23 Ιαν 2012

ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ – ΝΕΑ ΔΡΑΜΑ : Τελετή κοπής βασιλόπιτας - Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ : Θέλω να μου έχετε εμπιστοσύνη



Τελετή κοπής βασιλόπιτας της παράταξης «ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ – ΝΕΑ ΔΡΑΜΑ»
• Κατάμεστη η αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου
• Το δυναμικό παρών του κόσμου εγγυητής της ενότητας

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 22 Ιανουαρίου στις 11 το πρωί στη μεγάλη αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου Δράμας η κοπή της βασιλόπιτας της δημοτικής μας παράταξης «ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ – ΝΕΑ ΔΡΑΜΑ».


Εντυπωσιακή ήταν η προσέλευση στελεχών και φίλων της παράταξης που κυριολεκτικά κατέκλυσαν τους χώρους του Ωδείου, μέσα και έξω από την αίθουσα. Ήταν η πρώτη μεγάλη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε τη φετινή χρονιά. Είχαν προηγηθεί οι Γενικές Συνελεύσεις του Ιουνίου και του Οκτωβρίου του 2011 μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών  και την ανάδειξη του Γρηγόρη Παπαεμμανουήλ ως νέου Επικεφαλής της παράταξης και υποψήφιου Δημάρχου στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές του Ιουνίου του 2014.

Την εικόνα ενότητας συμπλήρωνε η παρουσία εκατοντάδων φίλων, ανθρώπων που έδωσαν τους ωραίους αγώνες τα προηγούμενα χρόνια για τις μεγάλες νίκες της  ιστορικής παράταξης.

Την αγιοβασιλόπιτα ευλόγησε ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Δράμας κ.κ. Παύλου, Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος Αναστάσιος Κουρτεσίδης, Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίων Δώδεκα Αποστόλων και έψαλλε κλιμάκιο της Βυζαντινής Χορωδίας «Οι Δομέστικοι της Δράμας».



Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Πρόεδρος του Σωματείου Θανάσης Πάππος που ανέγνωσε τις επιστολές που απέστειλαν ο πρώην Νομάρχης και Επικεφαλής της παράραξης «Η Ώρα της Δράμας» Κώστας Ευμοιρίδης και ο Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Μιχάλης Τάσσου, οι οποίοι αδυνατούσαν να είναι παρόντες στην εκδήλωση. 

Σε σύντομο χαιρετισμό του ο ιδρυτής της «ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ–ΝΕΑΣ ΔΡΑΜΑΣ»,πρώην Υπουργός και σημερινός Βουλευτής της ΝΔ Μαργαρίτης Τζίμας, ανέφερε πως είναι τιμή του που υπηρέτησε την παράταξη που προσέφερε τεράστιο και πλούσιο έργο στη δραμινή κοινωνία. Εξέφρασε τη βεβαιότητα πως και πάλι σύντομα η παράταξη θα είναι  δημοτική αρχή με την άξια καθοδήγηση του οραματιστή Γρηγόρη Παπαεμμανουήλ, τον οποίο τόσο αυτός όσο και όλο του το επιτελείο στηρίζουν με όλες τους τις δυνάμεις.

Ο πρώην Δήμαρχος Θωμάς Μαργαρίτης χαιρετίζοντας την εκδήλωση τόνισε ότι οι πολίτες εμπιστεύονται τη «ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ – ΝΕΑ ΔΡΑΜΑ» γιατί αποτελεί την πιο αξιόπιστη πρόταση στα τοπικά ζητήματα και πως ανέκαθεν δύναμη της παράταξης ήταν και είναι η ενότητά της, την οποία και αυτός θα διαφυλάξει με όλες του τις δυνάμεις.



Με κύριο σύνθημα την ενότητα αλλά και την προοπτική που υπάρχει στο πρόσωπο του Γρηγόρη Παπαεμμανουήλ χαιρέτισαν την εκδήλωση ο Περιφερειακός Σύμβουλος Κωνσταντίνος Καραβάς, το μέλος της ΝΟΔΕ Χρήστος Παπαεθεοδώρου, ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς Χάρης Γαλιαλίδης, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Γιώργος Σαβρίδης,  η Πρόεδρος της Ένωσης Κυριών Αλίκη Τσιαμούρα, η Πρόεδρος του Συλλόγου Παραπληγικών Αγλαϊα Κατσιγιάννη, ο Πρόεδρος του Συλλόγου των Δημοτικών Υπαλλήλων Γιάννης Κασκαμτζής, ο Πρόεδρος του ΤΟΣΥΝ Δήμου Δράμας Γιώργος Ψαρράς, ο πρώην Πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ και πολιτευτής της ΝΔ Δημήτρης Κυριαζίδης, το μέλος της ΔΑΚΕ Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπαίδευσης Τούλα Παπαδοπούλου, ο προπονητής της ομάδας βόλλεϋ γυναικών του ΓΣΔ της Α2 Χρήστος Ηλιόπουλος εκπροσωπόντας τον αθλητικό κόσμο, ο πρώην Δήμαρχος Σιταγρών και Επικεφαλής της Ελάσσονος Αντιπολίτευσης Θόδωρος Αθανασιάδης και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Γιάννης Δάντζερας και Ανδρέας Χαραλαμπίδης. Αξίζει να σημειωθεί ότι κομμάτια κόπηκαν και για τους Δημοτικούς Συμβούλους Γιώργο Παπαδόπουλο, Τάσο Χατζηγιάννη και Χριστόδουλο Μαμσάκο που απουσίαζαν από την εκδήλωση.

Σε ένα νέο δυναμικό ξεκίνημα με συστράτευση όλων και αρραγή ενότητα αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Επικεφαλής της παράταξης και υποψήφιος Δήμαρχος Δράμας Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ. Αφού έκανε έναν σύντομο απολογισμό στην αρνητική παρουσία του κ. Χαρακίδη και της παράταξής του στη διοίκηση του Δήμου Δράμας με τις συνεχόμενες αποτυχίες σε πάρα πολλά θέματα, μεταξύ άλλων τόνισε: 

«… Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, καταφέραμε κάτω από διάφανες δημοκρατικές διαδικασίες, να προχωρήσουμε μπροστά, νέοι άνθρωποι με ιδανικά και όρεξη για προσφορά,  με τη βοήθεια και την καθοδήγηση των εμπειρότερων, να δώσουμε μια νέα δυναμική στην παράταξή μας, να φέρουμε κοντά μας νέους ανθρώπους με φρέσκιες ιδέες, που χρειάζονται για να χαράξουμε ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο μας. Σε αυτή την προσπάθεια σας θέλουμε όλους δίπλα μας. Καμιά φωνή, καμιά δύναμη δεν περισσεύει. 



Είναι καθήκον όλων μας να φανούμε αντάξιοι των ανθρώπων που τόσα χρόνια μας τιμούν και μας εμπιστεύονται. Να ενώσουμε τις ιδέες και το μεράκι μας, τη δύναμη και τη ζωντάνια μας, τη διεκδικητικότητα μας για ένα καλύτερο αύριο. Εγγυητές της επιτυχίας στη νέα αυτή προσπάθειά μας για ένα καλύτερο αύριο αλλά και στη διατήρηση της ενότητας μας είστε όλοι εσείς φίλες και φίλοι που με το σημερινό δυναμικό σας παρόν στέλνετε ένα ηχηρό μήνυμα σε κάθε κατεύθυνση».

Πλατφόρμα προτάσεων κοινωνικής πολιτικής και προτεινόμενες επείγουσες δράσεις

Σημαντική ήταν η ανθρωποκεντρική αποστροφή του λόγου του Γρηγόρη Παπαεμμανουήλ και οι προτάσεις του για την κοινωνική πολιτική. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Επειδή εμάς μας ενδιαφέρει το καλό της Δράμας καταθέτω σήμερα ενώπιον σας μια πλατφόρμα κοινωνικής πολιτικής με υλοποιήσιμες και εφαρμόσιμες προτάσεις για μια καλύτερη “Κοινωνία Δραμινών”.

Λόγω της δραματικά εξελισσόμενης συγκυρίας η κοινωνική πολιτική αποτελεί πεδίο αιχμής για την παράταξη μας, στο οποίο οφείλει να επιδείξει άμεσα αποτελεσματικότητα και συνέπεια.

Στη Δράμα τα σημάδια της κρίσης είχαν εκδηλωθεί νωρίτερα για λόγους που σχετίζονται με ιδιαιτερότητες της τοπικής οικονομίας.

Επομένως οι συνέπειες τους έχουν σωρευτικό χαρακτήρα. Χαρακτηριστικότερο είναι το ζήτημα της ανεργείας: το σώμα των μακροχρόνια ανέργων αποτελεί υπόστρωμα πάνω στο οποίο προστίθενται πλεόν οι νέου τύπου άνεργοι, δημιουργώντας ένα μίγμα, με ιδιαίτερα τοπικά χαρακτηριστικά. Ολοι εμείς λοιπόν οφείλουμε να φροντίσουμε ώστε να αναπτυχθεί  η δράση μας για την ανακούφιση των ευπαθών ομάδων, πιέζοντας τη δημοτική αρχή και προτείνοντας της, το προσεχές διάστημα με στοχευμένο και εντατικό τρόπο σε δυο επίπεδα:

Α) Άμεσες δράσεις, οι οποίες πρέπει να ολοκληρωθούν οπωσδήποτε μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2012 και οι οποίες θα οδηγήσουν στη θεμελίωση και τη σταδιακή δημιουργία δομών κοινωνικής προστασίας και στήριξης ευπαθών ομάδων στην κατεύθυνση “ο Δήμος ως συμπαραστάτης στην κρίση”.

Β) Άμεση καταγραφή συγκεκριμένων ευπαθών ομάδων που θα επιλεγούν (π.χ άστεγοι, μαθητές με πλημμελή σίτιση κτλ) προκειμένου να σχεδιαστούν στοχευμένες δράσεις  μικρής κλίμακας για την ανακούφιση τους σε συνεργασία με τις αντιδημαρχίες, τους δημοτικούς συμβούλους όλων των παρατάξεων, τις δημοτικές κοινότητες, φορείς, συλλόγους κ.τ.λ)
Προτεινόμενες Επείγουσες Δράσεις:

1) Δημιουργία Κοινωνικού Παντοπωλείου και Κοινωνικού Φαρμακείου στα πρότυπα και άλλων Δήμων που ήδη το λειτουργούν (π.χ Δήμοι Καβάλας και Αλεξεξανδρουπόλεως )

2) Σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Δράμας ή και αυτόνομα επέκταση/διασπορά και σε δημοτικές κοινότητες (Ξηροπόταμος, Χωριστή κ.α) της παροχής συσσιτίου σε ευπρεπείς στεγασμένους χώρους, οι οποίοι θα λειτουργούν 2 ή 3 φορές την ημέρα και θα καλύπτουν αριθμό γευμάτων ανάλογα με τον πληθυσμό της κάθε κοινότητας.

3) Διασφάλιση, διαθέσιμου όλο το 24ωρο στεγασμένου χώρου, ο οποίος θα πληροί τις προυποθέσεις προσωρινού καταλύματος αστέγων (θα διαθέτει τουαλέτες, ντουζιέρες, μερικά κρεβάτια για προσωπική καθαριότητα και φροντίδα, ξεκούραση και ύπνο σε περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων κ.τ.λ)

4) Οργάνωση ομάδας (εθελοντών) εκπαιδευτικών που θα παρέχει μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας σε μαθητές Δημοτικού και κυρίως Γυμνασίου και Λυκείου των οποίων οι οικογένειες αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

5) Ενεργοποίηση ενός δημοτικού τριψήφιου αριθμού κοινωνικής στήριξης, πληροφόρησης και βοήθειας.

6) Επιδότηση ενοικίου για άστεγους και πολύ φτωχούς φοιτητές. Και στο παρελθόν η παράταξή μας όταν ήταν Δήμαρχος ο Μαργαρίτης Τζίμας είχε εφαρμόσει αυτό το μέτρο και μάλιστα με δικαστική ταλαιπωρία των δημοτικών συμβούλων που το είχαν ψηφίσει οι οποίοι και απαλλάχτηκαν πρόσφατα. Τώρα υπάρχει και η σχετική νομοθεσία για να υλοποιηθεί κάτι τέτοιο (νόμος Παυλόπουλου).

Το μόνο σίγουρο είναι ότι στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής δεν έχουμε ούτε την πολυτέλεια της καθυστέρησης ούτε του πειραματισμού, όπως έγινε με την ΟΝΕΙΡΟΥΠΟΛΗ και είχαμε φέτος μια μέτρια διοργάνωση πολύ κατώτερη των προσδοκιών και της επιτυχίας των προηγούμενων ετών.

Οφείλουμε σε συμπυκνωμένο χρόνο, σε συνθήκες μεγάλης κοινωνικής πίεσης, έστω και χωρίς τις κατάλληλες υποδομές, να δημιουργήσουμε άμεσα δομές κοινωνικής πρόνοιας και στήριξης ευπαθών ομάδων».

Κλείνοντας την ομιλία του και κάτω από παρατεταμένα χειροκροτήματα ο Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ τόνισε: «...Θέλω να μου έχετε εμπιστοσύνη. Να είστε σίγουροι για μένα ότι δε θα φυγομαχήσω ποτέ. Θα μένω πάντα δυνατός στις επάλξεις και θα αγωνίζομαι με πίστη και χαμόγελο. Στόχος μου είναι η ενότητα. Εύκολα ή δύσκολα θα τα καταφέρω. Σκοπός μου είναι να ενώσω τα κομμάτια που λείπουν και θα τα ενώσω. Το κάλεσμα προς όλους όσους επιθυμούν να συμπορευτούν μαζί μας πέρα από κομματικές και ιδεολογικές τοποθετήσεις για μια καλύτερη “Κοινωνία Δραμινών” είναι διαχρονικό. Τους θέλουμε όλους κοντά μας. Σας θέλω όλους κοντά μου. Έμπρακτα και ουσιαστικά. Με βλέπετε και σας βλέπω στα μάτια. Η σχέση μας είναι καθαρή. Τίποτα και κανένας δε θα μπορέσει να τη διαρήξει.

Θέλω να σας ευχαριστήσω όλες και όλους για την παρουσία σας εδώ σήμερα. Μου δώσατε μεγάλη δύναμη να συνεχίσω.

Σας ζητώ και πάλι να με στηρίξετε για να αγωνιστούμε ενωμένοι για την Δράμα της καρδιάς μας,
για μια Δράμα πρωταγωνίστρια, για μια καλύτερη “Κοινωνία Δραμινών”.

«ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ – ΝΕΑ ΔΡΑΜΑ»
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ