22 Φεβ 2012

Ροδόπη : «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ» ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΔΕΙΞΑΜΕ - Η Ροδόπη συγκέντρωσε τα περισσότερα τρόφιμα στη Θράκη


Εκστρατεία αλληλεγγύης με καλάθια τροφίμων υπέρ απόρων σε όλα σχεδόν τα μάρκετ.

Συγκινητική και μαζική πέρα από κάθε προσδοκία, είναι η ανταπόκριση των πολιτών, στην εκστρατεία αλληλεγγύης που έχει αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα σε όλες σχεδόν τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ της χώρας. Ο λόγος για την προσπάθεια συγκέντρωσης και διάθεσης προϊόντων πρώτης ανάγκης με σκοπό να ενισχυθούν τα συσσίτια της Εκκλησίας.


Ασυνείδητοι άδειασαν, αντί να γεμίσουν,το καλάθι του Μαρινόπουλου στην Εκτενεπόλ.

Συγκινητική και μαζική πέρα από κάθε προσδοκία, είναι η ανταπόκριση των πολιτών, στην εκστρατεία αλληλεγγύης που έχει αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα σε όλες σχεδόν τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ της χώρας. Ο λόγος για την προσπάθεια συγκέντρωσης και διάθεσης προϊόντων πρώτης ανάγκης με σκοπό να ενισχυθούν τα συσσίτια της Εκκλησίας.

Από τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011, η Αρχιεπισκοπή Αθηνών, οι Μητροπόλεις της Ελλάδος, με την υποστήριξη των σούπερ μάρκετ, πραγματοποιούν εκστρατεία συλλογής τροφίμων. Η εκστρατεία διεξάγεται παράλληλα με τη συγκέντρωση ειδών ρουχισμού και κλινοσκεπασμάτων, κάτι που προς το παρόν δεν έχει ξεκινήσει στην περιοχή μας.

Η οικονομική κρίση βαθαίνει κάθε μέρα. Συνάνθρωποί μας, κάθε ηλικίας, χρειάζονται σίτιση και πρέπει να απλώσουμε το δίκτυο αλληλεγγύης. Αυτό αντιλήφθηκαν όλοι οι Έλληνες και σε περίοδο βαθιάς κρίσης για τον καθένα, γέμισαν τα καλάθια των σούπερ μάρκετ ενισχύοντας τους αδύναμους.

ΑΛΥΣΙΔΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Είναι ενδεικτικό ότι από το Δεκέμβριο μέχρι σήμερα και σταδιακά, στην αλυσίδα αλληλεγγύης προστίθεται όλο και περισσότεροι κρίκοι. Αρχικά διστακτικά, αλλά τώρα πλέον χωρίς καμία αμφιβολία, όλα τα μεγάλα καταστήματα, δημιούργησαν τη δική τους γωνιά, όπου οι πολίτες μπορούν να εναποθέτουν είδη τροφίμων.  Είναι καλό να επιλέγουμε τρόφιμα που έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής και δε χρειάζονται ψυγείο. Τακτικά οι άνθρωποι της Εκκλησίας, περνούν από τα συνεργαζόμενα μάρκετ και παραλαμβάνουν τα τρόφιμα, τα οποία συλλέγονται στις γωνιές του «Όλοι Μαζί, Μπορούμε». Με αυτή την πράξη, όχι μόνο συντηρούνται τα συσσίτια της Εκκλησίας, αλλά ενισχύονται, ώστε να σιτίζονται όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΡΟΔΟΠΙΤΩΝ

«Όλοι μαζί μπορούμε» είναι το σύνθημα και στη Ροδόπη. Στην Κομοτηνή όπου έχουν τοποθετηθεί το τελευταίο διάστημα τα ειδικά καλάθια, έχει συγκεντρωθεί περίπου 1,5 τόνος τροφίμων, όπως αποκαλύπτουν τα συγκεντρωτικά στοιχεία συγκομιδής και διάθεσης προϊόντων του προγράμματος. Ειδικότερα να αναφερθεί ότι η Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως έχει συγκεντρώσει 350 κιλά τροφίμων, η Ιερά Μητρόπολη Διδυμότειχου & Ορεστιάδας 300 κιλά και τέλος η Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης και Περιθωρίου 1200 κιλά.

ΕΚΛΕΨΑΝ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΣΣΙΤΙΟ

Τα τρόφιμα αυτά να σημειωθεί ότι τα παραλαμβάνουν άνθρωποι της Μητρόπολης κάθε φορά που γεμίζουν τα καλάθια σε κάθε κατάστημα. Είναι σε συνεχή επικοινωνία με τους υπευθύνους και δύο με τρεις φορές την εβδομάδα μεταφέρουν στις ειδικές αποθήκες της Μητρόπολης Κομοτηνής τις προσφορές των συμπολιτών μας. Το τελευταίο δεκαήμερο εντάχθηκε στην εκστρατεία το κατάστημα Μαρινόπουλος, που λειτουργεί στην περιοχή της Εκτενεπόλ πίσω από το εμπορικό κέντρο. Αρχικά οι υπεύθυνοι τοποθέτησαν στην έξοδο του σούπερ μάρκετ το καλάθι «Όλοι μαζί μπορούμε», το οποίο γέμισε γρήγορα, αλλά διαπιστώθηκε ότι  άδειαζε το ίδιο γρήγορα. Δεν ήταν τρύπιο, αλλά κάποιοι ασυνείδητοι είχαν μακριά χέρια. «Έκλεβαν τα προϊόντα, βγαίνοντας με τις σακούλες από το σούπερ μάρκετ», είπε στο «Χ» η υπεύθυνη του καταστήματος, η οποία και αποφάσισε να το μεταφέρει σε ασφαλές μέρος. Έτσι το ειδικό καλάθι τοποθετήθηκε μπροστά από τα ταμεία του καταστήματος, χώρος που προστατεύεται από τους ίδιους τους υπαλλήλους. Έτσι, το καλάθι του Μαρινόπουλου έχει σχεδόν γεμίσει και πάλι και πρόκειται να  χαρίσει χαμόγελα και αισιοδοξία σε οικογένειες της περιοχής μας. 

Ο ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΜΙΖΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Εντυπωσιασμένος από τη συμμετοχή του κόσμου, δήλωσε ο υποδιευθυντής του υποκαταστήματος Κομοτηνής ΑΒ Βασιλόπουλος. «Το καλάθι το έχουμε από τις γιορτές των Χριστουγέννων, αλλά πήρε παράταση και δεν ξέρουμε μέχρι πότε θα «τρέχει» η ενέργεια αυτή. Υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη ανταπόκριση από τον κόσμο, υπάρχουν πελάτες που κάνουν τα ψώνια τους, βγαίνουν και ξαναέρχονται για να βάλουν εμπορεύματα σ’ αυτό το καλάθι», δήλωσε στο «Χ» ο Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος. Οι περισσότεροι καταναλωτές, σύμφωνα με τον υπεύθυνο, επιλέγουν να εναποθέσουν τρόφιμα μακράς διαρκείας, ώστε να μην αλλοιώνονται κατά την αποθήκευση και μεταφορά τους. Έτσι τοποθετούν όσπρια, ζυμαρικά, ζάχαρη, λάδια και γενικά είδη τροφίμων, που χρειάζεται κάθε οικογένεια. Το καλάθι του Βασιλόπουλου γεμίζει σχεδόν δύο φορές την εβδομάδα και εκτιμάται ότι οι πολίτες προσφέρουν τρόφιμα από 3 έως και 10 ευρώ. «Διαπιστώνουν ότι επιλέγουν προσφορές σε κάποια ζυμαρικά που πωλούνται με έκπτωση και συνήθως τα προϊόντα προσφοράς μπαίνουν στο καλάθι. Προϊόντα που μπορούν να καταναλωθούν εύκολα και χρειάζονται σε όλους».

ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στην εκστρατεία αλληλεγγύης συμμετέχουν και τοπικές επιχειρήσεις. Μία από αυτές η επιχείρηση Λαγάκης ΑΕ, όπου δημιουργήθηκε γωνιά «Όλοι μαζί μπορούμε» και οι πολίτες από το υστέρημα τους, προσπαθούν να ενισχύσουν όσους έχουν λιγότερα από αυτούς. Λάδια, όσπρια, γάλατα, χυμοί αλεύρια ρύζια, προϊόντα που θα γεμίζουν τα ντουλάπια δεκάδων οικογενειών μαζεύονται και σε αυτή τη γωνιά αγάπης. Οι πολίτες ανταποκρίνονται σε βαθμό συγκινητικό, σχολίασε ο υπεύθυνος του καταστήματος Χρήστος Λαγάκης, δηλώνοντας και ο ίδιος εντυπωσιασμένος από τα αποτελέσματα που μέχρι στιγμής έχει φέρει αυτή η πρωτοβουλία. «Θα συνεχίσουμε να το έχουμε εδώ για όσο χρειαστεί. Γεμίζει σιγά- σιγά, αλλά το ευχάριστο είναι ότι γεμίζει. Είναι δύσκολες οι εποχές όλοι το γνωρίζουμε, γι΄ αυτό ο κόσμος γίνεται όλο και πιο ευαίσθητος».

ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

Δύο με τρεις φορές την εβδομάδα γεμίζει και το καλάθι του καταστήματος Μασούτη, που λειτουργεί στην ανατολική είσοδο της πόλης. Το κατάστημα συμμετέχει στην εκστρατεία, ακόμα πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων και έχει συγκεντρώσει μεγάλες ποσότητες που παρέλαβε η Μητρόπολη. Όλοι είμαστε εντυπωσιασμένοι από τη συμμετοχή του κόσμου, είπε ο υποδιευθυντής του καταστήματος Θωμάς Καραμάνης.  «Ο κόσμος δίνει από το υστέρημα του, αγοράζοντας όχι μόνο μακαρόνια και όσπρια, αλλά ακόμα και λάδια. Αυτό είναι πολύ εντυπωσιακό, γιατί αυτή την περίοδο δύσκολα ο κόσμος ανταποκρίνεται και το γνωρίζουμε καλά. Είναι μία προσπάθεια πολλών εταιριών, συμμετέχουμε και θα συνεχίσουμε».

ΕΝΙΣΧΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΣΥΣΣΙΤΙΑ ΚΑΙ ΔΕΚΑΔΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ

Πάντως, μέσω της συγκέντρωσης τροφίμων, στηρίζονται εκατοντάδες οικογένειες και στη Θράκη. Η φτώχεια δεν περιορίζεται μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά επηρεάζει και την Περιφέρεια, όπου όλο και περισσότεροι άνθρωποι χάνουν τη δουλειά τους και μεγάλο μέρος της σύνταξής τους. Μόνο η Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής προσφέρει καθημερινά γεύματα σε 150 ανθρώπους με τα δύο συσσίτια της. Με τα τρόφιμα που έχουν συγκεντρωθεί από την εκστρατεία, ενισχύονται τα συσσίτια και παράλληλα βοηθιούνται 60 οικογένειες στις οποίες δίνονται δέματα με τρόφιμα. Η Εκκλησία γνωρίζει πολύ καλά ότι το έργο της είναι δύσκολο και ότι θα κληθεί να αντιμετωπίσει, με τη στήριξη της κοινωνίας, τα κύματα νεόπτωχων που δημιουργούνται σε κάθε γωνιά της χώρας μας.

Ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Κωνστάντιος Παναγιωτακόπουλος, ομολόγησε ότι όλο και περισσότεροι καταφεύγουν στην Μητρόπολη ζητώντας βοήθεια για να καλύψουν τις καθημερινές τους ανάγκες. «Έχουμε φτάσει στο σημείο να πληρώνουμε λογαριασμούς ΔΕΚΟ, νερού και ηλεκτρικού ρεύματος, σε ορισμένες περιπτώσεις». Είναι τεράστιες οι ανάγκες είπε, αλλά η αθρόα προσφορά των πολιτών, ανακουφίζει τους ανθρώπους της Μητρόπολης. Σκοπεύοντας να επεκτείνει το φιλανθρωπικό της έργο, η Μητρόπολη Μαρώνειας και Κομοτηνής καλεί όσους επιθυμούν να βοηθήσουν τις οικογένειες των απόρων, να παραδίδουν ακόμα και στο κτίριο της Μητρόπολης τα είδη τροφίμων πρώτης ανάγκης που επιθυμούν. Εξάλλου όλα τα προϊόντα από τα σούπερ μάρκετ συγκεντρώνονται στην Μητρόπολη και από εκεί διοχετεύονται στις οικογένειες των απόρων.