25 Σεπ 2011

Φεστιβάλ Δράμας 2011:Στατιστικά


«Πάντα κατ’ αριθμόν γίγνονται»

Θα έλεγε κανείς ότι στο Φεστιβάλ Ταινιών μικρού Μήκους Δράμας, τα σκήπτρα θα κρατούσε η εικόνα. Και πραγματικά, μέσα από τις ιστορίες που ξεδιπλώθηκαν στη μεγάλη οθόνη, το κοινό διασκέδασε, συγκινήθηκε, προβληματίστηκε, μαγεύτηκε από τις εικόνες…

Δεν θα μπορούσαμε να πούμε τίποτα παραπάνω, εφόσον η έβδομη τέχνη έχει ήδη στέψει βασίλισσα την εικόνα, η οποία μεταφράζεται με χίλιες λέξεις.

Ναι, με λέξεις, αλλά.... με πόσους αριθμούς;


Ο σοφός της αρχαιότητας και μαθηματικός Πυθαγόρας υπογράμμισε την σημασία των αριθμών (ενημέρωση Drama-tika.blogspot.com) στη ζωή μας, δηλώνοντας ότι «τα πάντα γίνονται με αριθμούς». Κι η στατιστική υπηρεσία έρχεται να το επιβεβαιώσει.

Αυτός ο κλάδος των εφαρμοσμένων μαθηματικών, εξηγεί τη γνώση χρησιμοποιώντας εμπειρικά δεδομένα. Η απροσδιοριστία κι αυτό που νομίζουμε τυχαίο –αλλά δεν είναι- ορίζονται στο πλαίσιο της θεωρίας των πιθανοτήτων. 

Πολλοί εργάστηκαν για να καταθέσουν στις ταινίες μικρού μήκους ένα κομμάτι από την ψυχή, τη σκέψη ή τη γνώση τους. Και πέρασαν στα αρχεία ως ονόματα, αλλά και ως αριθμοί. Πόσοι ηθοποιοί εμφανίζονται (ενημέρωση Drama-tika.blogspot.com)  για μια ακόμα φορά σε κάποιο ρόλο; Πόσοι σκηνοθέτες ήρθαν να διαγωνιστούν ξανά; Και πόσα πρωτότυπα μουσικά ακούσματα χάρισαν οι ταινίες; 

Σε αυτά τα ερωτήματα έρχεται να απαντήσει η στατιστική και να δικαιώσει τον Πυθαγόρα, που εκτός από μαθηματικός ήταν και μουσικός! Άρα, έβλεπε τη γοητεία ίσως και τη μουσικότητα στον τρόπο που ξετυλίγονται οι καμπύλες και που ολοκληρώνονται οι κύκλοι, κλείνοντας μέσα τον κάθε έναν που συμμετείχε στη φετινή διοργάνωση.

Με χαρά στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας μετράμε πλέον ταινίες, πρωτοεμφανιζόμενους και μη, Έλληνες και ξένους συντελεστές.
Κι αν δεν μπορούμε να μετρήσουμε την έμπνευση και να βάλουμε σε κάποιο στατιστικό πίνακα τη χαρά της δημιουργίας, αναμφίβολα πλέον θα ξέρουμε πως, η εικόνα ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις, αλλά και με άπειρους αριθμούς.

Ενδιαφέρον παρουσιάσουν τα φετινά στατιστικά που αφορούν το κομμάτι των διεθνών συμμετοχών (ενημέρωση Drama-tika.blogspot.com) και δείχνουν την πολυπολιτισμικότητα του Φεστιβάλ. Από τις 43 χώρες που έστειλαν ταινίες στο Φεστιβάλ, η Ελλάδα, η Ισπανία κι η Γαλλία διαγωνίστηκαν έχοντας από τρεις ταινίες η καθεμία, ενώ από δυο ταινίες έχουν η Βραζιλία, η Ρουμανία, η Γερμανία, το Μεξικό κι οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Ειδική μνεία πρέπει να υπάρχει και για τα τιμώμενα πρόσωπα της διοργάνωσης, τους ίδιους τους σκηνοθέτες. Από τους 121 σκηνοθέτες που διαγωνίστηκαν φέτος, 32 είναι πρωτοεμφανιζόμενοι στο  digi, 7 στις ταινίες με υπόθεση, 31 στο σπουδαστικό και από τους τρεις συμμετέχοντες στο τμήμα «Έλληνες του κόσμου», οι δυο διαγωνίστηκαν για πρώτη φορά.

Ο χρόνος των προβολών είναι κάτι αξιόλογο, καθώς από το Διεθνές Διαγωνιστικό θα χρειαζόταν (ενημέρωση Drama-tika.blogspot.com) κάποιος 939’ για να παρακολουθήσει και τις 56 ταινίες, από το digi 592’ και για τις 45, ενώ μόλις 45’ για τις τρεις ταινίες που απαρτίζουν το τμήμα «Έλληνες του κόσμου». Για τις 44 ταινίες του σπουδαστικού πανοράματος, ο χρόνος προβολής φτάνει στα 442’, ενώ για τις 25 ταινίες με υπόθεση τα 386’.
Καλή θέαση!








ΒΑΣΙΣΜΕΝΑ ΣΕ
Τίτλος
based
Τμήμα Συμμετοχής
ΠΟΙΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ;
Το σενάριο βασίζεται στο διήγημα του Μένη Κουμανταρέα: "Η Μυρωδιά τους με κάνει και κλαίω"
Διεθνές Διαγωνιστικό & ΔΤ Ταινίες με Υπόθεση
ΣΩΦΡΟΝΙΣΜΟΣ
Το σενάριο βασίζεται σε αποσπάσματα από κείμενα της Ούλρικε Μάινχοφ
ΔΤ DIGI
SAMURAI
Το σενάριο είναι μπνευσμένο από την ομότιτλη ταινία του Ζαν Πιέρ Μελβίλ
ΔΤ DIGI
ΜΑΥΡΟΣ ΓΑΤΟΣ
Η ταινία είναι βασισμένη σε αληθινά γεγονότα
ΔΤ DIGI
IF YOU HAVE NO PLACE TO CRY
Το σενάριο είναι βασισμένο σε μια ιστορία του Λουίς Σεπουλβέντα
ΔΤ Έλληνες του Κόσμου
ΓΑΜΟΣ, Ο
Το σενάριο είναι βασισμένο σε 'ατιτλο' διήγημα του Γιάννη Κακουλίδη
ΔΤ Ταινίες με Υπόθεση
ΜΑΥΡΗ ΘΥΕΛΛΑ, Η
Το σενάριο είναι βασισμένο στον ομώνυμη νουβέλα του Νίκου Μίνγκα
ΔΤ Ταινίες με Υπόθεση
ΠΝΕΥΜΑ ΤΗΣ ΑΟΥΡΟΡΑ, ΤΟ
Το σενάριο είναι βασισμένο στο βιβλίο του Σαλμάν Ρούσντι: "Τελευταίος αναστεναγμός του Μαυριτανού"
Σπουδαστικές Ταινίες
ΔΩΡΟ ΘΕΟΥ
Το σενάριο είναι βασισμένο στο κόμικ, "Quino"
Σπουδαστικές Ταινίες
VIOLET
Βασισμένο στο ποίημα "Πρόγευμα" του Jacques Prevert
Σπουδαστικές Ταινίες


ΣΥΝΔΙΑΣΜΟΣ ΠΡΩΤΟΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΩΝ 2011
CountOfFilmID
Όνομα
Ιδιότητα
5
Αναπολιτάνος Γιώργος
Μοντάζ
5
Αναπολιτάνος Γιώργος
Μιξάζ
5
Αναπολιτάνος Γιώργος
Ηχολ.
5
Λουίζου Μαρία
Μοντάζ
5
Μαραγκός Θόδωρος
Δ/νση Φωτ.
4
Λουίζου Μαρία
Ηθοπ.
4
Λουίζου Μαρία
Μιξάζ
4
Ρήγα Πόπη
Ηθοπ.
3
Αθανασόπουλος Άρης
Ηχολ.
3
Αναπολιτάνος Γιώργος
Ηθοπ.
3
Αναπολιτάνου Έλσα
Ηθοπ.
3
Δεδεμάδη Βενετία
Σκηνικά
3
Λαμνάτου Ελένη
Ηθοπ.
3
Ραντίν Πιέτρο
Μοντάζ
3
Ρωμανού Αγγελική
Ηθοπ.





Μαριάνθη Λαζαρίδου

Για το γραφείο τύπου
Κατερίνα Πολύζου

Drama-tika.blogspot.com, Φεστιβάλ Ταινιών Δράμας 2011