30 Ιαν 2012

Ξάνθη : Παγώνει" οριστικά η Παράκαμψη Ξάνθης ;


 
Μετά την αποκάλυψη της κωλυσιεργίας που υπάρχει εδώ και ένα μεγάλο χρονικό διάστημα για την εκπόνηση της Μελέτης για την κατασκευή του έργου, οι αρμόδιες Υπηρεσίες και, κυρίως, η Εγνατία Οδός που είχε κάνει τη σχετική προκαταρκτική μελέτη συντείνουν στο γεγονός ότι το έργο της Ανατολικής Παράκαμψης, δεν πρόκειται να προχωρήσει με τον σχεδιασμό που υπάρχει.

Με βάση της δήλωση της Αναπληρώτριας Διευθύντριας Μελετών της Ενγατίας Οδού Α.Ε. Μαρίας Κατσαβέλη, στο XanthiPress.gr, η υπόθεση έχει “παγώσει” οριστικά με βάση το σχετικό έγγραφο που έχει εκδοθεί ήδη από τις 21-2-11, από τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικού και Χωρικού Σχεδιασμού ΑΜΘ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Γιατί δεν έχει περιβαλλοντική αδειοδότηση

Η αρνητική απόφαση, που υπογράφεται από το Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης,  μετά τις γνωμοδοτήσεις όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών  (Αρχαιολογική Υπηρεσία, Πανεπιστήμιο, Αυτοδιοίκηση κλπ) προσκρούσει στην άρνηση του Δασαρχείου Ξάνθης για τις επιπτώσεις του έργου της κατασκευής παράκαμψης από το 5ο χιλιόμετρο, μέσω της περιοχής Σαμακώβ, προς την περιοχή Κιμμερίων.

Όπως αναφέρει η Μαρία Κατσαβέλη, από την πλευρά της Εγνατίας Οδού καταβλήθηκε κάθε δυνατή προσπάθεια ενημέρωσης των φορέων και των υπηρεσιακών παραγόντων, αλλά μετά αρνητική απόφαση για τους περιβαλλοντικούς όρους του έργου, αυτό “παγώνει” οριστικά.

Νέα χάραξη για την Παράκαμψη;

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αρκετών αυτό που μπορεί να επαναφέρει στο προσκήνιο το έργο της παράκαμψης Ξάνθης (και δεδομένης της άρνησης του Δημοτικού Συμβουλίου για τη Δυτική Παράκαμψη και τα ενδεχόμενα προβλήματα που θα προκύψουν με το σεισμικό ρήγμα) είναι η περίπτωση να εξεταστεί η εναλλακτική χάραξη που προβλέπει τη διέλευση της οδού πίσω από τα μοναστήρια της Ξάνθης, περίπτωση που ίσως, βέβαια, να είναι δυσκολότερη και πιο δαπανηρή.