6 Φεβ 2012

Διαπραγματεύσεις: Παραμένει το αδιέξοδο με την τρόικα


Σε αδιέξοδο βρίσκονται ακόμη οι διαπραγματεύσεις της τρόικας με τα ελληνικά υπουργεία για το νέο σκληρό πακέτο των μέτρων για το 2011 και 2012, το οποίο, εκτός από μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, περιλαμβάνει και τα νέα δημοσιονομικά μέτρα, ύψους 4,4 δισ. ευρώ, που περιλαμβάνουν όλο το φάσμα του Δημοσίου, αλλά και νέες φορολογικές επιβαρύνσεις.

Στα πλέον καυτά θέματα της ατζέντας της τρόικας -το εργασιακό και η περικοπή των επικουρικών συντάξεων- η διάσταση των απόψεων ήταν πλήρης. Η τρόικα, στις διαδοχικές συναντήσεις που έγιναν με τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κουτρουμάνη, παρουσία και του υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, ήταν σαφής: Περικοπή των κατώτερων μισθών στα επίπεδα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού και της εξάμηνης προστασίας που υπάρχει για τους εργαζόμενους μετά τη λήξη μιας συλλογικής σύμβασης.

Η πρόταση του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κουτρουμάνη, για τριετές «πάγωμα» μισθών, ωριμάνσεων και πλαφόν στα δώρα, δεν έγινε δεκτή.

Οι εκπρόσωποι των ελεγκτών θεώρησαν απαράδεκτη την πρόταση του υπουργού Εργασίας για ένα τριετές «πάγωμα» μισθών και ωριμάνσεων, αλλά και ένα πλαφόν στα δώρα Χριστουγέννων Πάσχα. Δεν σταμάτησαν μάλιστα να απαιτούν ακόμη και αν ο υπουργός Εργασίας τους παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το σχέδιό τους θα προκαλούσε μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 2,2 δισ. ευρώ και του φόρου κατά 1,1 δισ. ευρώ, με αμφίβολα αποτελέσματα για την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων. Στις επικουρικές συντάξεις, η τρόικα επέμεινε σε μια περικοπή της τάξης του 35% (έναντι 15% που πρότεινε το υπουργείο Εργασίας), ενώ ζήτησε και μια μείωση του εφάπαξ κατά 30%.

Πολύ περισσότερα ήταν αυτά που συζήτησαν με τον υπουργό Οικονομικών, κ. Βενιζέλο. Το πρώτο αφορά στη μείωση του προσωπικού του Δημοσίου κατά 30.000 άτομα μέσα στον επόμενο χρόνο, μέσα από καταργηθείσες οργανικές θέσεις του Δημοσίου. Από την πρώτη στιγμή, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αντέτεινε τη διαδικασία της αξιολόγησης για την απομάκρυνση υπαλλήλων, η οποία όμως φάνηκε χρονοβόρα στην τρόικα που ζήτησε την εκπλήρωση κατ αρχήν του δημοσιονομικού ισοδύναμου των περίπου 250 εκατ. ευρώ στο μισθολογικό κόστος των 30.000 υπαλλήλων, που θα έπρεπε να έχουν απομακρυνθεί μέσω της εργασιακής εφεδρείας, και ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για τον αριθμό και τις αποχωρήσεις μέσα στο 2012, ώστε να επιτευχθεί ο αριθμός των αποχωρήσεων έως το 2015.

Αντιστάσεις και για το θέμα των απολύσεων σε ένστολους (σώματα ασφαλείας, ένοπλες δυνάμεις), αλλά και εκπαιδευτικούς, που αριθμούν συνολικά 355.000 άτομα (190.000 οι εκπαιδευτικοί και 165.000 οι ένστολοι), κράτησε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Αντέτεινε τη μείωση του αριθμού των εισακτέων στις παραγωγικές σχολές του στρατού και της αστυνομίας. Σε ό,τι αφορά τους εκπαιδευτικούς, η αρμόδια υπουργός Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου, τόνισε ότι το θέμα θα αντιμετωπιστεί με την ανακατανομή του υπάρχοντος προσωπικού και την περαιτέρω μείωση των ωρομίσθιων.

Επίσης, ζήτησαν μείωση του προσωπικού αλλά και των αποδοχών στις δημόσιες επιχειρήσεις και ειδικά για τις ελλειμματικές. Πρότειναν μάλιστα κάτι τέτοιο να γίνει με την κατάργηση των σημερινών κανονισμών λειτουργίας, ώστε να μειωθεί το απαιτούμενο προσωπικό λειτουργίας και να μπορούν να γίνουν απολύσεις έστω και με κάποια κριτήρια.

Ειδικά για τις κερδοφόρες ΔΕΚΟ, οι οποίες έχουν μπει στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, τόνισαν ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να μειωθεί πριν από το τέλος του χρόνου το μισθολογικό κόστος.

Επέμειναν επίσης στο κλείσιμο άλλων 43 δημόσιων οργανισμών, για τους οποίους μάλιστα τόνισαν ότι θα πρέπει να περιλαμβάνονται και κάποιες «μεγάλες» ΔΕΚΟ, με παράλληλη απόλυση του προσωπικού που υπηρετεί σε αυτές, ώστε η όλη προσπάθεια να έχει κάποιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Υπέδειξαν μάλιστα και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ ως μια από αυτές, αν δεν υπάρξει σύντομα προοπτική αποκρατικοποίησης, αλλά και τις αμυντικές βιομηχανίες, υπό την έννοια ότι δύσκολα θα μπορούσαν να καταστούν βιώσιμες, καθώς και την επέκταση του ενιαίου μισθολογίου και στα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου, με έμφαση κυρίως του ένστολους τόσο του στρατού όσο και της αστυνομίας.

Στο θέμα αυτό, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει την περικοπή των αμοιβών στους υψηλόβαθμους, οι οποίοι είναι και σχετικά πολυάριθμοι. «Ψαλίδι» θα πέσει επίσης τους δικαστικούς, τους γιατρούς του ΕΣΥ, τους ιατροδικαστές, τους πανεπιστημιακούς και τους μητροπολίτες. Τα ειδικά μισθολόγια έχουν ένα ετήσιο κόστος περίπου 9 δισ. το χρόνο και ο στόχος είναι η εξοικονόμηση περίπου 450 - 500 εκατ. ευρώ.

Στο μεταξύ, μετά την περικοπή των ΚΑΠ αναμένονται και ποινές για όσους παραβιάζουν το μνημόνιο. Ο υπολογισμός είναι να εξοικονομηθούν και από εκεί περίπου 400 εκατ. ευρώ.

Στο «τραπέζι» περικοπές σε άμυνα και επιδόματα

Εξετάζεται περικοπή των αμυντικών δαπανών στο περιθώριο που υπάρχει και με στόχο να μην πληγεί η αμυντική δυνατότητα της χώρας. Συγκεκριμένα, εξετάζεται η αναθεώρηση των δικαιωμάτων προαίρεσης για την επέκταση των εξοπλιστικών προγραμμάτων για στρατό, ναυτικό και αεροπορία για τις παραλαβές αμυντικού υλικού, ώστε να υπάρξει μια επιπλέον εξοικονόμηση 400 - 450 εκατ. ευρώ.

Επίσης, στις υποχρεώσεις του νέου μνημονίου θα ενταχθεί και η υποχρέωση της Ελλάδας να μειώσει τις κοινωνικές δαπάνες κατά 5%. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να μειωθεί κατά περίπου 500 εκατ. ευρώ το ποσό των 9 δισ. ευρώ που δαπανά σήμερα το Δημόσιο για τη χορήγηση των κοινωνικών επιδομάτων. Το ποσό αυτό θεωρείται εφικτό, υπό την έννοια ότι θα προηγηθεί ένα ουσιαστικό ξεκαθάρισμα των επιδομάτων μέσα στο πρώτο τρίμηνο του χρόνου.

Στην επέκταση του ενιαίου μισθολογίου και στα λεγόμενα ειδικά μισθολόγια, τα οποία κοστίζουν στο Δημόσιο περίπου 9 δισ. ευρώ, η τρόικα ήταν το ίδιο απαιτητική, ζητώντας την άμεση εφαρμογή, αντί των των αλλαγών που είχαν σχεδιαστεί από τα μέσα του χρόνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά δέχθηκε εφαρμογή από τον Απρίλιο, αλλά με περικοπές σε μισθών στα υψηλόβαθμα στελέχη του στρατού και της αστυνομίας και ανάλογες αναπροσαρμογές σε δικαστικούς, πανεπιστημιακούς, γιατρούς του ΕΣΥ, ιατροδικαστές και μητροπολίτες. Οχι όμως την περικοπή των μισθών στα επίπεδα που έχουν φτάσει στο κεντρικό Δημόσιο.

Επίσης δέχθηκε την περαιτέρω μείωση της ιατρικής και φαρμακευτικής δαπάνης κατά περίπου 400 εκατ. ευρώ από το μέτρο που υιοθέτησε το υπουργείο Υγείας για μηνιαία δαπάνη φαρμάκων στα 240 εκατ. ευρώ και την υποχρέωση των φαρμακευτικών εταιρειών να επιστρέφουν το υπερβάλλον ποσό στο τέλος κάθε τριμήνου.

Με την υιοθέτηση του μέτρου, αναμένεται η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, αλλά μένει να αποδειχθεί ότι το νέο σύστημα της επιστροφής χρημάτων μπορεί να λειτουργήσει και στην πράξη. Με αυτό το δεδομένο, η τρόικα φαίνεται ότι υποχώρησε και στην απαίτηση για την περαιτέρω μείωση του προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία και γενικότερα το δημόσιο σύστημα υγείας.

Αλλαγές συντελεστών ΦΠΑ

Θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα (υπολογίζεται στα 800 -1000 εκατ. ευρώ) αναμένεται από την αναπροσαρμογή των συντελεστών ΦΠΑ Η αύξηση του καλαθιού των προϊόντων στον υψηλό συντελεστή σε συνδυασμό με τη μείωσή του στο 19%, από το 23% που είναι σήμερα, με μείωση του συντελεστή για την εστίαση στο 13%, αναμένεται να εξομαλύνουν την κατάσταση και να τονώσουν τα έσοδα από έμμεσους φόρους.

Η ιδέα για αύξηση των αντικειμενικών αξιών κατά 25% δεν κερδίζει ιδιαίτερο έδαφός, αλλά παραμένει σε εφεδρεία για καλύτερες μέρες της κτηματαγοράς, ίσως για μετά τα μέσα του χρόνου.

Τέλος, τα έσοδα του 2012 αναμένεται να αυξηθούν κατά περίπου 400 εκατ. ευρώ από την αλλαγή στην ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, που μειώνει στις δόσεις στις 24 από 60 και το πλαφόν στις οφειλές που μπορούν να ρυθμιστούν στα 10.000 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα και στις 100.000 για τις επιχειρήσεις.

Μετά την ολοκλήρωση του προσωρινού μνημονίου, θα ακολουθηθεί μια σειρά από τα βήματα που θα οδηγήσουν στην εκταμίευση των 30 δισ. που θα ολοκληρώσουν τη διαδικασία του PSI και τη μερική ενεργοποίηση της νέας δανειακής σύμβασης. Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, θα πρέπει να υπάρξει επιπλέον περικοπή περίπου 500 εκατ. ευρώ από την πλήρη κατάργηση των φοροαπαλλαγών που προτείνεται και από την τρόικα, από το 10σέλιδο κείμενο που πέρασε στο Υπουργικό της προπερασμένης Πέμπτης.

ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

naftemporiki.gr