14 Ιαν 2012

H καταδίκη Εφραίμ είχε λάθη, λέει ο Άρειος Πάγος – Το ενδιαφέρον στρέφεται στην Κομοτηνή

Από το Εφετείο Θράκης που εδρεύει στην Κομοτηνή, θα δικαστούν ξανά μετά την αναίρεση της εφετειακής απόφασης από τον Άρειο Πάγο, ο προφυλακισμένος ηγούμενος της  Μονής Βατοπαιδίου, Εφραίμ, ο μοναχός της ίδιας Μονής Αρσένιος και η εφέτης Σύρου Μαρία Ψάλτη, που θα αντιμετωπίσουν τα  αδικήματα της παράβασης δικαστικού απορρήτου και της παράβασης καθήκοντος η εφέτης και της ηθικής αυτουργίας ο ηγούμενος και ο μοναχός της Μονής.

Αναίρεση κι επανάληψη της δίκης με νέα σύνθεση στο 5μελές Εφετείο Θράκης

Οι ανώτατοι δικαστές έκριναν ότι η εφετειακή απόφαση δεν έχει νόμιμη αιτιολογία, παρουσιάζει κενά, αντιφάσεις κι ελλείψεις

Θυμίζουμε ότι δίκη αυτή απασχόλησε την πανελλήνια κοινή γνώμη, ενώ παρέλασαν ως μάρτυρες, δικαστές, μοναχοί, υπουργοί, πολιτικοί, πρόεδροι δικηγορικών συλλόγων, διοικητικοί υπάλληλοι  και απλοί πολίτες που αναφερόταν σε περιστατικά που συνέβησαν, όταν ολόκληρη η κοινωνία ξεσηκωθεί, με πρωτεργάτες τη συντονιστική επιτροπή της Θράκης, τους μητροπολίτες που αντιτίθεντο στα ιδιοκτησιακά δεδομένα της Μονής βάσει χρυσόβουλων και τίτλων ιδιοκτησίας.

Η νέα εξέλιξη που ξαναφέρνει την Κομοτηνή στο προσκήνιο, δικαιώνει την πλευρά των κατηγορουμένων, που διακήρυτταν σε κάθε επίπεδο ότι δεν υπήρξε καμιά σκοπιμότητα για να μη ληφθεί απόφαση και να δημοσιευθεί, αφού τη διαδικασία αυτή την πρόλαβαν οι εξελίξεις και η παραίτηση από την δικαστική διαδικασία του ίδιου του δημοσίου.

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ

Πάντως σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου αποδέχθηκε  την πρόταση του αντεισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ν. Τσάγγα, αναίρεσε την απόφαση του Εφετείου Θράκης με την οποία και οι τρεις είχαν καταδικαστεί σε φυλάκιση 10 μηνών ο καθένας με τριετή αναστολή για τα επίμαχα αδικήματα.

Έτσι αναπέμπεται η υπόθεση στο Πενταμελές Εφετείο Θράκης για νέα δίκη υπό διαφορετική όμως σύνθεση από αυτή που τους δίκασε την πρώτη φορά. Η υπόθεση αφορά το κλείσιμο της δίκης η οποία εκκρεμούσε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Ροδόπης για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των 29.000 στρεμμάτων των εκτάσεων της Μονής Βατοπαιδίου στους νομούς Ροδόπης, Ξάνθης και στην λίμνη Βιστωνίδα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αρεοπαγίτες με την υπ' αριθμ. 28/2012 απόφασή τους έκριναν ότι η εφετειακή απόφαση δεν έχει νόμιμη αιτιολογία, παρουσιάζει λογικά κενά, αντιφάσεις και ελλείψεις, ενώ αλλάζουν και τα νομικά δεδομένα και ελαφρύνεται η θέση των φερομένων κατηγορουμένων

Αναφέρεται λοιπόν ότι τυχόν γνωστοποίηση του αποτελέσματος μόνο της διάσκεψης ενός δεν αποτελεί πλέον αξιόποινη πράξη, αφού πρόκειται για στοιχεία τα οποία θα περιληφθούν στην απόφαση που θα δημοσιευθεί στη συνέχεια ενώ οι  αρεοπαγίτες σημειώνουν ότι «παράνομα στο Εφετείο Θράκης προστέθηκε στο κατηγορητήριο ότι οι μοναχοί πληροφορήθηκαν τις νομικές διεργασίες, με συνέπεια την ακυρότητα της διαδικασίας, λόγω παραβίασης υπερασπιστικών δικαιωμάτων».

ΑΣΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΦΑΣΕΙΣ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΨΗΛΑΦΙΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΕΦΡΑΙΜ

Υπενθυμίζεται ότι στην τότε πρόεδρο πρωτοδικών Μαρία Ψάλτη καταλογίζεται η μεταφορά στους μοναχούς, κατόπιν έντονων πιέσεών τους, του αποτελέσματος της διάσκεψης του Πρωτοδικείου Ροδόπης που ήταν αρνητικό (με πλειοψηφία 2 έναντι 1) για τη Μονή, ωφελώντας τους με τον τρόπο αυτό, ενώ παράλληλα υπήρχε αντίστοιχη ζημία του ελληνικού Δημοσίου.

Αναγνωρίζεται ότι καθυστέρησε την δημοσίευση της απόφασης αλλά χωρίς δόλο αφού εξ αρχής η δικαστής πίστευε ότι οι εκτάσεις ανήκαν στην κατοχή του Μοναστηριού.

Επίσης, οι δικαστές του Ποινικού Τμήματος έκριναν ότι η αιτιολογία της εφετειακής απόφασης έχει προβλήματα, καθώς δεν διευκρινίζει με σαφήνεια και πληρότητα πώς συνδέεται η παράβαση καθήκοντος με την παράλειψη δημοσίευσης της απόφασης και τη βλάβη του Δημοσίου.

Δεν αιτιολογεί επαρκώς το Εφετείο γιατί η μη δημοσίευση της απόφασης ήταν αντικειμενικά πρόσφορη για τους σκοπούς που επιδιώκουν οι μοναχοί, ενώ διαπιστώθηκαν αντιφάσεις και κενά στην εφετειακή απόφαση ως προς τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος και  ηθικής αυτουργίας.

Επίσης αναφέρεται ότι συντρέχουν λόγοι ακυρότητας της διαδικασίας γιατί λήφθησαν υπ όψιν έγγραφα χωρίς να είναι στα αναγνωστέα. 

Η επανάληψη της δίκης με σχολαστικότερο τρόπο μπορεί να αλλάξει τελείως τα δεδομένα.

Μελαχροινή Μαρτίδου

Πηγή: www.xronos.gr