8 Σεπ 2011

Μάννα εξ... Αμερικής για την ΕΝΚΛΩ


Ζωντανές παραμένουν οι ελπίδες εργαζομένων και διοίκησης για την εξαγορά της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας από αμερικανικό επιχειρηματικό όμιλο.

Το ενδιαφέρον των Αμερικανών για την εξαγορά της πολύπαθης Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας γνωστοποιήθηκε τον Ιούλιο στη διάρκεια...
γενικής συνέλευσης της εταιρείας προκαλώντας πολλά ερωτηματικά και ποικίλα σχόλια σχετικά με τη σοβαρότητα της πρότασης των υποψήφιων επενδυτών και τις πιθανότητες το όλο εγχείρημα να είναι βιώσιμο.

Και όμως! Ενάμιση μήνα μετά οι Αμερικανοί επαναβεβαιώνουν το ενδιαφέρον τους πραγματοποιώντας επίσκεψη στα εργοστάσια της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας σε Ροδόπη, Έβρο και Νάουσα. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της μονάδας των Κλωστηρίων Γ΄ στη Νάουσα, Ηλίας Χαρίσης στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας επισκέφθηκε τις ανενεργές μονάδες της ΕΝΚΛΩ μια αντιπροσωπεία του αμερικανικού επιχειρηματικού ομίλου αποτελούμενη από τρία άτομα, δυο Αμερικανούς και έναν Έλληνα, ο οποίος είναι και ο γενικός αντιπρόσωπος του ομίλου στην Ελλάδα. Η τρόικα, σύμφωνα με τον κ.Χαρίση, δήλωσε εντυπωσιασμένη από τις κτιριακές εγκαταστάσεις και τον μηχανολογικό εξοπλισμό των μονάδων ΟΤΤΟ Έβρος, Fanco, Κλωστήρια Ροδόπης και της Νάουσας, ενώ επαναβεβαίωσε τη βούληση των Αμερικανών να προχωρήσουν στην εξαγορά της ΕΝΚΛΩ και στην εφαρμογή ενός επιχειρησιακού σχεδίου, που θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα της εταιρείας.

Από την εταιρεία διαρρέεται ότι οι Αμερικανοί φέρονται να έχουν συμφωνήσει επί της αρχής με τις πιστώτριες τράπεζες -η Εθνική Τράπεζα κατέχει το 45% του χρέους και έχει αναλάβει ρόλο συντονιστή και για τις υπόλοιπες τράπεζες- και να απομένουν προς διευθέτηση μόνο κάποια διαδικαστικά θέματα. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες νέα για την ευόδωση της συμφωνίας πρέπει να αναμένονται μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Ωστόσο, πολλοί κρατούν μικρό καλάθι και είναι επιφυλακτικοί δεδομένου ότι στην Ελλάδα έχουμε συνηθίσει σε φαινόμενα «αόρατων» επενδυτών, που εμφανίζονται ως κομήτες για να σώσουν προβληματικές εταιρείες και εξαφανίζονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. «Έχουμε δει και έχουμε ακούσει πολλά. Έχουμε κουραστεί 36 μήνες τώρα. Ελπίζουμε η πρόταση να μην αποδειχθεί φούσκα και να είναι σοβαρή», λένε χαρακτηριστικά εργαζόμενοι στην εταιρεία.

Σημειώνεται ότι βάσει του επιχειρησιακού σχεδίου από τα 600 περίπου άτομα του εργατικού δυναμικού της, θα παραμείνουν στις θέσεις τους 245. Θα επαναλειτουργήσουν δύο κλωστήρια στη Ροδόπη και τη Μαρώνεια, το τμήμα ανάπτυξης στην Κομοτηνή, ενώ θα κατασκευαστούν και δύο μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων-παραγωγής ενέργειας σε ισάριθμα ακίνητα της εταιρείας.  Παράλληλα, προβλέπεται να γίνει πράξη και το σχέδιο εισόδου στην αμερικανική αγορά με τη συλλογή ενδυμάτων «Stevi Ritch», η οποία είναι έτοιμη τόσο σε επίπεδο προϊόντων όσο και σε ζητήματα marketing, διαφήμισης κ.α.

Πηγή:voria