16 Φεβ 2012

Καβάλα : Αιτήσεις χωρίς... λογισμικό!



Πάνω από 7.000 ήταν οι αιτήσεις που είχαν κατατεθεί από ανέργους μέχρι χθες, προτελευταία μέρα, για τη συμμετοχή στο περιβόητο πρόγραμμα κοινωνικής εργασίας. Αναμένεται σήμερα τελευταία μέρα οι ουρές να είναι πολύ μεγάλες, καθώς η ώρα παραλαβής λήγει στις 2.30 το μεσημέρι.


Όμως και ενώ αρχικά είχε ανακοινωθεί πως στις 21 Φεβρουαρίου επρόκειτο να αναρτηθούν οι πίνακες με τη μοριοδότηση των ανέργων που έκαναν αίτηση, τώρα μετατίθεται για το μέλλον, καθώς δεν είναι έτοιμο το λογισμικό του ΑΣΕΠ από το υπουργείο Εργασίας. Αυτά αφορούν τις τρεις μη κυβερνητικές οργανώσεις που συμμετέχουν στο πρόγραμμα (ΠΝΟΗ, Ένωση Καταναλωτών, ΟΦΘΑΚ), γιατί το ΕΥΚ δεν έχει ξεκινήσει ακόμα να παραλαμβάνει αιτήσεις,  για τις 545 θέσεις που του αναλογούν από τις 2.000. Από βδομάδα και βλέπουμε.

Ο Κώστας Πούλιος αντιπρόεδρος του ΕΥΚ δήλωσε πως δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα να παραλαμβάνουν αιτήσεις από ανέργους για συμμετοχή στο πρόγραμμα κοινωνικής εργασίας, γιατί δεν έχει ανοίξει το λογισμικό του ΑΣΕΠ, ώστε να τις καταχωρούν απευθείας εκεί. Περιμένουν από το υπουργείο Εργασίας να δώσει το λογισμικό και πιθανά αυτό να γίνει μέχρι την Παρασκευή και αν γίνει αυτό, πιθανά να ξεκινήσουν να παραλαμβάνουν αιτήσεις από την Δευτέρα.

Το λογισμικό όπου καταχωρούνται οι αιτήσεις και μοριοδοτούνται οι άνεργοι υποψήφιοι για μια από τις 2.000 θέσεις 5μηνης απασχόλησης, είναι το ίδιο για όλες τις θέσεις και όλους τους ενδιάμεσους φορείς του προγράμματος. Όπως σημείωσε ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Καβάλας Μιχάλης Σκορδάς, που έχει αναλάβει για τη πλευρά των τριών ΜΚΟ, το τεχνικό μέρος του προγράμματος, το υπουργείο Εργασίας έστειλε το λογισμικό και οι τρεις ΜΚΟ ξεκίνησαν τη διαδικασία με την παραλαβή αιτήσεων από την προηγούμενη Τρίτη 7 Φεβρουαρίου. Όμως κοιτάζοντας το λογισμικό διαπίστωσαν κάποια προβλήματα και ζήτησαν από το υπουργείο, να κάνει τις απαραίτητες διορθώσεις. Και αυτό γιατί θα πρέπει το λογισμικό να είναι ενιαίο για όλη τη χώρα και όλους τους ενδιάμεσους φορείς. Ακόμα δεν τους έχει σταλεί το διορθωμένο λογισμικό.

Ο κ. Σκορδάς υποστήριξε πως τυπικά οι τρεις ΜΚΟ, από την προκήρυξη έχουν προθεσμία να αναρτήσουν τους πίνακες με τους ανέργους, μέχρι ένα μήνα μετά την καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης των αιτήσεων. Με άλλα λόγια έχουν προθεσμία να αναρτήσουν τους πίνακες μέχρι τις 16 Μαρτίου. Αρχικά οι ΜΚΟ είχαν ανακοινώσει ότι οι πίνακες θα αναρτηθούν στις 21 Φεβρουαρίου για να γίνουν ενστάσεις, πιστεύοντας πως έχουν το λογισμικό στα χέρια τους. Ο ίδιος εκτίμησε πως η καθυστέρηση θα είναι μια βδομάδα, μέχρι 10 μέρες για την ανάρτηση των πινάκων αξιολόγησης.

Πέντε άτομα για μια θέση

Μεγάλη ήταν η κίνηση και χθες προτελευταία μέρα στο φουαγιέ του αμφιθεάτρου του διοικητηρίου, όπου εκπρόσωποι των τριών ΜΚΟ παραλαμβάνουν αιτήσεις, από τους ανέργους της Καβάλας. Υπάρχουν συνεργεία που παραλαμβάνουν αιτήσεις για τις 3 ΜΚΟ και στα δημαρχεία της Ελευθερούπολης, της Χρυσούπολης και της Θάσου.

Ο Τηλέμαχος Βελισσαρίδης πρόεδρος της ΠΝΟΗ, δήλωσε πως μέχρι χθες και πολύ πριν τις 2.30 το μεσημέρι, μόνο στο διοικητήριο είχαν κατατεθεί σε κάθε μία από τις 3 ΜΚΟ πάνω από 1.800 αιτήσεις. Σήμερα που είναι η τελευταία μέρα αναμένει πολύ μεγαλύτερες ουρές.  Οι 3 ΜΚΟ θα δέχονται αιτήσεις σήμερα από τις 9 το πρωί μέχρι τις 2.30 το μεσημέρι. Ο κ. Βελισσαρίδης άφησε ανοιχτό, αν υπάρχει μεγάλη κίνηση, να δοθεί μικρή παράταση για να εξυπηρετήσουν όλους όσοι θα έχουν πάει για να καταθέσουν αιτήσεις.

Όπως είπε στην ΠΝΟΗ αναλογούν 550 θέσεις από τις οποίες οι 350 είναι θέσεις απασχόλησης στον δήμο Καβάλας. Με δεδομένο πως ήδη είχαν κατατεθεί 1.800 αιτήσεις χθες για τη ΠΝΟΗ μόνο στο διοικητήριο και θα συνεχιστεί και σήμερα η κατάθεση αιτήσεων, εκτίμησε πως για κάθε μία θέση θα υπάρξουν 5 ή και παραπάνω υποψήφιοι.

Ντίνα ΝΤΑΒΟΥ