4 Φεβ 2012

Περιφέρεια ΑΜ-Θ : Φόβοι για πλημμύρες μετά τα χιόνια


 
Οι έντονες βροχοπτώσεις που ξεκίνησαν από χτες το βράδυ και θα διατηρηθούν μέχρι και την Κυριακή, δημιουργούν σοβαρούς φόβους για την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων σε όλη την Αν, Μακεδονία και Θράκη μετά τη προχθεσινή χιονόπτωση.

Προσοχή συνέστησε από σήμερα ο εκτελεστικός γραμματέας Περιφέρειας ΑΜ-Θ Κώστας Κατσιμίγας σημειώνοντας ότι τα περισσότερα θανατηφόρα ατυχήματα που έχουν καταγραφεί στην περιοχή μας οφείλονται σε πλημύρα και όχι χιόνι.

Σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού από σήμερα το πρωί, λόγω του νοτιά που θα υπάρχει, θα σταματήσουν οι χιονοπτώσεις στα πεδινά και θα συνεχιστούν άνω των 300μ, ενώ θα σημειωθούν βροχοπτώσεις στα πεδινά.

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη θα σταματήσουν τα φαινόμενα το μεσημέρι, αλλά από το βράδυ θα ξεκινήσουν έντονες βροχοπτώσεις που θα διατηρηθούν μέχρι και τη Κυριακή.

Γι’ αυτό υπάρχουν μεγάλη επικινδυνότητα να προκληθούν πλημμυρικά φαινόμενα λόγω της μεγάλης ποσότητας του νερού που θα υπάρχει. Η θερμοκρασία λόγω των νοτίων ανέμων θα ανεβαίνει καθημερινά και η ελάχιστη το Σαββατοκύριακο σε πολλές πεδινές περιοχές θα είναι πάνω από τους 0 Κελσίου. Η επόμενη εβδομάδα ξεκινά βροχερή.

Η άνοδος της θερμοκρασίας, που προβλέπεται από σήμερα, «εμάς δεν είναι κάτι που μας ησυχάζει», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κατσιμίγας, «άνοδος θερμοκρασίας σημαίνει λιώσιμο του χιονιού και πλημμυρικά φαινόμενα.

Εμείς θα ησυχάσουμε την άνοιξη, καθ’ως το χιόνι κρατάει, οι χαμηλές θερμοκρασίες κρατούν το χιόνι, άνοδος θερμοκρασίας σημαίνει λιώσιμο χιονιού και άρα νερά πολλά, προβλήματα στις Ιρλανδικές διαβάσεις και πολλά άλλα ατυχήματα. Τα περισσότερα θανατηφόρα δυστυχώς ατυχήματα που έχουν καταγραφεί στην περιοχή μας είναι φαινόμενα που έχει προκαλέσει πλημύρα και όχι χιόνι και ψύχος.

Άρα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και σοβαροί σε κάθε μας κίνηση και να μην παλεύουμε με τα στοιχεία της φύσης.

Παράλληλα έγινε έκκληση σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να είναι σε ετοιμότητα και λόγω του Σαββατοκύριακου,  προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα φαινόμενα, κύρια των έντονων βροχοπτώσεων, που θα επακολουθήσουν. Όσον αφορά στους κατοίκους «ευπαθών περιοχών» και τους κτηνοτρόφους στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη που έχουν τα ζώα τους στις κοίτες πλημμυρών των ποταμών και των ρεμάτων πρέπει να είναι προετοιμασμένοι ώστε αν χρειαστεί να τα μεταφέρουν.

Οι πολίτες που έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο μπορούν να έχουν συνεχή ενημέρωση για τα καιρικά φαινόμενα στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης από την ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της ΠΑΜ-Θ.

http://civilprotection.pamth.gov.gr/civ/