16 Νοε 2011

Απολογιστική συνεδρίαση της Ο.Ε των αγώνων Βουνού Παρθένου Δάσους Παρανεστίου


"Κάθε σταλαγματιά  ιδρώτα άξιζε, κάθε εκατοστό του αγώνα ήταν υπέροχο. Τοπία εκπληκτικής ομορφιάς, οι άνθρωποι στα ΣΤΕΚ  όχι μόνο ευγενικοί αλλά έτοιμοι να παράσχουν κάθε βοήθεια, νοιάζονταν πραγματικά για τους αθλητές. Η διοργάνωση, παρά το περιστατικό της εκκίνησης, άψογη. Συγχαρητήρια στους αθλητές, στις επικοινωνίες, στους οργανωτές καθώς και στους κατοίκους που με ζεστασιά περιέβαλαν τους αθλητές.’’

Συγχαρητήρια σε όλους, οργανωτική επιτροπή και εθελοντές για τον πιο όμορφο αγώνα ορεινού τρεξίματος στην Ελλάδα και όχι μόνο.’’
·     Πολλά μπράβο και ένα μεγάλο ευχαριστώ στους εθελοντές και στους διοργανωτές αυτού του υπέροχου και δύσκολου αγώνα. Είστε παράδειγμα προς μίμηση για όλη την Ελλάδα. ΜΕΤΡΑΤΕ ΠΟΛΥ!!!
·       Σας ευχαριστούμε από καρδιάς που μας δώσατε την ευκαιρία να ανακαλύψουμε το ΠΑΡΘΕΝΟ ΔΑΣΟΣ, να γνωρίσουμε απλούς ανθρώπους, που δυστυχώς λείπουν από την καθημερινότητα μας και να κάνουμε καλές και δυνατές φιλίες.’’
·          Μαγική και παραμυθένια η διαδρομή τρεξίματος 110 χιλιομέτρων’’Με αυτές και ακόμη περισσότερες διαπιστώσεις,  των αθλητών του VFT και επισκεπτών της περιοχής μας, που κρατάμε καλά στο μυαλό και στην καρδιά μας, προβήκαμε στην απολογιστική συνεδρίαση της οργανωτικής επιτροπής του VFT, στις 2 Νοεμβρίου 2011, στο πρώην δημοτικό κατάστημα του Νικηφόρου.
Η σύσταση της αποφασίστηκε στις 7 Φεβρουαρίου του 2011, όπου και προσδιορίστηκαν οι τομείς ευθύνης και τα καθήκοντα των μελών της.
Έχοντας υπόψη το αναπτυξιακό πλαίσιο της περιοχής του Δήμου Παρανεστίου και της οροσειράς Ροδόπης γενικότερα, τις προοπτικές ανάπτυξης του πράσινου τουρισμού και ιδιαίτερα του αθλητικού τουρισμού και των δραστηριοτήτων υπαίθρου με σεβασμό στο περιβάλλον, την εμπειρία των προηγούμενων διοργανώσεων του VFT, την όλο και αυξανόμενη δυναμική του στη διάρκεια των πέντε ετών και την οικονομική συγκυρία της χώρας,  θέσαμε νέους στόχους με σκοπό:
α) Την περαιτέρω ανάδειξη και προβολή  του φυσικού πλούτου της Ροδόπης.
β) Την ευαισθητοποίηση αθλούμενων, συνοδών, θεατών, εθελοντών στην προστασία του περιβάλλοντος.
γ) Την καθιέρωση των διαδρομών του VFT σε διαδρομές φυσικού και πολιτισμικού ενδιαφέροντος ποικίλων υπαίθριων δραστηριοτήτων.
δ) Την καλλιέργεια της κοινωνικής, εκπαιδευτικής και πολιτιστικής αποστολής του αθλητισμού με τρόπο που να προωθείται η δεοντολογία και οι διάφορες μορφές αλληλεγγύης.
ε) Την εν γένει τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη. Οι μέχρι τώρα δράσεις του VFT, έχουν αυξήσει την αναγνωρισιμότητα της περιοχής, την επισκεψιμότητά της, κινητοποιούν τους επιχειρηματίες και τους τοπικούς φορείς, πυροδότησαν την αναβάθμιση των υποδομών (μονοπάτια στο δασικό περιβάλλον, υποδομές διαμονής και εστίασης, κλπ) και την δημιουργία νέων συμπράξεων για την χρηματοδότηση αθλητικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων.
στ)Δημιουργία μόνιμης στέγης για την κάλυψη των αναγκών της διοργάνωσης κατά  την διάρκεια του έτους


Στο πλαίσιο αυτό:

Προστέθηκαν αγώνες διαφορετικών απαιτήσεων σε φυσική κατάσταση, αγώνες για όλες τις ηλικίες και αγώνες για παιδιά με ειδικές ικανότητες .
Οργανώθηκαν δράσεις για την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση  και ψυχαγωγία της εκπαιδευτικής κοινότητας (διατροφή και υγεία, παρασκευή διατροφικών προτάσεων) από τον Ευτύχη Μπλέτσα και την εναλλακτική κοινότητα του ΠΕΛΙΤΙ.
Ταυτόχρονα ξεκίνησε η συνεργασία με την Βουλγαρία και όμορους Δήμους, προκειμένου να επεκταθούν οι δράσεις και να συμπληρωθούν με νέες στο σύνολο της οροσειράς της Ροδόπης, με πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα για την περιοχή και για τους επισκέπτες που επιθυμούν μια διαφορετική βιωματική εμπειρία με την φύση .
Οργανώθηκε διαφημιστική καμπάνια που αναδεικνύει το γεγονός εντός και εκτός Ελλάδας ως μια μεγάλη γιορτή του αθλητισμού και της περιοχής.
Ανακαινίστηκε  με την συνδρομή του δήμου ένα παλιό δημοτικό κτίριο που διατέθηκε  για τις ανάγκες του αγώνα και πλέον υπάρχει ανεξάρτητη στέγη για την διοργάνωση, το ‘’σπίτι του αθλητή’’

Ως προς το τεχνικό σκέλος των αγώνων

Καθαρίστηκαν και σηματοδοτήθηκαν τα μονοπάτια με τον καλύτερο δυνατό και οικονομικότερο τρόπο, προκειμένου να διασφαλιστεί η πλήρης ασφάλεια των αθλητών.
Διανοίχτηκαν αρκετοί αγροτικοί και δασικοί δρόμοι για την καλύτερη πρόσβαση στους σταθμούς τροφοδοσίας, αλλά και απαραίτητοι για την πρόσβαση σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Μετατοπίστηκαν σταθμοί τροφοδοσίας για τον περιορισμό, όσο τον δυνατόν, της αρνητικής επιρροής των δραστηριοτήτων στο ευαίσθητο οικοσύστημα του Φρακτού και μειώθηκαν οι κεντρικοί σταθμοί τροφοδοσίας από δύο σε ένα, για οικονομικούς λόγους.
Το τελευταίο ασφάλτινο κομμάτι, της διαδρομής Αρκουδόρεμα – Παρανέστι, μήκους 2,5 χιλιομέτρων αντικαταστάθηκε από ένα παλιό μονοπάτι ίδιου μήκους δίπλα στο Αρκουδόρεμα, το οποίο και διανοίξαμε. 
Άλλαξε η διαδικασία χρονομέτρησης των αθλητών με την επιλογή οικονομικότερου και πρακτικότερου τρόπου χρονομέτρησης, πλην όμως ακατάλληλου για τις απαιτήσεις της συγκεκριμένης διοργάνωσης.
Αυξήθηκε κατά 6 χιλιόμετρα η διαδρομή στον αγώνα Παρανέστιο Μονοπάτι (Ρ.Ρ) προσθέτοντας τη διαδρομή Οξιά-Πρασινάδα-Σίλλη.
Διανοίχτηκε ένα παλιό κλειστό μονοπάτι από την Οξιά προς το μοναστήρι της Σίλλης, για τις απαιτήσεις του αγώνα και χρήσιμο για τους κτηνοτρόφους της περιοχής.
Ο αγώνας Άλκιμοι Παίδες περιέλαβε φέτος δύο ηλικιακές κατηγορίες, Α.Π Ι 10-13 και Α.Π ΙΙ 14-17 χρονών
Η μεγαλύτερη καινοτομία ήταν η διοργάνωση των Special VFT με δύο κατηγορίες αντίστοιχων αποστάσεων 380 μ. και 800 μ.

Ως προς το επικοινωνιακό σκέλος

Οι αγώνες του VFT προβλήθηκαν με τη συμμετοχή μελών της Ο.Ε. σε άλλες αντίστοιχες διοργανώσεις στην Ελλάδα, όπως παρακάτω:
·                                 Στη Δράμα, στο αγώνα Ν. Βαλδίρκας 23/1/2011
·                                 Στη Δράμα, στον 54ο Μαραθώνιο Φίλιπποι-Δράμα, 10/4/2011.
·                                 Στην Καλαμάτα, στον αγώνα Taygetos Challenge 25-27/3/2011.
·                                 Στον Άγιο Γεώργιο Γρεβενών, 30/4/2011.
·                                 Στη Καβάλα, στον αγώνα Paggaio Trail Running. 8/5/2011.
·                                 Στην Αγριά Πηλίου, στον αγώνα Κένταυρος Ultra Trail, 7-/5/2011.
·                                 Στην Κόρινθο, στον αγώνα Ziria Cros, 28-29/5/2011.
·                                 Στην Κοζάνη, στον 4ο ορεινό αγώνα Ναμάτων, 6-7/8/2011.
·                                 Στο Λιτόχωρο, στον 25ο Ορειβατικό Μαραθώνιο Ολύμπου, 11/9/2011.
·                                 Επίσης. προβάλαμε τη διοργάνωση στη Σφενδάμη Πιερίας, στον αγώνα Sfendami Trail στις 16/4/2011, στο Λιτόχωρο στον αγώνα Olympys Marathon στις 25-26/6/2011 και στην Αθήνα στον αγώνα Alpamayo Pro Trail στις 15/5/2011.
Τέλος, στην οροσειρά Πυρηναίων της  Γαλλίας, στις 26-28/8/2011  λάβαμε μέρος σε αντίστοιχη διοργάνωση, ως ομάδα του VFT και παράλληλα προωθήσαμε τη διοργάνωση με προσωπικές επαφές, διανομής διαφημιστικών εντύπων κλπ.
Συνεργαστήκαμε με την ΤΡΑΙΝ-ΟΣΕ για την μετακίνηση των αθλητών με ειδική τιμή και πραγματοποίηση ειδικής τελετής υποδοχής των αθλητών, κατά την άφιξη του τρένου στο Παρανέστι.
Δημιουργήθηκε τηλεοπτικό, ραδιοφωνικό σποτ και άλλο έντυπο και ηλεκτρονικό υλικό που διαφημίστηκε, διανεμήθηκε και αναρτήθηκε σε ηλεκτρονικές εφημερίδες και ιστοσελίδες, σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς του Νομού,  της Περιφέρειας και της Χώρας. Διαρκείς συνεντεύξεις, δελτία τύπου, πριν τους αγώνες αλλά και κατά την διάρκειά των, ζωντανές αναμεταδόσεις και δορυφορικές λήψεις, στόχευσαν και πέτυχαν διάχυση του γεγονότος και των σκοπών του. σε όλο τον κόσμο.

Ενδεικτικά αναφέρουμε πως την ιστοσελίδα της διοργάνωσης paranestivft.com, επισκέφθηκαν:
·                                 Από 1/11/2010 έως 31/10/2011   34.860 επισκέπτες
·                                 Από 1/10/2011 έως 31/10/2011   11.923 επισκέπτες
Η προέλευση των επισκεπτών συνολικά ήταν από 63 χώρες.
Τα διάφορα videoς των αγώνων μέσω του YouTube δέχτηκαν πάνω από δέκα χιλιάδες επισκέψεις.

Ως προς τη συμμετοχή των αθλητών

Υπήρξε συμμετοχή και από 16 χώρες. Συγκεκριμένα συμμετείχαν αθλητές από την Αλβανία Αυστρία, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Γεωργία, Δανία, Ηνωμένες Πολιτείες, Ισπανία, Κύπρο,  Μαυροβούνιο,  Ολλανδία,  Πολωνία,  Ρουμανία, Σερβία και Σκόπια.

Α/Α
ΕΤΟΣ
ΑΓΩΝΕΣ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΘΛΗΤΩΝ
1
2007
VFT
88
2
2008
(VFT) & (P.P)
240
3
2009
(VFUT) (P.P) (A.Π)
222
4
2010
(VFT) (P.P) (A.Π) (Ν.Τ)
346
5
2011
(VFT) (P.P) (A.Π) (Ν.Τ)
 (S-VFT)
676

Η δυναμική αύξηση των συμμετοχών των αθλητών που παρουσιάζεται στους αγώνες, μας δείχνει πως η αθλητική κοινότητα των ορεινών δρομέων πληθαίνει και πως το Παρανέστι εξελίσσεται σε δημοφιλή προορισμό.
Μας δείχνει επίσης πως η επιτυχία των αγώνων, παρόλο που γίνονται σε μία απομακρυσμένη περιοχή και σε δύσκολη οικονομική συγκυρία, οφείλεται τόσο στην καλή διοργάνωση όσο και στο πανέμορφο περιβάλλον. Μας δείχνει όμως και την μεγάλη ανάγκη φυγής του κόσμου, κυρίως  των μεγάλων πόλεων, από την καθημερινότητα, μια φυγή από τον χώρο, το χρόνο, την κοινότητα, την ευταξία και τον εαυτό. Λειτουργεί σαν βαλβίδα ασφαλείας που μας απομακρύνει από τον μόχθο και την ανία της καθημερινής ζωής. Μας το δείξανε με πολλούς τρόπους οι αθλητές με την στάση τους  και τα μηνύματά τους. Είναι ένα γεγονός που μας ευαισθητοποιεί περισσότερο στο να δουλέψουμε καλύτερα σε όλους τους τομείς.

Ως προς τη συμμετοχή του κόσμου στις παράλληλες εκδηλώσεις.

Συμμετείχαν 300 παιδιά από τα Δημοτικά – Γυμνάσια - Λύκεια του Δήμου Παρανεστίου και Δράμας στην εκπαιδευτική και ψυχαγωγική δραστηριότητα «ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ» με τον Ευτύχη Μπλέτσα και διαφορετικά διατροφικά παρασκευάσματα με την εναλλακτική κοινότητα του ΠΕΛΙΤΙ.
Ταυτόχρονα τους δόθηκε η δυνατότητα να υποδεχθούν και να γνωρίσουν τους αθλητές του VFT και  να μυηθούν στο ορεινό τρέξιμο.
Τα παιδιά του Παρανεστίου, με τις δραστηριότητες του ΟΝΕΙΡΟΤΕΧΝΕΙΟΥ, ζωγράφισαν, αυτοσχεδίασαν , κατασκεύασαν με θέματα την ζωή του δάσους.
Οι δράσεις προσκόπων και οδηγών που συντρόφευσαν στην μεγάλη νύχτα των τερματισμών, έδωσαν νέα ερεθίσματα για εμπειρίες και βιώματα στη συνάντηση αθλητισμού και ψυχαγωγίας.
Η παρουσία των πολιτιστικών συλλόγων Παρανεστίου, Διποτάμων και Πρασινάδας, με τους παραδοσιακούς χορούς τόσο στη διάρκεια των αγώνων όσο και στην τελετή λήξης, ανέδειξε μέρος του πολιτισμικού κεφαλαίου της περιοχής.
Εκτιμούμε πως το σύνολο των επισκεπτών ,κατά την διάρκεια του τετραημέρου, έφθασε τα 2000 άτομα με ότι συνεπάγεται αυτό στην οικονομική ζωή του τόπου.

Ως προς τους Εθελοντές

Η συμμετοχή των εθελοντών όπως κάθε χρόνο ήταν και φέτος αθρόα, με την ιδιαιτερότητα μιας εθελόντριας από την Ισπανία, και με τους  παρακάτω οργανωμένους εθελοντικούς συλλόγους του Νομού αλλά και όμορων Νομών:
·                                 Σύλλογος Ραδιοερασιτεχνών Δράμας και Φίλων, Σώμα Ελλήνων Οδηγών, Λέσχη Καταδρομέων Ν. Δράμας, Οικολογική Κίνηση Δράμας, Εναλλακτική Κοινότητα ΠΕΛΙΤΗΣ, ΑΟΣ Προσοτσάνης, Κυνηγετικοί Σύλλογοι Δράμας, Δοξάτου, Προσοτσάνης, Κ. Νευροκοπίου, Καβάλας, Ελευθερούπολης και Χρυσούπολης, Σύλλογος Φυσιοθεραπευτών Νομού, ΜΕΑΣ ΗΦΑΙΣΤΟΣ του ΟΣΕ Δράμας, ΑΙΟΛΟΣ Αερολέσχη, Διασωστική Ομάδα Καβάλας και Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Παράρτημα Κομοτηνής,
Ο αριθμός των εθελοντών ανήλθε στους 510 εκ των οποίων οι 350 ήταν στο βουνό.
 Ως προς το κόστος.
Το κόστος της διοργάνωσης ανήλθε στο ποσό των 96.000€.
Η χρηματοδότηση των αγώνων προήλθε από τον δήμο Παρανεστίου (70.000€), την περιφερειακή διοίκηση (10.000€) και τα έσοδα από τους αγώνες(16.000€, τα οποία προέρχονται από έσοδα τις συμμετοχές των αθλητών 13.000, την πώληση αναμνηστικών του αγώνα 1050€,  χορηγίες ιδιωτικών επιχειρήσεων 2.500€ και επιπλέον αναμένονται έσοδα από την διακίνηση του εποπτικού υλικού (φωτογραφίες και video).
Α/Α
ΕΤΟΣ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΘΛΗΤΩΝ
ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙΣΑ ΔΑΠΑΝΗ
1
2007
88
65.000,00
2
2008
240
62.000,00
3
2009
222
65.000,00
4
2010
346
78.000,00
5
2011
676
96.000,00

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Τα προβλήματα που ανέκυψαν και δυσκόλεψαν την διοργάνωση ήσαν:
·                                 Ακυρώσεις εθελοντών την τελευταία στιγμή στους σταθμούς τροφοδοσίας.
·                                 Η διαμονή των αθλητών στον οικισμό της ΔΕΗ .
·                                 Μη ταυτόχρονη εκκίνηση των αθλητών του VFUT, λόγω της αργοπορημένης άφιξης του ενός λεωφορείου και μη ελέγχου από την Ο.Ε.
·                                 Εμπλοκή στο σύστημα χρονομέτρησης που επιλέχθηκε.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Ως προς το τεχνικό σκέλος.

·                                 Στελέχωση της Γραμματείας του VFT και λειτουργία της σε μόνιμη βάση. Ανάπτυξη του επικοινωνιακού της τμήματος με αθλητές και φίλους του ορεινού τρεξίματος.
·                                 Μόνιμη και δυναμικότερη λειτουργία του ιστότοπου της διοργάνωσης.
·                                 Διάδοση της ιδέας του εθελοντισμού.
·                                  Συχνές επαφές και εκπαίδευση των εθελοντών στις ανάγκες των αγώνων.
·                                 Επέκταση και βελτίωση των υποδομών διαμονής.
·                                 Μελέτη του συστήματος επικοινωνίας μεταξύ των σταθμών τροφοδοσίας και βάσης. Απαραίτητη μόνιμη υλικοτεχνική υποδομή.
·                                 Απόκτηση μόνιμου συστήματος χρονομέτρησης.
·                                 Το ‘’σπίτι του αθλητή’’ να οργανωθεί με κατάλληλη υποδομή (εποπτικό υλικό, προβολές, χάρτες, λοιπές πληροφορίες και αναμνηστικά), προκειμένου να λειτουργήσει και ως κέντρο υποδοχής και ενημέρωσης όλο τον χρόνο.

Ως προς την ανάδειξη των μονοπατιών

·                                 Χαρτογράφηση μονοπατιών –διαδρομών και δημιουργία road-book.
·                                 Μόνιμος καθαρισμός των μονοπατιών και απαραίτητα τεχνικά έργα.
·                                 Σήμανση με ειδικές πινακίδες προσανατολισμού.
·                                 Δημιουργία ερμηνευτικού υλικού για την ανάδειξη της οικολογικής αξίας των φυσικών πόρων και της αξίας του πολιτιστικού αποθέματος.
·                                 Προμήθεια – τοποθέτηση μη μόνιμων κατασκευών (κιόσκια, στέγαστρα), εξοπλισμού παρατήρησης.

Περιβαλλοντική ευαισθησία και προσωπική εμπειρία

Η διαφορά του να επισκεφθεί κανείς ένα μέρος για λίγο και να εκτιμήσει τη φυσική του ομορφιά από το να ζήσει σ’ ένα μέρος και να γνωρίσει τα χαρακτηριστικά του μέσω της παρατεταμένης επαφής με το συγκεκριμένο χώρο, είναι μεγάλη. Ζώντας σε ένα τόπο, μπορούμε να αναπτύξουμε αίσθημα φροντίδας για αυτόν.
Στο πλαίσιο αυτό και ενθαρρύνοντας αθλητές, φίλους , εθελοντές προτείνουμε την δημιουργία  ενός μηνιαίου θεσμού περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και προσωπικής εμπειρίας που θα περιλαμβάνει:
·                                 Περιβαλλοντικές κατασκηνώσεις
·                                 Υπαίθριες δραστηριότητες και επιπτώσεις τους στο περιβάλλον.
·                                 Παιχνίδια και δράσεις περιβαλλοντικής αγωγής, αγωγής υγείας, πολιτισμού και διατροφής
·                                 Αθλητισμό και άτομα με ειδικές ανάγκες.
·                                 Ψυχαγωγία
Η ενασχόληση με αυτά και άλλα ενδεχομένως θέματα θα μπορούσε να συμβάλλει στη συναίσθηση, κατανόηση, και ενδιαφέρον για το φυσικό περιβάλλον μεταξύ όλων εμάς που θέλουμε την περιπέτεια, την εκπαίδευση και την αναψυχή.

Παρανέστι 15/11/2011                                         Η
                                                                                Ο.Ε του VFT