15 Μαρ 2012

«Κίνημα του οβελία» οργανώνεται στον Έβρο


«Κίνημα του οβελία» έπειτα από αυτά της «πατάτας» και του «λαδιού» οργανώνεται τις τελευταίες ημέρες στον Έβρο. Ήδη αρκετοί κτηνοτρόφοι στα βόρεια του νομού, εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να διαθέσουν απευθείας στην πασχαλινή αγορά, περίπου 4.000 ντόπια σφάγια σε τιμή που θα κυμαίνεται από 7 έως 8 ευρώ/κιλό.


Η πρωτοβουλία ανήκει σε ομάδα κτηνοτρόφων οι οποίοι συνέστησαν τον πρώτο πανελλαδικά κτηνοτροφικό συνεταιρισμό, με την επωνυμία «Αμνός Θρακών», βάσει του νέου νόμου για τους συνεταιρισμούς.

Όπως ανέφερε ο γραμματέας του συνεταιρισμού Β. Τσιομπανίδης, μετά τη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στην Ορεστιάδα, οι κτηνοτρόφοι είναι αποφασισμένοι να προωθήσουν στην πασχαλινή αγορά, ελεγμένα φρέσκα και ποιοτικά τοπικά σφάγια, σε πολύ προσιτή τιμή για τους καταναλωτές.

Οι κτηνοτρόφοι προχωρούν ήδη στην καταγραφή του ζωικού κεφαλαίου, ενώ εξετάζεται και η συνεργασία με φορτηγά-ψυγεία, για τη μεταφορά και διεκπεραίωση των παραγγελιών.

Ο συνεταιρισμός αριθμεί σήμερα 85 μέλη σε όλο τον Νομό Έβρου, με συνολική δυναμικότητα περίπου 20.000 ζώα.

Αντίστοιχη κίνηση κυοφορείται και στη Ροδόπη, με τον πρόεδρο των κτηνοτρόφων του νομού και γενικό γραμματέα της πανελλήνιας ομοσπονδίας, Μαργαρίτη Θεολόγου, να προτείνει τη συνδρομή των δημοτικών αρχών για τη διάθεση αμνοεριφίων μέσα από τα δημοτικά σφαγεία.

Πηγή: www.tovima.gr  


1 ΣΧΟΛΙΑ:

Ανώνυμος είπε...

ειναι καιρός να ξυπνησουμε. Οι μεσαζοντες και οι τοκογλυφοι οπως και τα επιδοτουμενα προγραμματα εφεραν το μονο αποτελεσμα. Την πληρη αποβιομηχανοποίηση, την εγκαταλειψη των χωραφιων και της υπαιθρου την ολοκληρωτικη απαξιωση της Ελληνικης παραγωγικοτητας. Ολοι πρεπει να παρουμε την τυχη στα χερια μας. Οι κτηνοτροφοι με συνεταιρισμους να πουλαν κατευθειαν τα προιόντα στην κατανάλωση, οι αγρότες το ίδιο. Για να σκεφτούμε το γάλα φευγει απο τον παραγωγό στα 0,30 λεπτα κια πουλιεται στα 1,20-1,80. Αν υπηρχε οργανωση τοτε θα μπορουσε να φευγει και συσκευασμενο απο τον παραγωγο στην λιανικη. Και σε χαμηλοτερη τιμη στην λαινικη και σε υψηλοτερη ομως για τον παραγωγο. Οι παταες αγοραζονταν με 0,10 λεπτα και πουλιονταν με 0,60-1 ευρω. Αν μεσω συναιτερισμων, σωστων οχι κοματικων συναιτερισμων, πουλιοτανε με 0,40 θα πηγαινε απευθειας στην καταναλωση με χαμηλοτερη τιμη. Αλλα θελει οργανωση και δουλεια. Οι μεσαζοντες και οι πολυεθνικες καναν τον ρολο τους θυσαυρισαν και μας ριξαν στον γκρεμο. καιρος να παρουμε τα μετρα μας. και την τυχη στα χερια μας.