αποπληρωμή του χρέους. Στο μεταξύ από σήμερα η ΔΕΠΑ μειώνει στο ελάχιστο την παροχή φυσικού αερίου προς την ΒΦΛ, θέτοντας έτσι  εκτός λειτουργίας τη μονάδα παραγωγής αμμωνίας.

Πριν ένα μήνα είχε – μετά πάλι από διαπραγματεύσεις με τη μεσολάβηση των τοπικών βουλευτών και του σωματείου εργαζομένων –  επιτευχθεί μια συμφωνία σταδιακής αποπληρωμής του χρέους της ΒΦΛ προς τη ΔΕΠΑ. Η συμφωνία προέβλεπε και τη κατάθεση εγγυητικής επιστολής από την ΒΦΛ που ανήκει στο γνωστό όμιλο Λαυρεντιάδη. Όμως η εταιρεία δεν τήρησε τη συμφωνία και το Δ.Σ. της ΔΕΠΑ αποφάσισε τη διακοπή του φυσικού αερίου προς τη ΒΦΛ. Προχθές και χθες έγιναν ατέλειωτες συσκέψεις με τη συμμετοχή και βουλευτών και κυβερνητικών παραγόντων, αλλά η συζήτηση οδηγούνταν σε αδιέξοδο, αφού η εταιρεία αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας.

Τελικά έγινε αποδεκτή πρόταση του βουλευτή Δημήτρη Παπουτσή, να κάνει έγγραφη και ενυπόγραφη δήλωση η εταιρεία, ότι τις επόμενες μέρες θα αρχίσει την σταδιακή εξόφληση του χρέους της και θα καταθέσει εγγυητική επιστολή. Η ΔΕΠΑ μέχρι αυτό να υλοποιηθεί θα περιορίσει τη παροχή του φυσικού αερίου στο 5% της σημερινής ποσότητας που προσφέρει, απλώς για να συντηρούνται οι εγκαταστάσεις. Η μονάδα παραγωγής αμμωνίας τίθεται εκτός λειτουργίας, με αλυσιδωτές συνέπειες στην όλη παραγωγική διαδικασία.  Η εταιρεία το διάστημα αυτό, θα προσπαθήσει να αγοράζει αμμωνία απέξω, ώστε να συνεχιστεί η παραγωγή λιπάσματος.

Ο βουλευτής Δημήτρης Παπουτσής μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης μας δήλωσε πως «άλλη μια ιδιαίτερα δύσκολη σύσκεψη, συνέχεια πολλών συσκέψεων τον τελευταίο καιρό, ολοκληρώθηκε.  Γίνεται αντιληπτό από όλους ότι η ΒΦΛ βρίσκεται στην πιο κρίσιμη στιγμή της ιστορίας της. Αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα οικονομικής ρευστότητας, που δυσκολεύουν την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της. Η μεγάλη οφειλή προς τη ΔΕΠΑ – το ποσό είναι τεράστιο πάνω από 60 εκατ. Ευρώ – σε συνδυασμό με το γεγονός πως η ΔΕΠΑ έχει μπει στο ταμείο αποκρατικοποιήσεων και οδηγείται σε πώληση στον ιδιωτικό τομέα, επιτείνει το πρόβλημα.

Την τελευταία στιγμή έγινε αποδεκτή πρότασή μου, για γραπτή ενυπόγραφη δήλωση της εταιρείας προς τη ΔΕΠΑ, με δέσμευση έναρξης σταδιακής εξόφλησης του χρέους και κατάθεση εγγυητικής επιστολής. Δέχεται περιορισμό στο 5% της ροής φυσικού αερίου, που είναι αναγκαία για την εύρυθμη λειτουργία. Δέχεται ακόμα να υποκαταστήσει την αμμωνία με αγορά απέξω. Είμαστε σε κρίσιμο σημείο, διακυβεύεται το μέλλον της επιχείρησης και των εργαζομένων. Χρειάζεται προσοχή και υπευθυνότητα από όλους και ιδιαίτερα από το μεγαλομέτοχο που πρέπει να κάνει ειλικρινή προσπάθεια για την βιωσιμότητα της επιχείρησης».

Δυστυχώς όμως η κρισιμότητα εντείνεται περισσότερο, καθώς δεν είναι  τα χρέη της ΒΦΛ προς τη ΔΕΠΑ, το μόνο πρόβλημα. Υπάρχουν φαίνεται χρέη και προς άλλους προμηθευτές, αφού το τελευταίο διάστημα, όπως μας είπε ο Παύλος Βουλγαρίδης εργαζόμενος επικεφαλής της παράταξης του ΠΑΜΕ, έχουν σταματήσει οι προμήθειες της επιχείρησης με πρώτες ύλες, ενώ δεν προμηθεύεται ούτε καν τα απαραίτητα εξαρτήματα, για να γίνεται η συντήρηση του μηχανολογικού εξοπλισμού.  Το τελευταίο είναι πολύ σοβαρό γιατί ελλοχεύει κίνδυνος ατυχημάτων. Επίσης εκτιμά τις οφειλές της επιχείρησης προς τους εργαζόμενους (μη πληρωμή αποζημιώσεων προς τους συνταξιούχους, μη υπογραφή του ασφαλιστηρίου συμβολαίου κ.α.) αγγίζουν τα 10 εκατομμύρια ευρώ.

Ντίνα ΝΤΑΒΟΥ