19 Οκτ 2011

Ανάμεσα στους τοίχους : Πρόταση της ΔΔΕ Δράμας για μια ταινία και διαδικτυακή συζήτηση

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ 

Την Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου στις 10 το βράδυ, στην ΕΤ1 (εάν δεν απεργεί) θα προβληθεί η εξαιρετική ταινία «Ανάμεσα στους τοίχους». Βραβευμένη με τον Χρυσό Φοίνικα και υποψήφια για το Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας, η κοινωνική ταινία του Λοράν Καντέ, εκτυλίσσεται σε ένα πολυεθνικό σχολείο του σύγχρονου Παρισιού και εστιάζει στις δυσκολίες που προκύπτουν στη σχέση ενός δασκάλου με τους μαθητές του. 


Ταινία που κάθε εκπαιδευτικός οφείλει να έχει υπόψη του, το «Ανάμεσα στους τοίχους» είναι βασισμένο στις εμπειρίες του δασκάλου Φρανσουά Μπεγκοντό, ο οποίος έγραψε το σενάριο και κρατάει ο ίδιος τον ρόλο του καθηγητή στην ταινία.

....Ο Φρανσουά και οι καθηγητές συνάδελφοι του, προετοιμάζονται για την καινούργια σχολική χρονιά, στο γυμνάσιο μιας σκληρής, εργατικής συνοικίας. Οπλισμένοι με τις καλύτερες προθέσεις, δεν πτοούνται από τις δύσκολες συνθήκες εργασίας και θα προσπαθήσουν με όλες τους τις δυνάμεις να μετα-δώσουν γνώση, στους μαθητές τους.

...Κουλτούρες και συμπεριφορές έρχονται σε αντιπαράθεση μέσα στη τάξη, σε έναν μικρόκοσμο που αντιπροσωπεύει τη Γαλλία του σήμερα. Οι μαθητές είναι διασκεδαστικοί αλλά και δύστροποι. Αυτό μπορεί να υπονομεύσει τον ενθουσιασμό των χαμηλόμισθων καθηγητών. Ο Φρανσουά επιμένει να διατηρεί στη τάξη μια ατμόσφαιρα σεβασμού και αξιοπρέπειας. Απορρίπτει τη σοβαροφάνεια και τον αυταρχισμό.

...Είναι σε ακραίο βαθμό ειλικρινής και αυτό είναι πρωτόγνωρο για τους μαθητές. Όμως έρχεται μια στιγμή που οι αρχές που έχει επιβάλει στη τάξη του δοκιμάζονται, όταν ένας μαθητής αμφισβητεί τις μεθόδους του....

Θα ακολουθήσει συζήτηση στην πλατφόρμα ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης της ΔΔΕ Δράμας http://elearning.didedra.gr στο χώρο ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΤΟΙΧΟΥΣ