13 Φεβ 2012

Καβάλα : Έστησαν κρεμάλες αλλά, το Μνημόνιο πέρασε...


Σημαντική συμμετοχή στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Καβάλα την Κυριακή, παρά την βροχή και με... κρεμάλες που στήθηκαν στην πλατεία Καπνεργάτη. Νωρίτερα έγινε ολιγόωρη κατάληψη του κτηρίου της πρώην Νομαρχίας. Ωστόσο το νομοσχέδιο για το νέο Μνημόνιο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία τα ξημερώματα της Δευτέρας, με τους τέσσερις Καβαλιώτες βουλευτές να λένε "ναι, σε όλα"...

Μικρή ήταν για ακόμη μια φορά η συμμετοχή των εργαζομένων στην 48ωρη απεργία που κήρυξαν από κοινού ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Λίγες δεκάδες μόνο ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των μεγαλυτέρων συνδικαλιστικών φορέων της χώρας, ενάντια στα  σκληρά μέτρα που φέρνει το νέο μνημόνιο και που επιφέρει σαρωτικές αλλαγές στα εργασιακά και το ασφαλιστικό. Η συγκέντρωση έγινε στην πλατεία Καπνεργάτη με κεντρικό ομιλητή τον πρόεδρο του νομαρχιακού τμήματος Καβάλας της ΑΔΕΔΥ Αθανάσιο Ιωαννίδη, ενώ μίλησε και το μέλος της επιτροπής πολιτών ενάντια στα Χαράτσια, Μάκης Πλουμής.

«Μας βομβαρδίζουν με τα ψεύτικα διλήμματα: ευρώ ή χάος, σκληρή λιτότητα ή χάος, νέα δανειακή σύμβαση ή χάος, είπε μεταξύ των άλλων ο κ. Ιωαννίδης. Για μας όμως το πραγματικό δίλλημα είναι η συνέχιση ή η ανατροπή αυτής της πολιτικής; Εμείς απαντάμε καθαρά ότι αυτοί που πρέπει να σωθούν από την κρίση είναι οι εργαζόμενοι και οι κοινωνίες και όχι οι αγορές.

Μας βομβαρδίζουν οι κονδυλοφόροι της εξουσίας ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Εμείς απαντάμε. Εναλλακτική λύση υπάρχει. Αρκεί να αποφασίσουμε να ανατρέψουμε τους συσχετισμούς δύναμης και τους μηχανισμούς εξουσίας και να συγκρουστούμε με τις ταξικές τους πολιτικές . Εναλλακτική λύση είναι να μπει φρένο στους κερδοσκόπους και τις αγορές. Σ' αυτούς που χτίζουν την κυριαρχία τους, κρατώντας υποταγμένους τους λαούς με τη θηλιά του χρέους. Τους λέμε τέλος ότι λεφτά για συντάξεις και μισθούς υπάρχουν από τα φορολογικά έσοδα. Λεφτά για τόκους και χρεολύσια δεν υπάρχουν. Αυτή είναι η αλήθεια».

Και κάλεσε όλους τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στις επόμενες κινητοποιήσεις. Κάλεσμα έκανε και ο κ. Πλουμής ώστε όσο το δυνατόν περισσότεροι να βρεθούν για παράσταση διαμαρτυρίας στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο. Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της Καβάλας όπου οι συμμετέχοντες φώναζαν συνθήματα. Μάλιστα η πορεία άλλαξε και λίγο τα συνηθισμένα και πέρασε συμβολικά μπροστά από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην Ερυθρού Σταυρού, όπου κι εκεί οι διαδηλωτές με συνθήματα, απαίτησαν να μην ψηφιστεί το μνημόνιο.

Απόγευμα Κυριακής

Αρκετοί ήταν αυτοί που συμμετείχαν και στην συγκέντρωση που έγινε χθες το απόγευμα, για ακόμη μια φορά στην Πλατεία Καπνεργάτη. Κι αυτό παρά το συνεχές ψιλόβροχο που έπεφτε εκείνη την ώρα. Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός της παρουσίας δεκάδων πυροσβεστών αλλά και υπαλλήλων του ΕΚΑΒ, που συμμετείχαν μαζικά. Μάλιστα στην άκρη της πλατείας στήθηκαν από τους αγανακτισμένους της πλατείας συμβολικά 3 κρεμάλες.

Στην συγκέντρωση μίλησε και πάλι ο πρόεδρος του νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ Καβάλας Αθανάσιος Ιωαννίδης, που ζήτησε για ακόμη μια φορά να μην ψηφιστεί το δεύτερο μνημόνιο.

Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της Καβάλας.

Μάκης ΛΙΟΛΙΟΣ

ΠΑΜΕ: πορεία υπό βροχή

«Όλη η Ελλάδα μια χαλυβουργία, καμιά θυσία για την πλουτοκρατία». Αυτό το σύνθημα ακούστηκε δυνατά και στην συγκέντρωση που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ στη κεντρική πλατεία χθες Κυριακή απόγευμα και στην πορεία που ακολούθησε. Με τον τρόπο αυτό ήθελαν να στείλουν μήνυμα αντίστασης, στο νέο μνημόνιο που η συγκυβέρνηση είχε καταθέσει στη Βουλή και έμπαινε σε ψηφοφορία  την ίδια ώρα.

Παρά τη συνεχή βροχή και το κρύο, η συγκέντρωση ήταν μαχητική, η πέμπτη κατά σειρά συγκέντρωση διαμαρτυρίας μέσα σε λιγότερο από μια βδομάδα. Στο βήμα ανέβηκε πρώτο ο Αναγνώστης Καραμπατζάκης στέλεχος του ΠΑΜΕ ο οποίος διάβασε ψήφισμα συμπαράστασης στους απεργούς της Ελληνικής Χαλυβουργίας, που συμπλήρωναν χθες 105 μέρες απεργίας. Όπως είπε μπροστά στη πύλη της Χαλυβουργίας συγκρούονται δυο κόσμοι, από τη μια οι βιομήχανοι και όλοι οι εργοδότες μαζί με τη συγκυβέρνηση και τους ξεπουλημένους συνδικαλιστές και από την άλλοι το τείχος των 400 εργατών χαλυβουργών, που πάνω του έχουν σπάσει τα μούτρα τους. Τόνισε πως σε όλη την Ελλάδα υπάρχει ένα κύμα συμπαράστασης στους χαλυβουργούς και ανακοίνωσε  πως ξεκινούν  οικονομική εξόρμηση για την ενίσχυση των απεργών.

Παίρνοντας το λόγο ο Βασίλης Ποιμενίδης αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ και στέλεχος του ΠΑΜΕ,  σημείωσε πως η κυβέρνηση και τα κόμματα που τη στηρίζουν έχουν εξαπολύσει τις τελευταίες μέρες ένα άνευ προηγούμενου μπαράζ εκβιαστικών διλημμάτων. Ξεκίνησε ο υπουργός Οικονομικών και προχθές συνέχισε ο πρωθυπουργός λέγοντας πως αν δεν ψηφιστεί το μνημόνιο, τότε δεν θα υπάρχουν χρήματα για να δοθούν συντάξεις, μισθοί, δεν θα υπάρχουν φάρμακα στα φαρμακεία, τρόφιμα στα σούπερ μάρκετ, θα κλείσουν νοσοκομεία, σχολεία… «Οι εργαζόμενοι έχουν να τους δώσουν μόνο μια απάντηση, ότι δεν πρόκειται να περάσουν οι εκβιασμοί» τόνισε και συμπλήρωσε πως οι εκβιασμοί διαψεύδονται από τον ίδιο το προϋπολογισμό που ψήφισαν και δείχνει ότι τα κρατικά έσοδα περισσεύουν κατά 33 δις ευρώ για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις. Τα δάνεια τα θέλουν για να μπορούν να χρηματοδοτούν τους ντόπιους και τους ξένους τραπεζίτες.

Για το αν δεν θα έχουν τα φαρμακεία, φάρμακα και τα σούπερ μάρκετ τρόφιμα – συνέχισε – φταίνε οι πολιτικές που εφαρμόζουν και έφεραν την οικονομία σε πλήρη εξάρτηση. Τα σχολεία ήδη οδηγούνται σε κλείσιμο αφού μειώθηκαν τα κονδύλια κατά 83%, τα νοσοκομεία έχουν γίνει πανάκριβα ιδρύματα παροχής υπηρεσιών υγείας, το πετρέλαιο θέρμανσης έχει γίνει όνειρο χειμερινής νυκτός για εκατομμύρια εργαζόμενους… Ζήτησε  έξοδο της χώρας από τη λυκοσυμμαχία της Ε.Ε. και μονομερή διαγραφή του χρέους.

Κατέληξε λέγοντας πως οι εργαζόμενοι δεν θα γίνουν δούλοι και φωνάζουν «στα τσακίδια η Ε.Ε. και τα μνημόνιά της. Στα τσακίδια το ίδιο το κοινωνιοικονομικό σύστημα που σαπίζει και έχει βρωμίσει το τόπο».

Ακολούθησε πορεία στην παραλιακή οδό, την Ερυθρού Σταυρού και μέσω Βενιζέλου η πορεία κατέληξε και πάλι στη κεντρική πλατεία.

Ντίνα ΝΤΑΒΟΥ