9 Αυγ 2011

Είτε ο δήμος θα διοργανώσει το Διεθνές ΟΠΕΝ Σκακιστικό Τουρνουά Καβάλας ή αλλιώς διακόπτεται...


Μεγάλη είναι η συμμετοχή, και φέτος, στο Διεθνές ΟΠΕΝ Σκακιστικό Τουρνουά Καβάλας με αθλητές απ’ όλη την Ελλάδα, την Ευρώπη και την Ασία. Παράλληλα διοργανώνεται το 21ο Ανοιχτό Πρωτάθλημα Ελλάδας Ανδρών και το 14ο Γυναικών.
Η απονομή των επάθλων θα γίνει σήμερα, με χρηματικά ποσά της τάξης των 16.000 ευρώ στους νικητές και φυσικά τα κύπελλα και τα μετάλλια που θα δοθούν.

Πιο συγκεκριμένα, φέτος συμμετέχουν 260 σκακιστές από 20 χώρες (Ελλάδα, Ρωσία, Γερμανία, Μολδαβία, Γεωργία, Πολωνία, Τουρκία, Λευκορωσία, Βουλγαρία, Σερβία, Ελβετία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Μαυροβούνιο, Καζαχστάν, Ουκρανία, Ινδία,
 Ισραήλ, Σιγκαπούρη) ανάμεσα στους οποίους 21 GM, 7 WGM, 12 ΙΜ. Μαζί με τους FM και WIM συνολικά πάνω από 70 τιτλούχοι σκακιστές, που θέτουν το υψηλότερο ποιοτικό επίπεδο ανάμεσα σε αντίστοιχα Τουρνουά στην Ελλάδα. 

Υπάρχουν 3 γκρουπ δυναμικότητας (109+120+31) και οι 200 από τους σκακιστές είναι διεθνώς αξιολογημένοι. Ανάμεσά τους οι Ινδοί Sandipan, Gupta και Gopal, οι Πολωνοί Socko και Bartel, ο Τούρκος Atalik, ο Σέρβος Solak, ο Ουκρανός Zubarev, οι Βούλγαροι Kolev και Nikolov, ο Ρώσος Burmakin, ο Μολδαβός Svetushkin και ο Αζέρος Mamedov. 

Σημειώνεται η παρουσία 5 σκακιστών από την Ινδία, 3 από το Ισραήλ, ενός 18χρονου από τη Σιγκαπούρη και μιας 12χρονης από το Καζαχστάν, που ταξίδεψαν στη χώρα μας για το σκοπό αυτό (χωρίς να φιλοξενούνται). Παρόντες πολλοί Έλληνες πρωταθλητές μέλη της Εθνικής Ομάδας (Μαστροβασίλης Δ., Παπαϊωάννου, Χαλκιάς, Μαστροβασίλης Θ, Μπότσαρη, Μακροπούλου, Φαχιρίδου κλπ). Ο μέσος όρος των βαθμών αξιολόγησης (ELO) των πρώτων 20 σκακιστών είναι 2587.

Παράλληλα η διοργάνωση προβάλλεται μέσω του Διαδικτύου με απ’ ευθείας συνδέσεις, ανταποκρίσεις, πληροφοριακό υλικό για την περιοχή.

Οι αγώνες πραγματοποιούνται στο Αμφιθέατρο της Νομαρχίας Καβάλας καθημερινά από τις 4 μμ - 9 μμ., ενώ την τελευταία μέρα (Σάββατο 6/8) υπάρχει πρωινός Γύρος.

Τελετή λήξης και επίσημη απονομή επάθλων Σάββατο 6/8 στις 5.30 μμ.
Υπάρχουν χρηματικά έπαθλα συνολικής αξίας 16.000 ευρώ.

Εκτός από τον Σκακιστικό Όμιλο και την ΕΣΣΑΜΘ, το Τουρνουά στηρίζουν η Περιφέρεια ΑΜΘ, η ΤΕΔΚ Ν. Καβάλας (με 2.000) και ο Δήμος Καβάλας - Δημωφέλεια (με 5.000).

Θα διατεθούν σε διακριθέντες σκακιστές 5 σειρές ειδικής ετήσιας Σκακιστικής έκδοσης της FIDE (Chess Informant 2010) που απέστειλε για το σκοπό αυτό Σερβικός εκδοτικός οίκος.

Επίσης υπάρχει χορηγία της Pitsa Fan για κεράσματα στην τελετή λήξης.
Οι παρτίδες στις 24 πρώτες σκακιέρες μεταδίδονται καθημερινά, σε ζωντανό χρόνο, μέσω του Διαδικτύου στην διεύθυνση www.chesskavala.gr.

Υπάρχει καθημερινά έντυπο ενημερωτικό δελτίο (BULLETIN) με αποτελέσματα, βαθμολογίες και ανάλυση των κυριότερων παρτίδων.

Η' Ο ΔΗΜΟΣ Η' ΔΙΑΚΟΠΤΕΤΑΙ

Χτες σε δηλώσεις τους ο κ Βασίλης Λιόγκας, Πρόεδρος του Σ.Ο.Καβάλας, ο Βασίλης Θεοδωρίδης, Πρόεδρος ΕΣΣΑΜΘ και Αντιπρόεδρος της ΕΣΟ, και ο αντιπρόεδρος του Σ.Ο.Κ. Χρήστος Ζησιάδης αφού αναφέρθηκαν στην φετινή διοργάνωση, δήλωσαν απογοητευμένοι απο την μείωση που υπάρχει σε ότι αφορά την υποστήριξη των τοπικών φορέων όπως ο Δήμος Καβάλας. Εξήγησαν λοιπόν οτι αυτό συνεπάγεται την διακοπή του Τουρνουά, τουλάχιστον με τον τρόπο που διοργανωνόταν εδώ και 20 χρόνια.

Ο κ. Λιόγκας είπε οτι το φετινό τουρνουά εξακολουθεί και διατηρεί το σκακιστικό επίπεδο που είχε τα τελευταία χρόνια. Φέτος η διοργάνωση περιορίστηκε κατά μία μέρα προκειμένου να περιοριστούν τα έξοδα.

Ανέφερε ότι την πλευρά του Δήμου υπήρξε μια σημαντική μείωση του ποσού χρηματοδότησης, το οποίο από τις 20.000 ευρώ έπεσε στις 5.000 ευρώ. Απο την πλευρά της η Περιφέρεια επιχορήγησε το τουρνουά προτείνοντας ωστόσο την εκ περιτροπής μεταφορά του ΟΠΕΝ και στις άλλες Περιφερειακές Ενότητες.

Σύμφωνα λοιπόν με τον κ. Λιόγκας, ίσως υπάρχουν κάποιοι που δεν έχουν κατανοήσει τη σημαντικότητα της διοργάνωσης. Γι’ αυτό το λόγο, επίσημα, οι διοργανωτές θα απευθυνθούν στο Δήμο Καβάλας και θα ζητήσουν να αναλάβει τη διοργάνωση του τουρνουά. Ξεκαθάρισε πάντως οτι και οι μέχρι τώρα διοργανωτές θα βοηθήσουν με την τεχνογνωσία που μπορούν να προσφέρουν. Πρόσθεσε όμως οτι είναι αδύνατο να ασχοληθούν περαιτέρω με το ξενοδοχειακό μέρος, το μέρος της υποστήριξης, περιηγήσεις και ξεναγήσεις που θα μπορούσαν να εμπλουτίζουν το τουρνουά και να το καθιστούν εργαλείο τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής.

Επίσης όπως είπε, υπάρχει πρόταση, από τώρα, ανάληψης παράλληλα με το 21ο Τουρνουά το 2012 του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Νέων και του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ερασιτεχνικού Σκακιού.

Ο κ.. Θεοδωρίδης είπε απο την πλευρά του ότι «Θέλαμε να είναι επετειακό ώστε να έχει μια διαφορετική μορφή. Δυστυχώς θα είναι επετειακό από την ανάποδη» Εξήγησε ότι είναι το τελευταίο τουρνουά για το οποίο ο ίδιος θα διευθύνει τους αγώνες, σημειώνοντας ότι η εξέλιξη αυτή βασίζεται στη στάση που κράτησε ο δήμος Καβάλας. Αναφέρθηκε στην ίδρυση και την πορεία του Σκακιστικού ομίλου Καβάλας τη δεκαετία του ’80, με την συμβολή του Δήμου Καβάλας και τη χρηματική βοήθεια που έδινε ετησίως.

Πηγή: evdomi