14 Ιαν 2012

Ξάνθη: Κανένας δημόσιος σε εφεδρεία. Μόνοι άτυχοι οι υπάλληλοι του ΙΓΜΕ


Οι υπάλληλοι του ΙΓΜΕ στην Ξάνθη και ελάχιστοι στη γύρω περιοχή είναι οι μοναδικοί που επλήγησαν από την εφεδρεία, πριν αποσυρθεί οριστικά από τον αρμόδιο Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Όπως αναφέρει, μιλώντας στο XanthiPress.gr o Πρόεδρος των εργαζομένων του ΙΓΜΕ στην Ξάνθη, Βασίλης Αρβανιτίδης, παρά την αναστολή, όσες περιπτώσεις ήταν προγραμματισμένες μέχρι τις 31-12-11 θα προχωρήσουν κανονικά, ανάμεσά τους και αυτές που τους αφορούν. Στην Ξάνθη από τους 34 εργαζόμενους που υπήρχαν, ήδη τρεις συνταξιοδοτήθηκαν για να προλάβουν το μέτρο της εφεδρείας ενώ υπολογίζεται ότι θα απομείνουν μόλις  4-5 υπάλληλοι και οι υπόλοιποι θα βγουν στην εφεδρεία !

Εξαίρεση προβλέπεται για το εξειδικευμένο προσωπικό του εργαστηρίου του ΙΓΜΕ, για συγκεκριμένες ειδικότητες. Όμως το μέτρο θα έχει εφαρμογή μόλις σε έναν υπάλληλο της Ξάνθης αφού οι υπόλοιπου εμπίπτουν στο Νόμο του Υπουργείου Εργασίας και θα πρέπει να συνταξιοδοτηθούν. Πάντως ,οι εργαζόμενοι του ΙΓΜΕ εκφράζουν την αγανάκτησή τους για το γεγονός ότι η περιβόητη εφεδρεία αφορούσε σε όλη την Ελλάδα, μόλις σε 800 άτομα από διάφορους φορείς και 200 άτομα από το ΙΓΜΕ, πριν αποσυρθεί.

Έφυγαν άρον άρον όσοι φοβήθηκαν

Η έρευνα του XanthiPress.gr, το τελευταίο διάστημα έδειξε ελάχιστες περιπτώσεις που ενέπιπταν στην περίπτωση της εφεδρείας ή της προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας, στην περιοχή της Ξάνθης, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων έγκαιρα συνταξιοδοτήθηκε για να αποφύγει τις δυσάρεστες συνέπειες. Αυτό άλλωστε, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς παράγοντες, ήταν και η μόνη επιτυχία του μέτρου, δηλαδή η απομάκρυνση αρκετών στελεχών του δημοσίου με σύνταξη, παρότι μπορούσαν να παρατείνουν τον εργασιακό τους βίο.

Σε όλες τους μεγάλες «εργοδότες» όπως ο Δήμος Ξάνθης και η Αντιπεριφέρεια αλλά και σε άλλους μεγάλους εργασιακούς χώρους όπως το Νοσοκομείο Ξάνθης (με αναστολή του μέτρου για ιατρικό/νοσηλευτικό προσωπικό) δεν υπήρξε περίπτωση εφεδρείας η προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας.

Ενδελεχής έρευνα 3 σε 1 στο Δήμο Ξάνθης

Την απουσία περιπτώσεων εφεδρείας στο Δήμο της Ξάνθη επιβεβαίωσε  στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και ο Δήμαρχος Μιχάλης Στυλιανίδης. Όπως προκύπτει από την έρευνα που πραγματοποίησαν οι υπεύθυνοι, ην κεντρική υπηρεσία του Δήμου Ξάνθης,  δεν εντοπίζεται τέτοια περίπτωση, ενώ όσοι είχαν το φόβο της απόλυσης,  υπέβαλαν έγκαιρα αίτηση συνταξιοδότησης. Τόσο στο προσυνταξιοδοτικό καθεστώς που αφορά στους μόνιμους υπάλληλους όσο και στο καθεστώς της εφεδρείας που αφορά στους υπαλλήλους Αορίστου Χρόνου, δεν εντοπίστηκε  περίπτωση που να συγκεντρώνει τις προϋποθέσεις ένταξης στο δυσάρεστο καθεστώς.

Όπως  ανέφερε Διευθύντρια του Δήμου Ξάνθης Μαρία Σπανού, για την καταγραφή της κατάστασης των εργαζομένων στο Δήμο απαιτήθηκε μια ενδελεχής διαδικασία ελέγχου καθώς οι υπηρεσίες έπρεπε να ταυτόχρονα να κατατάξουν το προσωπικό μισθολογικά και βαθμολογικά, πριν προκύψει οποιαδήποτε περίπτωση εφεδρείας. Για το λόγο αυτό έγινε προσεκτική εξέταση της υπηρεσιακής κατάστασης των  μονίμων υπαλλήλων αλλά και παροχή στοιχείων για την προϋπηρεσία, στον ιδιωτικό τομέα, των υπαλλήλων αορίστου χρόνου.

Συνταξιοδοτήθηκε πριν τον βγάλουν σε προσυνταξιοδοτική

Αντίστοιχη είναι η εικόνα στην Περιφέρεια (Ξάνθη) , όπου η μοναδική περίπτωση που συμπλήρωνε την απαιτούμενη προϋπηρεσία και ηλικία στο τέλος του 2013, υπέβαλε αίτηση συνταξιοδότησης, όπως και στους μικρότερους Δήμους.  Περιπτώσεις ένταξης σε καθεστώς εφεδρείας καταγράφηκαν πάντως σε άλλες περιοχές, όπως και στην κεντρική υπηρεσία της Περιφέρειας.
Δεν αντιμετώπιζαν φόβο ένταξης σε καθεστώς εφεδρείας, σε αυτή τη φάση οι ΔΕΚΟ, όπου οι εργαζόμενοι ανακουφίστηκαν καθώς ήταν ορατός ο κίνδυνος ένταξής τους σε δεύτερη φάση ενώ περίπτωση καταγράφεται και στον ΟΑΕΔ.