24 Ιαν 2012

Αποκούμπι των απόρων οι κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου Κομοτηνής

Βασικός αποδέκτης της πολύπλευρης κοινωνικοοικονομικής κρίσης που μαστίζει σήμερα την ελληνική κοινωνία, γίνεται αναμφίβολα η πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση. 

Εκεί απευθύνονται κατά κόρον οι άποροι συμπολίτες μας, αντιμετωπίζοντας το δήμο σαν αποκούμπι –ενίοτε τελευταίο– για να αναζητήσουν βοήθεια στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Η διοικητική μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη», που συνέπεσε με τις πολλαπλάσιες ανάγκες που δημιούργησε η οικονομική κρίση, αποδείχτηκε τροχοπέδη στη εύρυθμη λειτουργία των κοινωνικών υπηρεσιών, κατά βάσει εξαιτίας του μεγάλου όγκου διοικητικών αλλαγών, που επέφερε, σε συνδυασμό με τον περιορισμό των προσλήψεων, που έχει αποφασιστεί.

Γιώργος Μανανάς «Στην κρίση απαντάμε με αλληλεγγύη»

Η Διεύθυνση Κοινωνικής Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης του δήμου Κομοτηνής κατέχει ένα ευρύ πλέγμα αρμοδιοτήτων για την κοινωνική μέριμνα, με τμήματα και υπηρεσίες που στεγάζονται όμως σε διαφορετικά κτίρια, με προσωπικό που κρίνεται αριθμητικά ανεπαρκές και με οικονομικούς πόρους περιορισμένους για την κάλυψη του συνόλου των αναγκών, που καλείται να επιληφθεί.

Τα ηνία αυτής της προσπάθειας κρατάει εδώ και ένα χρόνο περίπου ο αντιδήμαρχος, κ. Γιώργος Μανανάς, που παρ’ όλες τις δυσκολίες αντιμετωπίζει με αισιοδοξία τις προκλήσεις της εποχής, προτάσσοντας την αλληλεγγύη και το φιλότιμο των συνδημοτών μας. «Στην κρίση απαντάμε με αλληλεγγύη», είναι το βασικό σύνθημά του σε αυτήν την προσπάθεια, επικαλούμενος μάλιστα σειρά παραδειγμάτων που συνδυαστικά με τη σωστή διαχείριση, έχουν συντελέσει ώστε κανείς συμπολίτης μας να μη μένει αβοήθητος από τις κοινωνικές υπηρεσίες, όπως διαβεβαιώνει.

Οι δομές, οι πόροι και τα εργαλεία είναι συγκεκριμένα προς αυτήν την κατεύθυνση, αλλά έρχονται να τις υποστηρίξουν ο εθελοντισμός και η αλληλεγγύη, δυο αξίες που ξαναεμφανίστηκαν στις μέρες μας, μέσα από τις προσφορές απλών συνδημοτών, σωματείων, συλλόγων, ιδιωτικών επιχειρήσεων και φορέων.

Η μείωση του λειτουργικού κόστους απομακρύνει το ενδεχόμενο ανάθεσης του Κέντρου Σίτισης σε ιδιωτικό κέτερινγκ

Μια θεμελιώδης δομή της Διεύθυνσης είναι το Κέντρο Σίτισης Απόρων, όπου σιτίζεται ένας αριθμός 110 συνδημοτών μας σήμερα, υπερδιπλάσιος σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Με την κατάρτιση του νέου οργανισμού, το Κέντρο Σίτισης καθίσταται δικαιούχος ειδικής ευρωπαϊκής βοήθειας σε τρόφιμα, κάτι που συμβάλει και στην εξοικονόμηση πόρων για τη λειτουργία του.

Παράλληλα, το γεγονός ότι από τα 3 άτομα προσωπικό, που διαθέτει, τα δυο προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους, μειώνει σημαντικά τα λειτουργικά έξοδα του δήμου Κομοτηνής, με αποτέλεσμα να απομακρύνεται προς το παρόν η προοπτική ανάθεσης του έργου σίτισης σε ιδιωτικό κέτερινγκ, όπως είχε συζητηθεί τους προηγούμενους μήνες.
«Αυτή τη στιγμή τα δεδομένα έχουν ανατραπεί σε έναν βαθμό», δήλωσε για το θέμα ο κ. Μανανάς, κάνοντας γνωστό ότι τις επόμενες μέρες θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για την τροφοδοσία για το πρώτο εξάμηνο του 2012. Από εκεί και ύστερα θα επανεξεταστούν τα δεδομένα ανάλογα με τις ανάγκες, με στόχο αφενός την επιλογή της οικονομικότερης δυνατής λύσης για τα ταμεία του δήμου και αφετέρου την επαύξηση των δικαιούχων, που θα μπορούν να σιτίζονται.

Προσφέρθηκαν 180 μερίδες, που περίσσεψαν από την κοπή πίτας των κυνηγών

Σε εκείνο, πάντως, που οφείλουμε να σταθούμε, είναι η αλληλεγγύη που επιδεικνύουν οι εθελοντές συνδημότες, που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο Κέντρο Σίτισης, αλλά και πολλοί άλλοι ιδιώτες ή οργανωμένοι φορείς, που καθημερινά αποδεικνύουν τη στήριξή τους έμπρακτα, με προσφορές σε τρόφιμα και προϊόντα προς τους άπορους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα μεταξύ άλλων, το οποίο επισήμανε και εξέφρασε τις ευχαριστίες του ο κ. Μανανάς, είναι η πρόσφατη κίνηση του Κυνηγετικού Συλλόγου και του ξενοδοχείου Chris&Εve να προσφέρουν 180 μερίδες, που περίσσεψαν από την εκδήλωση των κυνηγών για την κοπή της βασιλόπιτας. Πολύ σημαντική συνδρομή τη χαρακτήρισε ο κ. Μανανάς, που επισήμανε ότι πραγματοποιούνται επαφές με συλλόγους και ξενοδοχεία αυτήν την περίοδο προς την ίδια κατεύθυνση, απευθύνοντας παράλληλα κάλεσμα για παρόμοιες πρωτοβουλίες.

Διανομή τροφίμων σε 350-400 οικογένειες κατά το 2011

Παράλληλα με τη λειτουργία του Κέντρου Σίτισης, τρόφιμα διανέμονται σε εκατοντάδες οικογένειες, που καθημερινά ζητούν βοήθεια από την κοινωνική υπηρεσία. Γύρω στις 350-400 οικογένειες υπολογίζεται ότι έχουν εξυπηρετηθεί κατά την προηγούμενη χρονιά με διανομή τροφίμων, στη συλλογή των οποίων και σ’ αυτήν την περίπτωση συνέβαλαν και οι προσφορές ιδιωτών. Παράλληλα, γύρω στα 200 άτομα ενισχύθηκαν με καύσιμη ύλη τη χρονιά, που πέρασε, και άλλα 100-150 άτομα με βοηθήματα.

Αναβάθμιση της ιματιοθήκης, για να ανταποκριθεί στην τεράστια ζήτηση

Η αναβάθμιση της ιματιοθήκης, που βρίσκεται στον πρώτο όροφο του Πολυλειτουργικού Κέντρου Κομοτηνής, ήταν μια ακόμα ενέργεια, που ήρθε να καλύψει σημαντικές ανάγκες των απόρων συνδημοτών μας. Σημαντική συμβολή στην αναβάθμιση αυτή είχαν και πάλι οι εθελοντές και ιδιώτες, σύλλογοι, φορείς και καταστήματα που προσέφεραν ρουχισμό ή συνέδραμαν στη διανομή τους.

Καθημερινά από την ιματιοθήκη περνούν πολλοί συνδημότες μας, που προμηθεύονται ρουχισμό, για να καλύψουν τις ανάγκες τους. «Εκατοντάδες κιλά ρούχων έχουν δοθεί μέχρι τώρα και δίνονται συνέχεια», τόνισε ο κ. Μανανάς.

6 μοναχικά άτομα στο ξενώνα αστέγων

Την ίδια ώρα σημαντικές ανάγκες έρχεται να καλύψει και ο ξενώνας αστέγων, όπου σήμερα φιλοξενούνται 6 μοναχικά άτομα. Περιθώρια επαύξησης του αριθμού των φιλοξενούμενων δεν υπάρχει προς το παρόν, με τον κ. Μανανά να αναγνωρίζει πως στην πόλη μας τα δυο τελευταία χρόνια ο αριθμός τους αυξάνεται συνεχώς, κάτι που είναι γενικό ως φαινόμενο και έχει απασχολήσει και τα μέλη της ΚΕΔΕ. Καταβάλλονται επίσης προσπάθειες, σε συνεννόηση με φορείς και με ιδιώτες, που διαθέτουν διαμερίσματα, ώστε να εξυπηρετούνται κατά διαστήματα ορισμένοι άστεγοι.

Ξεκινούν από 31 Μαρτίου οι αιτήσεις για το Πρόγραμμα διανομής τροφίμων σε μειονεκτικές περιοχές για το 2012

Κατά την προηγούμενη χρονιά με επιτυχία υλοποιήθηκε μέρος του ευρωπαϊκού προγράμματος δωρεάν διανομής τροφίμων, που αφορά ορεινές και μειονεκτικές περιοχές. Από το πρόγραμμα για το 2011 ακόμα αναμένεται μέσα στο επόμενο δεκαήμερο να έρθει η υπόλοιπη βοήθεια, ζυμαρικά και φέτα, που θα διανεμηθούν εκ νέου στους δικαιούχους, ενώ για το καινούργιο πρόγραμμα για το 2012, οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους μέχρι τις 31 Μαρτίου.

Επίκειται συνάντηση με φορείς και συλλόγους, για οργάνωση και συντονισμό του δικτύου αλληλεγγύης

Ένας δεύτερος στόχος για την ενίσχυση των υπηρεσιών είναι η οργάνωση του δικτύου αλληλεγγύης, που εκ των πραγμάτων έχει δημιουργηθεί και συνεργάζεται με τις κοινωνικές υπηρεσίες στην πόλη μας. Στο άμεσο μέλλον αναμένεται να πραγματοποιηθεί ειδική συνάντηση με όλους τους φορείς, τους συλλόγους και όσους προσφέρουν συνδρομή στο έργο των κοινωνικών υπηρεσιών, προκειμένου να οργανωθούν καλύτερα και να συντονίσουν τις δράσεις τους για τη μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα.

Συνεργασία με Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο

Τέλος, από το δίκτυο αυτό δε θα μπορούσε να απέχει το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, που η συνεργασία του με τις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου προς το παρόν περιορίζεται στην πρακτική άσκηση, που κάνουν φοιτητές της Κοινωνικής Διοίκησης εκεί.

Πρόκειται ωστόσο, για ουσιαστική συνδρομή που παρέχουν οι ασκούμενοι φοιτητές στο έργο των υπηρεσιών, σύμφωνα με τον κ. Μανανά, που αποκάλυψε όμως ότι πριν από λίγο καιρό είχαν γίνει συζητήσεις με τον Πρύτανη του Δ.Π.Θ. ακόμα-ακόμα και για ενδεχόμενη συνεργασία δήμου-πανεπιστημίου για το θέμα της σίτισης. Οι συζητήσεις αυτές δεν προήχθησαν ωστόσο μέχρι σήμερα, εξαιτίας της αβεβαιότητας που επικρατεί στο ίδιο το Δημοκρίτειο, τόσο σε ό,τι αφορά την ίδια τη σίτιση, όσο και για τη μετάβαση στο νέο μοντέλο διοίκησης, που γίνεται την τρέχουσα περίοδο.
  
Αναμένονται 2 επιπλέον υπάλληλοι, για τη στελέχωση της Πρόνοιας

Ένα μεγάλο ζήτημα είναι αυτό της λειτουργίας του τμήματος της Πρόνοιας. Θυμίζουμε ότι οι αρμοδιότητες της υπηρεσίας, που ανήκε στην παλιά νομαρχία Ροδόπης, με την εφαρμογή του «Καλλικράτη» μεταφέρθηκαν στο δήμο. Η πρώτη ενέργεια ήταν να γίνει μια ανακατανομή στο προσωπικό, με αποτέλεσμα ικανοποιητικό για την προηγούμενη χρονιά. Η ανάγκη ωστόσο ενίσχυσης σε υπάλληλους παραμένει, ώστε να λειτουργήσει με μέγιστη αποτελεσματικότητα. Προς αυτήν την κατεύθυνση αναμένεται η μεταφορά δυο ακόμα υπαλλήλων από την Περιφέρεια το προσεχές διάστημα.

Συνολικά η Πρόνοια δίνει 18 είδη επιδομάτων σε όλο το νόμο Ροδόπης, τονοποίο εξυπηρετεί, ο αριθμός των οποίων υπολογίζεται στις 9.000. Ο κ. Μανανάς δηλώνει πεπεισμένος πως η υπηρεσία είναι έτοιμη παρ’ όλες τις δυσκολίες και ετοιμάζει εγκαίρως τα έγγραφα για τις πληρωμές κάθε δίμηνο. Τυχόν καθυστερήσεις, που παρατηρούνται, όπως σημειώνει, οφείλονται σε ζητήματα του Υπουργείου Οικονομικών.

Να σημειωθεί ότι από το Υπουργείο έχει ζητηθεί να γίνει απογραφή όλων των επιδομάτων, μια τεράστια δουλειά που θα πρέπει να βγάλουν εις πέρας οι δημοτικές υπηρεσίες. Πρόκειται για έναν τεράστιο όγκο δικαιολογητικών, που είναι κατατεθειμένα στην Πρόνοια, στα οποία θα γίνει επανέλεγχος των κριτηρίων, που πρέπει να πληρούν οι δικαιούχοι.

Παρόλο, που δεν είναι αρμοδιότητα της υπηρεσίας οι υπάλληλοι έχουν προβεί κατά τον προηγούμενο χρόνο σε ορισμένους ελέγχους συγκεκριμένων περιπτώσεων. Μάλιστα, όπως θυμούμαστε, αυτοί οι έλεγχοι έχουν καρποφορήσει, αφού προέκυψαν παραβάσεις που ζημίωναν το ελληνικό δημόσιο.

Προσδοκίες για περισσότερο προσωπικό από τον καινούργιο οργανισμό του δήμου Κομοτηνής

Με τις ελλείψεις σε προσωπικό να αποτελούν τη βασικότερη τροχοπέδη στη διαχείριση της κατάστασης από τις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου, σημαντική πρόοδο εκτιμάται από τον κ. Μανανά ότι θα επιφέρει η κατάρτιση του καινούργιου οργανισμού του δήμου Κομοτηνής, όπου θα γίνει μια νέα ανακατανομή σε υπάλληλους.

«Δεν μεμψιμοιρούμε», υπογραμμίζει ο κ. Μανανάς, «αλλά αν γίνει ένας εξορθολογισμός σίγουρα θα είναι καλύτερα». «Χρειάζεται πραγματικά λίγο περισσότερο προσωπικό σε αυτήν την Διεύθυνση», προσθέτει, «γιατί το αντικείμενο είναι τέτοιο, που με την κρίση που έχουμε θα είναι συνεχώς αυξανόμενες οι ανάγκες».

Για το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας, που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία, υπάρχει μεν η προσδοκία ενίσχυσης του δυναμικού των κοινωνικών υπηρεσιών, αλλά «θα είναι μια μικρή ενίσχυση», σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, που τονίζει ότι «θα θέλαμε προσωπικό σε μια πιο μόνιμη βάση».

 Συντάκτης:Θωμάς Σταμούλης