16 Φεβ 2012

Τα έθιμα της Τσικνοπέμπτης!



Τσικνοπέμπτη! 
Ημέρα άφθονης κατανάλωσης ψητού κρέατος και οινοποσίας, που συμπληρώνεται με παραδοσιακά και καρναβαλικά δρώμενα, μουσικές κομπανίες, ξέφρενο κέφι και αυθεντική σατιρική διάθεση. 


Είναι η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του τριωδίου και γιορτάζεται 11 ημέρες πριν από την Καθαρά Δευτέρα. Είναι μια μέρα διασκέδασης και ετοιμασίας για την νηστεία της Σαρακοστής πριν από το Πάσχα. Το βασικό έθιμο είναι το ψήσιμο – τσίκνισμα του κρέατος στα κάρβουνα.

Στις Σέρρες ανάβουν μεγάλες φωτιές, ψήνουν κρέας και πηδούν πάνω από τις φωτιές.

Στην Κομοτηνή ψήνουν κοτόπουλα. Συγκεκριμένα τα καψαλίζουν και στα αρραβωνιασμένα ζευγάρια, ο άντρας στέλνει το κοτόπουλο στη γυναίκα και η γυναίκα στέλνει στον άντρα μπακλαβά.

Σε όλη την Ελλάδα, την ημέρα της τσικνοπέμπτης οι άνθρωποι βγαίνουν, τρώνε κρέας και διασκεδάζουν μέχρι το πρωί. Η Τσικνοπέμπτη είναι ντυμένη στα κόκκινα και κατά την παράδοση θέλει κόκκινο κρέας, το οποίο συνοδεύεται με κόκκινο κρασί!

Το παστό της Τσικνοπέμπτης

Η Τσικνοπέμπτη ήταν η μέρα που ετοίμαζαν το "παστό". Έβραζαν το λίπος με λίγο νερό, ραντίζοντάς το συγχρόνως με νερό και στο τέλος το σούρωναν. Αυτή ήταν η "γουρναλοιφή", που φυλαγόταν σε πήλινα δοχεία και χρησιμοποιούνταν ως άρτυμα για όλη τη χρονιά.

Σε λεβέτι (καζάνι) έβραζαν το κρέας με λίγο κρασί για να βγάλει λίπος. Έριχναν τα μπαχαρικά για νοστιμάδα κα τα λουκάνικα, αφού τα καθάριζαν από την καπνιά.

Στον πάτο του λεβετιού (καζανιού) έμεναν οι τσιγαρίδες που νοστίμιζαν τα φαγητά (χόρτα, αυγά, όσπρια).

Μετά το βράσιμο καθάριζαν το κρέας από τα κόκαλα, έκοβαν τα λουκάνικα, τα τοποθετούσαν σε λαγήνες (δοχεία πήλινα) και τα περιέχεαν με λίπος για να σκεπαστούν οι μεζέδες. Ήταν το φαγητό για όλο το χρόνο. Με αυτό φίλευαν και τους ξένους.

Ονομαστό φαγητό από παστό ήταν οι καγιανάδες, οι αλιμοκαγιανάδες με κρεμμύδι κι αυγά.

Γουρναλοιφή, τσιγαρίδες, λουκάνικα, παστό και πυτιά με καράτζαφλο, συκώτι, οματιές, κρασί και πειράγματα.

Καλά γιορτάσια και χαρές!

Στην υγειά μας!


Πηγές: logia.gr, paidika.gr