25 Ιαν 2012

Αγροτικά ζητήματα - ΤΣΑΛΔΑΡΙΔΗΣ ΤΑΣΟΣ - Περιφερειακός σύμβουλος Α.Μ.Θ

Τελευταία παρατηρώ από τους τους συναδέλφους της αντιπολίτευσης τις Π.Ε. Καβάλας με επιστολές τους στον τύπο να καταφέρονται  με τίτλους απαξιωτικους για τον αντιπεριφερειαρχη και τη διοίκηση  και με ειρωνικές αναφορές που πολλές από αυτές τις συνδυάζουν με τις εξελίξεις  της κεντρικής πολιτικής σκηνής .
 

Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι και θέση αλλά και απαντήσεις έχουμε για ότι απασχολεί την κοινωνία και τον τόπο .Η διαφορά μας όμως είναι ότι την τρίχα δεν πρόκειται να την κάνουμε τριχιά προκειμένου να προβληθούμε . Εμείς  επιλέξαμε να εργαζόμαστε αθόρυβα επιχειρώντας να δίδουμε λύσεις  ακολουθώντας  άλλο δρόμο από αυτόν που ίσως κάποιοι είχαν συνηθίσει να διαβαίνουν .

Πολλά από τα θέματα των δυο τελευταίων επιστολών σχετίζονται με αγροτικά ζητήματα . Ως μέλος της Επιτροπής Πρωτογενή Τομέα  αλλά και έχοντας την εμπιστοσύνη  του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας να παρακολουθώ  στενά τα αγροτικά δρώμενα της Π.Ε. Καβάλας  επιτρέψατε μου  να δώσω κάποιες διευκρινήσεις και να τοποθετηθώ στα όσα αναφέρθηκαν μέσω των 2 τελευταίων επιστολών :.
  
ΔΙΑΘΕΣΙΜΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ 
Είναι κρίμα για τον τόπο να αναφέρεστε με ειρωνικές εκφράσεις <<γιατί απέφυγαν να προσκαλέσουν στην Καβάλα τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης από την Ξάνθη  όπου ήταν ώστε να διοργανώσουν μια συμπαθή εκδήλωση>>  και ταυτόχρονα να μην έχετε καταθέσει ούτε μια πρόταση για τις διαθέσιμες εκτάσεις. Σχετικά με τις διαθέσιμες εκτάσεις της Π.Ε. Καβάλας θα πρέπει να σας ενημερώσουμε ότι από τις υπηρεσίες του Τμήματος Τοπογραφικής με όλες τις αδυναμίες που έχει σε προσωπικό  γίνονται όλα όσα προβλέπει η διαδικασία .Επιπλέον είχα καταθέσει προφορική καινοτόμα πρόταση στην προηγούμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Πρωτογενή Τομέα και την οποία δεσμεύτηκα να φέρω εγγράφως στην επόμενη συνεδρίαση ώστε αφού την συζητήσουμε  να την αποστείλουμε  στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. 

Η τεκμηριωμένη αυτή πρόταση  βοηθά τους αγρότες ώστε να διεκδικήσουν και να τους δοθούν επιπλέον εκτάσεις ,και παράλληλα  το Υπουργείο να καταλάβει ότι διαθέσιμες εκτάσεις δεν είναι μόνο αυτές που προτείνει  αλλά και άλλες που θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν  στον τρόπο διανομής διαθέσιμων εκτάσεων . Επίσης προτείνω  την ενεργοποίηση του νόμου ώστε να εξεταστούν τα πολλά  αιτήματα αγροτών σε σχέση με εκτάσεις παραχώρησης . Αναρωτιέμαι  ποιες ήταν ή ποιες είναι οι προτάσεις σας ;  Δεσμεύομαι  μετά την επόμενη  συνεδρίαση της Επιτροπής Πρωτογενή Τομέα να δημοσιοποιήσω αναλυτικά την πρόταση μου.

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΕΛΓΑ 2009
Για το θέμα των αποζημιώσεων σε ζημιές στην παραγωγή που δόθηκαν το 2009 μέσω ΕΛΓΑ μάλλον έχετε μπερδέψει τον ρόλο  των Περιφερειακών Συμβούλων με αυτόν των κομμάτων εκτός και εάν το επιχειρείτε . Δεν είμαστε εμείς που θα απαντήσουμε για τους χειρισμούς και της θέσεις του οποιοδήποτε κόμματος. Ο δικός μας ρόλος έχει να κάνει με την αναπτυξιακή πορεία της Περιφερείας και την υπεράσπιση των δικαίων θεμάτων που απασχολούν τον πληθυσμό της

Έτσι λοιπόν είναι  αυτονόητο  πως εάν χρειαστεί ως Περιφέρεια θα ταχθούμε και πιστεύω ομόφωνα στο πλευρό των αγροτών διότι για τους τότε λανθασμένους χειρισμούς είναι οι μόνοι που δεν έχουν ευθύνη .

ΣΧΕΔΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ
Είναι εύκολο να λέμε ότι τα Σχέδια Βελτίωσης των Αγροτών στην Π.Ε.Καβαλας έχουν ξεπεράσει κάθε όριο καθυστέρησης τη στιγμή που πανελλαδικά υπάρχει πρόβλημα με αυτά . Εάν γνωρίζετε έστω και μια  Περιφερειακή Ενότητα της Ελλάδας που δεν έχει προβλήματα να μας την πείτε .  

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΚΤΙΝΙΔΙΟΥ ΚΑΙ  ΕΝΤΟΜΟ (metcalfa pruinosa)
Το τι έγινε έως τώρα για το θέμα που αφορά το πρόβλημα με το έντομο (metcalfa pruinosa) που δημιουργεί τεράστια προβλήματα με την καλλιέργεια του ακτινιδίου στην Επαρχία Νέστου , θα έπρεπε να το γνωρίζετε εφόσον μετέχετε στην Επιτροπή Πρωτογενή Τομέα , ή θα έπρεπε να μπείτε στον κόπο να ρωτήσετε . 

Σε όσους λοιπόν έχουν κοντή μνήμη θυμίζω ότι με πρωτοβουλία μου και παρότρυνση προς τον Συνεταιρισμό Νέστου και την ΕΑΣ Καβάλας ήρθε το θέμα  στην Επιτροπή Πρωτογενή Τομέα ώστε να  βρούμε λύση στο μεγάλο αυτό  πρόβλημα . 

Για να θυμίσω αφού ακούσαμε τους ενδιαφερομένους και συζητήσαμε διεξοδικά το θέμα   σε 3 συνεδριάσεις, αυτό δείχνει και το άμεσο ενδιαφέρον μας  για το πρόβλημα , αποφασίσαμε  να δημιουργηθεί ένας φάκελος ο οποίος θα περιελάβανε την έγγραφη θέση της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης , την επιστημονική τεκμηρίωση για το πρόβλημα από την ΕΑΣ ΚΑΒΑΛΑΣ  και ενός Εντομολόγου  καθώς  και την επιστημονική άποψη του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Αν.Μακεδονίας , ώστε να ζητήσουμε από το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης  τρόπους  άμεσης  λύσης για την αντιμετώπιση του προβλήματος που δημιουργεί το συγκεκριμένο έντομο . 

Οι ενέργειες αυτές σε συνδυασμό με το ενδιαφέρον και τις συχνές επισκέψεις του Αντιπεριφερειάρχη  Πρωτογενή Τομέα έχουν φέρει λύση στο πρόβλημα εντάσσοντας το σε πιλοτικό πρόγραμμα , για το οποίο σύντομα θα ανακοινωθούν λεπτομέρειες .

Αγαπητοί Περιφερειακοί Σύμβουλοι της αντιπολίτευσης της Π.Ε Καβάλας η Διοίκηση της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας και είναι προσαρμοσμένη στην πραγματικότητα διότι ήταν αυτή που μέσα από όλες τις αδυναμίες μετέβη ομαλά στον Καλλικράτη  ,  και προσφέρει στον τόπο τα μέγιστα , και είναι σε θέση να δίνει απαντήσεις , ΑΛΛΑ χωρίς τυμπανοκρουσίες με τις οποίες ίσως κάποιοι άλλοι είχαν συνηθίσει να διοικούν .
ΤΣΑΛΔΑΡΙΔΗΣ ΤΑΣΟΣ
Περιφερειακός σύμβουλος Α.Μ.Θ
Υπεύθυνος Πρωτογενούς Τομέα