17 Ιαν 2012

Επικίνδυνη η ανεξέλεγκτη καύση ξύλων σε τζάκια και σόμπες!


Πρέπει να τοποθετηθούν παγίδες καπνού, αυξημένη η ατμοσφαιρική ρύπανση…

Μπορεί το άρωμα του καμένου ξύλου να διανθίζει την καθημερινότητα πλέον και των πόλεων της χώρας, με την οικονομική κρίση να αποτελεί την βασική αιτία της επιστροφής των καταναλωτών στη χρήση σομπών, τζακιών ή λεβήτων ξύλου, ωστόσο όπως φαίνεται αυτό εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ατμόσφαιρα και τη δημόσια υγεία.

«Τα σωματίδια που υπάρχουν στον καπνό που βγαίνει από τις σόμπες ή τα τζάκια μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες στην υγεία των πολιτών.

Μπορούν να περάσουν στο αίμα μας και έχει αποδειχθεί τοξικολογικά ότι επιφέρουν καρδιαγγειακά νοσήματα, μπορούν να οφείλονται για την εμφάνιση καρκίνου των πνευμόνων καθώς και για τερατογένεσεις» σημειώνει ο κος Σπύρος Ραψωμανίκης Τακτικός Καθηγητής Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Ξάνθης και Διευθυντής Εργαστηρίου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και Αντιρρυπαντικής Τεχνολογίας Ατμοσφαιρικών Ρύπων Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος.

Η Ε.Ε. έχει θεσπίσει ορισμένα όρια για τις επιτρεπτές ποσότητες αυτών των σωματιδίων στην ατμόσφαιρα, τα οποία ωστόσο ήδη στις δύο μεγάλες πόλεις της Ελλάδας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη) έχουν ξεπεραστεί κατά πολύ.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για τις ποσότητες αυτές στην πόλη της Ξάνθης με τον κ. Ραψωμανίκη να επισημαίνει πως «μέχρι τον επόμενο χρόνο θα έχουμε στοιχεία για την ατμοσφαιρική ρύπανση στην Ξάνθη καθώς και για το από πού αυτή προέρχεται. Είμαστε πολύ κοντά στο να ολοκληρώσουμε την τοποθέτηση του δειγματολήπτη που έχει κατασκευαστεί ακριβώς για αυτόν τον σκοπό».

Οι καπνοπαγίδες γνωστές και ως αεροκυκλώνες μπορούν να περιορίσουν σημαντικά τις ποσότητες των σωματιδίων που εκπέμπονται από τις καμινάδες, οι οποίες έχουν αρχίσει να λειτουργούν στο φουλ και εντός των πόλεων. «Η τοποθέτηση αντιρρυπαντικής τεχνολογίας για την ατμοσφαιρική ρύπανση είναι εκ των ων ουκ άνευ, έπρεπε να είχε νομοθετηθεί στη χώρα μας.

Είναι επικίνδυνη η ανεξέλεγκτη καύση και όταν αρχίσουμε να μετράμε στην Ξάνθη θα δείτε τι θα βγάλουμε» συμπληρώνει χαρακτηριστικά ο κος Ραψωμανίκης. Η τοποθέτηση μιας παγίδας καπνού σε μια καμινάδα είναι μια απλή διαδικασία η οποία ωστόσο μπορεί να λειτουργήσει θετικά για τη μείωση των ρύπων, με τους πολίτες να προχωρούν στον καθαρισμό της κάθε 2 με 3 μήνες επιτρέποντας στην παγίδα να λειτουργεί εύρυθμα.

«Φταίει ο νομοθέτης της Ελλάδας, ο οποίος επιτρέπει την καύση βιομάζας και στις πόλεις αλλά δεν προβλέπει την τοποθέτηση αντιρρυπαντικής τεχνολογίας ατμοσφαιρικών ρύπων σε πολυκατοικίες» υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο κος Ραψωμανίκης

Πηγή: www.ThrakiToday.com