19 Οκτ 2011

Ομιλία Μαργαρίτη Τζίμα για το Πολυνομοσχέδιο.


Αλήθεια, κύριοι Υπουργοί, πιστεύετε ότι είναι πατριωτισμός για μια κυβέρνηση ένα κόμμα που κόβει τους μισθούς των εργαζομένων 25% με μια και μόνο απόφασή του; Είναι πατριωτισμός να πετσοκόβετε μισθούς και συντάξεις των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και να αντιμετωπίζετε με ηλικιακό ρατσισμό αυτούς που αποστρατεύτηκαν κάτω από 55 ή πάνω από 55 ετών;


Χθες, ακούστηκε μια άλλη φωνή από τον Πρωθυπουργό της χώρας, μια φωνή, που έρχεται από ένα παρελθόν από τη δεκαετία του '80, διχασμού και μίσους την ώρα που είχε συνάντηση με τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Αυτή τη φωνή του διχασμού και της μισαλλοδοξίας εμείς δεν πρόκειται να την ακούσουμε, ούτε πρόκειται να την ακούσει ο ελληνικός λαός.

Πρέπει να αντιληφθείτε, κύριοι Υπουργοί, πως δεν έχετε απέναντι σας μόνο τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, κυρίως έχετε απέναντι σας το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Δεν υπάρχει ούτε ένας συνδικαλιστικός φορέας, δεν υπάρχει ούτε ένας κοινωνικός φορέας, δεν υπάρχει ούτε ένας πολίτης που να μη θίγεται από την αντικοινωνική σας πολιτική εδώ και δύο χρόνια.

Φυσικά, μέχρι προχθές είχαμε εκβιαστικά διλήμματα: εκβιαστικό δίλημμα πριν από την πέμπτη δόση, εκβιαστικό δίλημμα τώρα ενόψει της έκτης δόσεις. Έχουμε όμως και απειλές. Είναι δυνατόν ο Πρωθυπουργός της χώρας να απειλεί χθες με την ομιλία του όλες τις κοινωνικές ομάδες και όλους τους θεσμικούς φορείς και τις ανεξάρτητες αρχές; Είναι δυνατόν να απειλούνται οι δικαστές; Είναι δυνατόν να απειλούνται οι πολίτες που είναι ταγμένοι να υπηρετήσουν το δημόσιο συμφέρον της χώρας; Είναι δυνατόν χωρίς την έλλειψη αυτής της κοινωνικής συμμαχίας να οδηγηθεί η χώρα έξω από την κρίση σε μια τροχιά ευημερίας και προόδου;

Είναι σαφές, κύριοι της Κυβέρνησης, πως δεν εκφράζεται πλέον την ελληνική κοινωνία. Δεν έχετε κανέναν μαζί σας. Έχετε την κοινοβουλευτική σας ομάδα, η οποία εκβιάζεται καθημερινά να ψηφίσει τα μέτρα που εσείς συμφωνείτε πίσω από την πολιτική κουρτίνα με την Τρόικα. Έχετε παραδοθεί στις απαιτήσεις της Τρόικας, αντί να παραδοθείτε στην υπηρεσία του ελληνικού λαού.

Στόχος σας, κύριοι Υπουργοί, δεν είναι να σώσετε τους Έλληνες, δεν είναι να σώσετε την Ελλάδα. Στόχος σας είναι να εξαθλιώσετε την Ελλάδα και τους Έλληνες. Μπορείτε να μου πείτε αν για το δημόσιο χρέος της χώρας ή το έλλειμμα φταίει ο εργαζόμενος των 700 ευρώ ή φταίει ο συνταξιούχος των 600 ευρώ και τον χτυπάτε αλύπητα εδώ και δύο χρόνια; Που είναι τα 30 δισεκατομμύρια της ασύλληπτης φοροδιαφυγής που λέγατε προεκλογικά ότι θα πατάξετε; Είναι δυνατόν σε κάθε νομοσχέδιο που φέρνετε εδώ στη Βουλή να βρίσκετε τα μόνιμα υποζύγια, τους μισθοσυντήρητους και τους συνταξιούχους και να τους κόβετε μισθούς και συντάξεις και λέτε ότι εκφράζεται το σοσιαλισμό και την κοινωνική δικαιοσύνη σ' αυτήν τη χώρα;

Κάτω τα χέρια από τους πολίτες, κύριοι της Κυβέρνησης! Κάτω τα χέρια από αυτούς που με πολύ κόπο και αγώνα είτε συνδικαλιστικό είτε κοινωνικό κατοχύρωσαν έναν αξιοπρεπή μισθό ή μια αξιοπρεπή σύνταξη, την οποία η δική σας πολιτική θίγει καθημερινά.

Αλήθεια, ποιον Έλληνα θέλετε να οικοδομήσετε, να δημιουργήσετε; Έναν Έλληνα που δεν θα δουλεύει. Και όσοι θα δουλεύουν; Θα αμείβονται πενιχρά, εξευτελιστικά χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν μια αξιοπρεπή ζωή. Από αυτόν τον Έλληνα που θέλετε να δημιουργήσετε ζητάτε να πληρώνει και φόρους και λέτε ότι όποιος δεν πληρώνει φόρο δεν είναι και πατριώτης.

Μα, είναι πολιτική αυτή, κύριοι της Κυβέρνησης και θέλετε να έχετε τη συναίνεση του ελληνικού λαού; Βάζετε στο στόχαστρο όλες τις κοινωνικές ομάδες. Τι σας πειράζουν οι απόστρατοι, κύριοι; Τι σας πειράζουν οι χιλιάδες οικογένειες των αποστράτων που υπηρέτησαν την πατρίδα κάτω από αντίξοες συνθήκες χωρίς να ξέρουν Κυριακές και γιορτές, μακριά από τα παιδιά τους, μακριά από τις οικογένειες τους και τους χωρίζετε ηλικιακά; Τους νόμους του ελληνικού κράτους αξιοποίησαν και βγήκαν στη σύνταξη. Ακούγεται από τον Υπουργό Οικονομικών: «Για πόσα χρόνια θα πληρώνουμε τη σύνταξη ενός απόστρατου που βγήκε 50 χρονών συνταξιούχος;» Μα, αυτός ήταν ο νόμος του κράτους εκείνη τη στιγμή, αυτόν αξιοποίησε και έρχεστε τώρα και στραγγαλίζετε αυτήν την εφεδρεία που διαθέτει η πατρίδα μας και αχρείαστη να είναι στο μέλλον.

Φέρνετε μια διάταξη για την παροχή επιδόματος παραμεθορίων. Πρέπει να διευκρινίσετε, κύριε Υπουργέ, για ποιους νομούς αναφέρεστε. Μιλάμε για όλους τους νομούς που ήδη είναι χαρακτηρισμένοι παραμεθόριοι και υπάρχουν στη Μακεδονία και τη Θράκη πέντε τουλάχιστον νομοί, μεταξύ αυτών και η Δράμα, που δεν παίρνουν το επίδομα παραμεθορίων. Υπάγονται αυτοί οι νομοί μέσα στην παροχή του επιδόματος παραμεθορίων ή δημιουργείτε με τη διάταξη αυτή μια κοινωνία χωρίς ισοπολιτεία και ισονομία;

Ή όλοι οι νομοί της χώρας που είναι χαρακτηρισμένοι ως παραμεθόριοι θα παίρνουν το επίδομα ή θα δημιουργείται μια άνιση κατάσταση.

Ακούστηκε από τον κύριο Πρωθυπουργό χθες μια κατηγορία εναντίον της Νέας Δημοκρατίας ότι δεν συναινεί. Μα, εμείς σας καταθέσαμε συγκεκριμένη οικονομική πρόταση για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Ούτε μια πρότασή μας ούτε ένα γράμμα της πρότασης «Ζάπειο 2» του Αντώνη Σαμαρά δεχθήκατε, κύριε Υπουργέ. Την ώρα που είναι να μιλήσουμε για το παρόν και το μέλλον της Ελλάδας τορπιλίζετε αυτήν την ενότητα, αυτή τη διάθεση από την Νέα Δημοκρατία να βοηθήσει και συνεχίζετε αυτήν την αντικοινωνική σας πολιτική με εξαθλίωση των Ελλήνων, με περισσότερα λουκέτα.

Πείτε μου μετά τον πόλεμο αν υπήρξε Κυβέρνηση που σε ένα χρόνο δημιούργησε επιπλέον τετρακόσιους χιλιάδες ανέργους. Πείτε μου μια κυβέρνηση μετά τον πόλεμο που με τόσα αντιλαϊκά μέτρα, με τόσους δυσβάσταχτους φόρους αύξησε το δημόσιο χρέος της χώρας μόνο σε ένα χρόνο κατά εξήντα δισεκατομμύρια ευρώ. Επομένως, σε τι να σας εμπιστευτεί η Νέα Δημοκρατία; Σε τι να σας πιστέψει ο ελληνικός λαός; Πότε θα έρθουν οι καλύτερες μέρες; Μπορείτε να του δώσετε μια απάντηση; Μπορείτε να μας πείτε, πώς θα ζήσουν οι ένα εκατομμύριο άνεργες ελληνικές οικογένειες; Θα ζήσουν με το δόγμα του Πρωθυπουργού ότι σε μια οικογένεια θα δουλεύει ένας, όταν πριν από λίγα χρόνια σε μια οικογένεια δούλευαν δύο και τρεις; Μπορείτε να δώσετε μια απάντηση, γιατί η Νέα Δημοκρατία να συμφωνήσει σε αυτό το νομοσχέδιο- έκτρωμα που πλήττει το σύνολο του ελληνικού λαού όταν η δική σας πολιτική είναι αυτή που επιδείνωσε το οικονομικό πρόβλημα της χώρας;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ολοκληρώστε, σας παρακαλώ, κύριε Τζίμα.

ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ΤΖΙΜΑΣ: Ολοκληρώνω, κυρία Πρόεδρε και ευχαριστώ για την ανοχή σας.

Είναι σαφή, κύριοι Υπουργοί λαϊκή απαίτηση - και όχι μόνο απαίτηση όλων των κομμάτων της Αντιπολίτευσης- πως ήρθε η ώρα να εγκαταλείψετε την εξουσία. Είναι ώρα να μιλήσει ο λαός. Κάποτε που εσείς εκβιάζατε διεξαγωγή εθνικών εκλογών στο μέσο της θητείας της προηγούμενης κυβέρνησης με το πρόσχημα της επιλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, δεν μπορεί να λέτε τώρα ότι οι εκλογές αποτελούν κοινοβουλευτικό μίασμα και πρόκληση για την Ελλάδα. Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα. Η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα. Είναι καιρός να μιλήσει η Ελλάδα και οι Έλληνες.

Ευχαριστώ.