15 Φεβ 2012

Καβάλα : Εγκαινιάστηκε Μονάδα του ΟΚΑΝΑ "Βιαστικά", υπό τους... ήχους διαμαρτυριών


Εν μέσω έντονων διαμαρτυριών κυρίως από εργαζόμενους του νοσοκομείου, αλλά και από πολίτες, για την πολιτική που ακολουθείται στο χώρο της υγείας,  ο υφυπουργός Υγείας Μιχάλης Τιμοσίδης προχώρησε χθες στα εγκαίνια του ιατρείου του ΟΚΑΝΑ στο πρώτο υπόγειο του νοσοκομείου Καβάλας. 


Ο χώρος  δεν έδειχνε έτοιμος να λειτουργήσει πραγματικά, αλλά ήδη έχουμε μπει σε προεκλογική περίοδο και «οι παλιές καλές  συνήθειες» δεν έχουν εγκαταλειφθεί…

Στο διάδρομο μπροστά από το χώρο του ιατρείου του ΟΚΑΝΑ,  δηλαδή του κέντρου υποκατάστατων για  εξαρτημένους, είχαν συγκεντρωθεί πολλοί εργαζόμενοι του νοσοκομείου, κρατώντας πικέτες, με συνθήματα για τις δραματικές μειώσεις των μισθών τους, για την ικανοποίηση του αιτήματος ολοκλήρωσης της ένταξης στο θεσμό των ΒΑΕ κλπ.

Επίσης βρέθηκαν και εκπρόσωποι της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ν. Καβάλας, αλλά και πολίτες που έμαθαν για την επίσκεψη του υφυπουργού και πήγαν για να διαμαρτυρηθούν για το νέο μνημόνιο που σαρώνει τα πάντα. «Ντροπή σας. Κλείνετε νοσοκομεία και κάνετε εγκαίνια σε ιατρεία του ΟΚΑΝΑ» ήταν μια από τις φράσεις διαμαρτυρίας.

Ο υφυπουργός Μιχάλης Τιμοσίδης συνοδεύονταν από την πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ Μένη Μαλλιώρη, τον αντιπρόεδρο Κώστα Γασγαλίδη, το διοικητή του νοσοκομείου Δημήτρη Παπαδόπουλο, τον αντιπεριφερειάρχη Αρχέλαο Γρανά…  Ο υφυπουργός και η συνοδεία του, επέλεξαν να κλειστούν μέσα στο χώρο του ιατρείου του ΟΚΑΝΑ και να κάνουν δηλώσεις στους δημοσιογράφους. Έριξαν μια ματιά στους χώρους του ιατρείου και με το που άνοιξαν τη πόρτα, έφυγαν βιαστικά υπό τους ήχους διαμαρτυριών.

«Ήρθαμε εδώ για την έναρξη λειτουργίας του ιατρείου του ΟΚΑΝΑ μέσα στο νοσοκομείο» σημείωσε ο Μιχάλης Τιμοσίδης. Όπως είπε, μέχρι πριν λίγο καιρό συμπολίτες μας που βρέθηκαν σε περιπέτεια ζωής, όπως είναι ο χώρος της  εξάρτησης, είχαν αβέβαιο μέλλον, από τη μια τη μεγάλη λίστα αναμονής από την άλλη το θάνατο. Σαν υπουργείο – συνέχισε – ξεκίνησαν προσπάθεια να αντιστραφεί αυτή η κατάσταση και την προσπάθεια ανέλαβε ο ΟΚΑΝΑ που έχει και τη γνώση και τη θέληση. Οι εξαρτημένοι αντιμετωπίζονται ως ασθενείς και έρχονται στο φυσικό τους χώρο, που είναι τα νοσοκομεία.

Από τη πλευρά της η Μένη Μαλλιώρη ευχαρίστησε το υπουργείο και τη διοίκηση του νοσοκομείου και σημείωσε πως ο αντιπρόεδρος του ΟΚΑΝΑ ανέλαβε να εκπαιδεύσει το προσωπικό και για λίγο διάστημα θα έχει την εποπτεία του ιατρείου. Χαρακτήρισε τη λειτουργία των ιατρείων ΟΚΑΝΑ στα νοσοκομεία ως σημαντικό βήμα για την επιστήμη.

Ο Κώστας Γασγαλίδης σημείωσε πως έχουν δημιουργηθεί τέτοια ιατρεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και η Καβάλα είναι η πρώτη πόλη της τρίτης φάσης του προγράμματος. Στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν ήδη 60 ασθενείς Καβαλιώτες και κάποιοι ακόμα στη λίστα αναμονής, που θα είναι η μαγιά για τη λειτουργία του ιατρείου στο νοσοκομείο Καβάλας. Ωστόσο συμπλήρωσε πως πρώτα θα πηγαίνουν οι εξαρτημένοι στη Θεσσαλονίκη, θα γίνεται η προετοιμασία εκεί και μετά θα έρχονται στη Καβάλα. Αυτά για ένα διάστημα μέχρι να αυτονομηθεί το εδώ ιατρείο.

Χθες είχαν κληθεί στο νοσοκομείο Καβάλας οι διοικητές των νοσοκομείων Δράμας, Ξάνθης, Κομοτηνής και Αλεξανδρούπολης, προκειμένου να συζητήσουν για την δημιουργία ιατρείων ΟΚΑΝΑ και σε αυτά τα νοσοκομεία. Το επόμενο νοσοκομείο που έχει σειρά είναι το πανεπιστημιακό της Αλεξανδρούπολης. Ο Μιχάλης Τιμοσίδης σημείωσε πως «σύντομα θα έχουμε εκλογική αναμέτρηση» και κάλεσε τους διοικητές για να ξεκινήσει η προσπάθεια, που θα συνεχίσει αργότερα η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Πάντως θα πρέπει να αναφέρουμε ότι οι χώροι του ιατρείου ήταν καθαροί, υπήρχαν τα γραφεία για το επιστημονικό προσωπικό, οι χώροι για τις εξετάσεις ούρων, οι χώροι για τη γραμματεία. Όμως ο χώρος όπου θα φυλάσσονται τα υποκατάστατα που θα δίνονται στους εξαρτημένους ήταν άδειος, δεν είχε απολύτως τίποτα μέσα

Υποσχέσεις στα αιτήματα των εργαζομένων

Υπόσχεση ότι θα επιλυθούν άμεσα τρία ζητήματα που του έθεσε το Σωματείο Εργαζομένων στο νοσοκομείο Καβάλας, έδωσε χθες ο υφυπουργός Υγείας  Μιχάλης Τιμοσίδης, στην πρόεδρο του Σωματείου Κατερίνα Πετράκη, στη συνάντηση που είχαν αμέσως μετά τα «εγκαίνια» του ιατρείου ΟΚΑΝΑ στο νοσοκομείο.

Όπως μας είπε η Κατερίνα Πετράκη  το νοσηλευτικό προσωπικό με την τελευταία αναμόρφωση της λίστας των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων εντάχθηκαν στο θεσμό. Όμως εκκρεμεί η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης των υπουργών Οικονομικών και Υγείας, για να καθοριστεί το ανθυγιεινό επίδομα και οι διαδικασίες της ένταξης. Υπήρξε για αυτό δέσμευση από το υπουργείο και χθες η πρόεδρος το έθεσε και πάλι στον υφυπουργό και ο Μιχάλης Τιμοσίδης υποσχέθηκε ότι η ΚΥΑ θα εκδοθεί μέσα στον Φεβρουάριο.

Επίσης έθεσε στον υφυπουργό το θέμα με τη πληρωμή των υπερωριών. Υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις και κάθε φορά πρέπει να γίνονται διαμαρτυρίες για να πληρώνεται το προσωπικό. Και για αυτό το θέμα ο υφυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει ρύθμιση για τακτική πληρωμή μέσα στον Φεβρουάριο.

Το τρίτο θέμα που τέθηκε είναι να επιμηκυνθεί ο χρόνος των  κρατήσεων για τα αναδρομικά,  από τους μισθούς του προσωπικού. Οι κρατήσεις των αναδρομικών έχουν κατανεμηθεί σε τρεις μήνες, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να παίρνουν στα χέρια τους δεκαπενθήμερο των 15 ευρώ, των 50 ευρώ, των 70 ευρώ. Ήδη με τη διοίκηση του νοσοκομείου είχε γίνει συζήτηση να επιμηκυνθεί ο χρόνος των κρατήσεων σε 7 μήνες. Ο υφυπουργός δεσμεύτηκε και για αυτό.

Ντίνα ΝΤΑΒΟΥ