26 Ιαν 2012

Ροταριανός Όμιλος Δράμας : Κέντρα για Διεθνείς Σπουδές

Ο Ιανουάριος είναι ο Μήνας Ροταριανής Ενημέρωσης. Αναπτύσσονται ροταριανά θέματα, προβάλλονται τα προγράμματα και οι διάφορες δραστηριότητες του Ομίλου, της Περιφέρειας και κυρίως του Διεθνούς Ρόταρυ με αποδέκτες τα μέλη των Ομίλων αλλά και τις τοπικές κοινωνίες.

Στο πλαίσιο αυτό ο Ροταριανός Όμιλος Δράμας πραγματοποίησε συνεστίαση την Τρίτη 24 Ιανουαρίου, με κεντρικό ομιλητή τον προπρόεδρο του Ομίλου Δημήτρη Ναλμπάντη και θέμα “Tα Ροταριανά Κέντρα για Διεθνείς Σπουδές Ειρήνης και Επίλυσης Διαφορών”.

Ο ομιλητής αναφέρθηκε στη σημασία που δίνει το Διεθνές Ρόταρυ στα Ροταριανά Κέντρα για Διεθνείς Σπουδές και  ανέπτυξε  τους σκοπούς για τους οποίους ιδρύθηκαν. Ανέπτυξε τα χαρακτηριστικά των εβδομήντα Ροταριανών Υπότροφων Παγκόσμιας Ειρήνης που επιλέγονται κάθε χρόνο για να ξεκινήσουν ένα διετές μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην επίλυση διαφορών, στις σπουδές ειρήνης και στις διεθνείς σχέσεις στα επτά Ροταριανά Κέντρα. Επισήμανε ότι όλες οι Ροταριανές περιφέρειες σε ολόκληρο τον κόσμο προσκαλούνται να υποδείξουν από έναν υποψήφιο, σε μία παγκόσμια ανταγωνιστική επιλογή.

Ο ομιλητής έκανε εκτενή αναφορά στα συνεργαζόμενα Πανεπιστήμια, τα οποία επιλέγονται από το Διεθνές Ρόταρυ με βάση το αξιόλογο διδακτικό τους προσωπικό και τις σειρές των μαθημάτων στο πεδίο των διεθνών σχέσεων, της ειρήνης και της επίλυσης των διαφορών:

1.    INTERNATIONAL CHRISTIAN UNIVERSITY, TOKYO, ΙΑΠΩΝΙΑ

2.    UNIVERSITY OF QUEENSLAND, BRISBANE, QUEENSLAND, ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

3.    UNIVERSITY OF BRADFORD, WEST YORKSHIRE, ΑΓΓΛΙΑ

4.    INSTITUT D’ ETUDES POLITIQUES DE PARIS, PARIS, ΓΑΛΛΙΑ

5.    DUKE UNIVERSITY AND THE UNIVERSITY OF NORTH CAROLINA AT CHAPEL HILL, NORTH CAROLINA, ΗΠΑ

6.    UNIVERSITY OF CALIFORNIA – BERKELEY, CALIFORNIA, ΗΠΑ

7.    UNIVERSIDAD DEL SALVADOR, BUENOS AIRES, ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ

Παρουσίασε με ικανοποίηση την τελευταία επιτυχία που ήταν η έγκριση της υποψηφιότητας που κατατέθει προς το Ροταριανό Ίδρυμα για λογαριασμό νεαρού επιστήμονα των πολιτικών επιστημών και διεθνών σχέσεων, για διετείς σπουδές σε επίπεδο Μaster με Πανεπιστήμιο υποδοχής αυτό του Queensland στο Brisbane της Αυστραλίας για την ακαδημαϊκή περίοδο 2013.

Ολοκληρώνοντας παρουσίασε επιγραμματικά τα υπόλοιπα εκπαιδευτικά προγράμματα του Διεθνούς Ρόταρυ που προωθούν τη διεθνή κατανόηση φέρνοντας κοντά ανθρώπους από διαφορετικές χώρες και πολιτισμούς.

Κλείνοντας ο ομιλητής  αναφέρθηκε στη σημασία της ενημέρωσης υπογραμμίζοντας ότι “καλύτερος ροταριανός είναι ο ενημερωμένος ροταριανός” και τόνισε τη σπουδαιότητα και τα πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα αυτών των δράσεων λέγοντας μεταξύ άλλων “… Δίνοντας την ευκαιρία σε κάποιους λαμπρούς και ενεργούς σπουδαστές από όλο τον κόσμο, να σπουδάσουν σε θέματα ειρήνης, το Διεθνές Ρόταρυ δείχνει τον ηγετικό του ρόλο και κάνει τη διαφορά στις παγκόσμιες υποθέσεις. Έτσι υπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο την προώθηση της διεθνούς κατανόησης, της καλής θέλησης και της ειρήνης μέσω μιας παγκόσμιας συναδέλφωσης, στην ιδέα της προσφοράς υπηρεσιών. ”