13 Ιαν 2012

Παραβίαση ερυθρού σηματοδότητη: αφαίρεση άδειας οδήγησης για 60 ημέρες, πρόστιμο 1.050 ευρώ...

Παραβίαση ερυθρού σηματοδότητη:  αφαίρεση άδειας οδήγησης για 60 ημέρες, πρόστιμο 1.050 ευρώ, και 9 βαθμοί ποινής. Αν πολλαπλασιάσεις με το τέσσερα, οι αριθμοί γίνονται αντίστοιχα 180, 4.200, 32. Αν προσθέσεις και ασέβεια προς τις αρχές έχουμε και ποινή κράτησης. Αυτές θα ήταν οι συνέπειες για έναν απλό πολίτη αν έκανε την τελείως ασυνείδητη, ανεύθυνη και απολύτως επικίνδυνη κίνηση να περάσει με κόκκινο. Και αναφέρομαι σε «απλό» πολίτη γιατί όπως αποδεικνύεται η δικαιοσύνη δεν είναι τυφλή για έναν «επώνυμο».


Είναι προφανές πως αναφέρομαι στο επεισόδιο που εξελίχθηκε το περασμένο Σάββατο με ένα από τα πολιτικά πρόσωπα της χώρας μας και τις αλλεπάλληλες παραβιάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας που πραγματοποίησε, αλλά και συμπεριφοράς , θα προσέθετα. 

Η σειρά με την οποία διαδραματίστηκαν οι σκηνές του περιστατικού αποδεικνύει πόσο απέχουμε ως κοινωνία από τον πολιτισμό. Ένα πολιτικό πρόσωπο, που για χρόνια βρισκόταν μονίμως στην πολιτική επικαιρότητα με τη βούληση του λαού, παρανομεί, παραβιάζοντας το κόκκινο φανάρι. Ακόμα και ένα μωρό παιδί να ρωτήσεις για το τι απαγορεύεται στην οδήγηση θα απαντήσει «να περνάμε με κόκκινο». 

Είναι το χειρότερο σφάλμα που μπορείς να κάνεις στην οδήγηση! Αν λοιπόν ένας «απλός» πολίτης πρέπει να είναι μια φορά προσεκτικός στην περίπτωση του πολιτικού η ευθύνη πολλαπλασιάζεται.  Εντάξει το προσπερνώ γιατί σε τέτοιες καταστάσεις κρίνεται ο άνθρωπος. Όμως η εξέλιξη; Ένας «απλός» πολίτης φυσικά και πολύ σωστά θα αντιμετώπιζε το σκληρό πρόσωπο της δικαιοσύνης.     

Όχι όμως και ένας «επώνυμος» όπως αποδείχτηκε. Λες και τα πράγματα ακολουθούν  αντιστρόφως ανάλογη σχέση. Όσο πιο γνωστός και θρασύς είσαι, τόσο μικρότερο αντίκτυπο θα έχει η οποιαδήποτε παραβατική σου συμπεριφορά, τόσο λιγότερα σου καταλογίζονται, ενώ ο ρόλος της δικαιοσύνης περιορίζεται στον «ούτε γάτα, ούτε ζημιά». Τώρα το κατάλαβες;  Όχι, είναι μια ακόμη επιβεβαίωση.  Η δικαιοσύνη και η κοινωνική υπευθυνότητα τελικά είναι τυφλή; Όχι, είναι μια ακόμη επιβεβαίωση.

Πάντως, αναφορικά με το επεισόδιο ένα έχω να πω: ευτυχώς που δε θρηνήσαμε θύματα.


Qualitynet.gr