19 Οκτ 2011

Ξάνθη: Πραγματικό το ενδιαφέρον για τα Φωτοβολταϊκά

Αρκετά μεγάλη είναι η συζήτηση και, ταυτόχρονα, και ένα είδος αμφισβήτησης στη Γερμανία για την προοπτική του προγράμματος Helios.
Το πρόγραμμα που αφορά στη δημιουργία μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων – με πρώτη τη Φωνή της Αμερικής στην Ξάνθη- και θα αποφέρει,
αν υλοποιηθεί, δεκάδες δις ευρώ στο ελληνικό δημόσιο, προκαλεί συζήτηση όχι μόνο στην Ξάνθη και την Ελλάδα, αλλά και στη Γερμανία.

Πρόσφατα, κατά την επίσκεψη του Γερμανού Υπουργού Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ, η συζήτηση πολύ συχνά περιστράφηκε γύρω από το «πρότζεκτ» αυτό ενώ το Γερμανό Υπουργό συνόδευε πολυμελής επιχειρηματική αποστολή με εταιρίες, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων σχετίζεται με το χώρο της ενέργειας και δη των φωτοβολταϊκών. 

Τι λέει ο Γερμανικός Τύπος για το πρόγραμμα Helios
Το θέμα συγκέντρωσε το ενδιαφέρον του γερμανικού Τύπου εκφράζοντας διαφορετικές εκτιμήσεις για την πιθανότητα γερμανικών επενδύσεων στην περιοχή. Στην Εφημερία Handelsblatt φιλξενούνται δηλώσεις του  Γενικού Διευθυντή του Γερμανικού Συνδέσμου Βιομηχανιών ο οποίος κάνει ιδιαίτερη μνεία στο ισχυρό ηλιακό δυναμικό της Ελλάδας και σημειώνει ότι οι επενδύσεις στις ΑΠΕ θα πρέπει να γίνουν στις περιοχές όπου θα διασφαλίζεται το μεγαλύτερο έσοδο. Αν και εμφανίζεται εξαιρετικά θετικός στην προοπτική εκτεταμένων φωτοβολταϊκών επενδύσεων στην Ελλάδα,  και ο ίδιος επιβεβαιώνει ότι υπάρχει απροθυμία από την πλευρά της γερμανικής βιομηχανίας να προχωρήσει σε μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα.

Το Spiegel από την πλευρά του  υποβαθμίζει την επίσκεψη Ρέσλερ, εξαιτίας του γεγονότος ότι στην αποστολή συμμετείχαν «μικρές» επιχειρήσεις από τους κλάδους των ΑΠΕ, του τουρισμού, της διαχείρισης υδάτων και του ΙΤ. 

Το Focus αμφισβητεί το πρότζεκτ HELIOS.
Τέλος, το γνωστό για τα τα «φιλικά» προς την Ελλάδα αισθήματα περιοδικό Focus εκφράζει αμφιβολίες ως προς τη βιωσιμότητα  του περίφημου project Helios, η εφημεριδα Stuttgarter Zeitung αναφέρει ότι στην πρόσφατη επίσκεψη υπήρξαν αρκετοί γερμανοί προμηθευτές φωτοβολταϊκής τεχνολογίας .

Πηγή:xanthipress.gr