25 Ιαν 2012

Έβρος : Δεν υπάρχει οικολογική καταστροφή στον Ερυθροπόταμο

«Η καταγγελία της Οικολογικής Εταιρείας Έβρου για οικολογική καταστροφή από την κοπή των δέντρων στις όχθες του Ερυθροποτάμου δεν ευσταθεί» τονίζει μιλώντας στη «Γνώμη», ο Δασάρχης Διδυμοτείχου κ. Κύρος Κουρούδης με αφορμή το θόρυβο που έχει δημιουργηθεί πρόσφατα γύρω από την υπόθεση της μαζικής κοπής των δέντρων του Ερυθροποτάμου.

Όπως υπογραμμίζει, «όλα τα στοιχεία από την πλευρά του δασαρχείου έχουν σταλεί στον εισαγγελέα, έγινε μήνυση από την υπηρεσία προς το ΤΟΕΒ γιατί δεν υπήρχε άδεια υλοτομίας για τις άγριες λεύκες που κόπηκαν, ενώ ταυτόχρονα ενημερώθηκε και το δημοτικό συμβούλιο της πόλης». Το θέμα ήρθε στη δημοσιότητα από την Οικολογική Εταιρεία Έβρου, όταν κατήγγειλε πως δεκάδες πολίτες, κτηνοτρόφοι, κυνηγοί και διερχόμενοι, ενημέρωσαν για μαζική κοπή δένδρων στις όχθες του Ερυθροποτάμου, ενώ «τα συνεργεία έκοβαν αδιάκριτα κάθε είδους παρόχθια δέντρα».

Σύμφωνα με την Οικολογική Εταιρεία «αποτέλεσμα της παραπάνω ενέργειας ήταν να πλημμυρίσει ο Ερυθροπόταμος, καθώς κορμοί των κομμένων δένδρων και κλαδιά υπολείμματα της κοπής, παρασύρθηκαν από το νερό και έφραξαν το πέρασμα του νερού στην παλιά γέφυρα του Διδυμοτείχου, με κίνδυνο να υπερχειλίσει ή και να σπάσει η γέφυρα που είναι παλιά και ασυντήρητη».

Τι υποστηρίζει το Δασαρχείο
«Πρόκειται για φυτεία και μετά από ένα χρονικό διάστημα θα πρέπει να υλοτομηθεί» τονίζει από την πλευρά του ο Δασάρχης και Κυρούδης και εξηγεί για το ιστορικό της υπόθεσης:

«Θα πρέπει να ενημερώσουμε τον κόσμο πως το 1977 ξεκίνησε το πρόγραμμα Έβρο με τον υποχρεωτικό αναδασμό. Στο πρόγραμμα εκείνο οι κάτοικοι που είχαν κτήματα δώσανε ένα ποσοστό για να χρησιμοποιηθεί για τα κανάλια και τη διευθέτηση της κοιλάδας του Ερυθροποτάμου, ενώ η εκμετάλλευση και η διαχείριση των καναλιών περιέρχονται στην ΤΟΕΒ Ερυθροποτάμου.

Το 1992 συγκροτήθηκε επιτροπή η οποία καθόρισε τον τρόπο εκμεταλλεύσεις της ζώνης του Ερυθοποταμού και καθορίστηκε η δεντροφύτευση με λευκές, που προέβλεπε τρεις ζώνες από λευκές δεξιά και αριστερά. Συντάχθηκαν οι μελέτες δενδροφύτευσης που εντάχθηκαν στον κανονισμό που επιδοτεί τις δασώσεις αγροτικών εκτάσεων και με βάση τον κανονισμό επιδοτήθηκαν οι δεντροφυτευσεις.

Ο ΤΟΕΒ είχε την υποχρέωση να κρατήσει την καλλιέργεια του για 15 χρόνια με το 80 % της επένδυσης να διατηρείται σε σωστό επίπεδο. Όμως, από τα 32.000 δέντρα που είχαν φυτευτεί βρίσκονται στη ζωή 5000.

Το 2005 ο ΤΟΕΒ ζήτησε να βγει από τον κανονισμό γιατί δεν μπορούσε να κρατήσει τη φυτεία στο επίπεδο που απαιτούνταν και η υπηρεσία έβγαλε την επένδυση από τα προγράμματα. Έτσι, μετά από 17 χρόνια ζήτησε την υλοτόμηση του Λεύκωνα. Οι λευκές ήταν ώριμες για υλοτομία και δημοπρατήθηκαν Αυτό το οποίο έγινε όμως, είναι πως ο εργολάβος που πήρε τη δημοπρασία έκοψε και άγριες λεύκες στην κοίτη πλημμύρων για τις οποίες έπρεπε να είχε πάρει άδεια υλοτομίας ο ΤΟΕΒ κάτι το οποίο δεν έγινε.

Για το λόγο αυτό η υπηρεσία μας προχώρησε σε μήνυση εναντίον του ΤΟΕΒ. Θέλω να τονίσω, πως η εκμετάλλευση και η διαχείριση των καναλιών βρίσκεται στην υπηρεσία του ΤΟΕΒ, ενώ δεν υπάρχει θέμα καταστροφής γιατί είναι φυτεία και μετά από ένα χρονικό διάστημα θα πρέπει να υλοτομηθεί» καταλήγει ο κ. Κυρούδης

Τι λέει η καταγγελία της Οικολογικής Εταιρείας Έβρου
Την παραμονή των Θεοφανείων, το Παράρτημα Διδυμοτείχου της Οικολογικής Εταιρείας Έβρου έγινε αποδέκτης καταγγελιών του Εξωραϊστικού Συλλόγου Ελληνοχωρίου και δεκάδων πολιτών, κτηνοτρόφων, κυνηγών και διερχόμενων, για μαζική κοπή δένδρων στις όχθες του Ερυθροποτάμου.

Επιπλέον μας καταγγέλθηκε ότι τα συνεργεία έκοβαν αδιάκριτα κάθε είδους παρόχθιων δένδρων, τόσο στις παγγίνες, όσο και στην όχθη του ποταμού.
Η Οικολογική Εταιρεία Έβρου άμεσα με παρέμβασή της ζήτησε από την Ελληνική Αστυνομία να προβεί σε έλεγχο νομιμότητας των ενεργειών κοπής των δένδρων.

Διαπιστώθηκε ότι το μοναδικό έγγραφο που υπήρχε ήταν η 721/30-11-11 Σύμβαση του ΤΟΕΒ Ερυθροποτάμου με τη Βιομηχανία Ξύλου «Αφοί Γκάνη ΑΒΕΕ» με έδρα τον Μυλοπόταμο Δράμας, για κοπή 5.540 λευκών σε όλη την κοιλάδα του Ερυθροποτάμου, για το ποσό των 166.809,40 ευρώ.

Σε ερώτηση γιατί κόβουν όλα τα παρόχθια δέντρα, απάντησαν ότι «όταν η σύμβαση γράφει λεύκες, εννοεί και τα υπόλοιπα είδη δένδρων». Φυσικά ουδεμία απάντηση υπήρξε στο αίτημα για να επιδείξουν την άδεια κοπής των δένδρων και να ενημερώσουν για το ποιος είναι υπεύθυνος επίβλεψης του έργου.

Κατόπιν αυτού, υπήρξε προσωρινή παύση κοπής των δένδρων, αλλά δυστυχώς οι πρώτες συνέπειες αυτής της παράνομης ενέργειας δεν άργησαν να φανούν.

Το Σάββατο 7 Ιανουαρίου πλημμύρισε ο Ερυθροπόταμος. Κορμοί των κομμένων δένδρων και κλαδιά υπολείμματα της κοπής, παρασύρθηκαν από το νερό και έφραξαν το πέρασμα του νερού στην παλιά γέφυρα του Διδυμοτείχου, με κίνδυνο να υπερχειλίσει ή και να σπάσει η γέφυρα που είναι παλιά και ασυντήρητη.

Η Υπηρεσία της Πολιτικής Προστασίας αναγκάστηκε, αφού έσπασε τα κάγκελα της γέφυρας, να απομακρύνει με μεγάλη προσπάθεια όσο ήταν δυνατό, τα συσσωρευμένα υλικά από τη βάση της γέφυρας και να αποτρέψει τα πλέον δυσάρεστα αποτελέσματα.

Η Οικολογική Εταιρεία Έβρου απαιτεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες:
• να αποφασιστεί η άμεση διακοπή κάθε εργασίας για την κοπή δένδρων στον Ερυθροπόταμο
• να ερευνηθεί η νομιμότητα των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν μέχρι σήμερα
• να δοθεί ο φάκελος του έργου με όλα τα σχετικά έγγραφα (μελέτες, αδειοδοτήσεις κλπ) που απαιτούνται από την κείμενη νομοθεσία καθώς και
• να δοθεί κάθε σχετικό έγγραφο με την υπόθεση

Η Οικολογική Εταιρεία Έβρου, με τα μέλη και τους φίλους της του παραρτήματος Διδυμοτείχου, εδώ και χρόνια με Ημερίδες και έγγραφα πρότεινε συγκεκριμένα μέτρα για μια άλλη ανάπτυξη στην κοιλάδα του Ερυθροποτάμου, που θα αναδεικνύει το φυσικό περιβάλλον και θα μετατρέπει την περιοχή σε πόλο έλξης επισκεπτών και βασικό στοιχείο της αειφόρου ανάπτυξης του τόπου μας.

Θεωρούμε ότι στη σημερινή συγκυρία, η δημόσια περιουσία και το φυσικό περιβάλλον του τόπου μας πρέπει να πάψει να αντιμετωπίζεται με λογικές ξεπουλήματος και αδιαφάνειας και καλούμε τους συμπολίτες μας να σταθούν απέναντι σε τέτοιες προσπάθειες.

Πηγή: Εφημερίδα Γνώμη

www.e-evros.gr