9 Αυγ 2011

Ξεκινάει ο Κοινωνικός Συνεταιρισμός στην Καβάλα.

Στη σύσταση Κοινωνικού Συνεταιρισμού Περιορισμένης Ευθύνης (ΚΟΙΣΠΕ) προχωρά ο δήμος Καβάλας από κοινού με τον Τομέα Ψυχικής Υγείας του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας.

Ο δήμαρχος Καβάλας, Κωστής Σιμιτσής απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση σε όλους τους τοπικούς φορείς, αλλά και τα φυσικά πρόσωπα, να συμβάλλουν ως μέτοχοι στη σύσταση του ΚΟΙΣΠΕ, του πρώτου που θα λειτουργήσει στην περιοχή. Όπως διευκρίνισε, οι ΚΟΙΣΠΕ αποτελούν μονάδες επαγγελματικής ένταξης ατόμων με σοβαρά ψυχοκοινωνικά προβλήματα και με διάφορες αναπηρίες. Στοχεύουν δε στην κοινωνική ενσωμάτωση και την οικονομική αυτάρκεια των ατόμων αυτών και συμβάλλουν στη θεραπευτική τους πορεία.
«Σκοπός είναι να δημιουργηθεί ένα προστατευόμενο εργασιακό περιβάλλον για τα άτομα με αναπηρίες, τα οποία ως επί το πλείστον είναι αποκλεισμένα από την αγορά εργασίας, καθώς είναι πολύ δύσκολο να απασχοληθούν κάπου αλλού. 


Οι ΚΟΙΣΠΕ μπορούν να αναπτύξουν ποικίλες δραστηριότητες όπως εμπορικές, αγροτικές, τουριστικές, βιομηχανικές, βιοτεχνικές, κοινωνικής ανάπτυξης. Στον ΚΟΙΣΠΕ Καβάλας θα λειτουργήσουν διάφορα τμήματα απασχόλησης, όπως θερμοκήπιο, κατάστημα πώλησης βιολογικών προϊόντων, μικροσυσκευαστήριο τροφίμων, συνεργείο καθαρισμού, σιδερωτηρίου, εργαστήριο παρασκευής και παραδοσιακών προϊόντων», σημείωσε ο Κ. Σιμιτσής.
Οι ΚΟΙΣΠΕ είναι ανεξάρτητα ΝΠΙΔ με δικό τους Διοικητικό Συμβούλιο, που προκύπτει από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων του Συνεταιρισμού. Με την απασχόληση στον συνεταιρισμό αυτό, επιτρέπεται στο άτομο να διατηρήσει το επίδομα που πιθανόν παίρνει από την Πρόνοια και να έχει και επιπρόσθετο εισόδημα από την προσωπική του εργασία.
Όπως διευκρίνισε ο κ. Σιμιτσής, στον ΚΟΙΣΠΕ Καβάλας μέτοχοι μπορούν να γίνουν φυσικά και νομικά πρόσωπα, τα οποία όμως δεν μετέχουν σε άλλο παρόμοιο συνεταιρισμό. Τα πρόσωπα αυτά μπορούν να προέρχονται από το γενικό πληθυσμό ή από τα άτομα με αναπηρίες και με ψυχοκοινωνικά προβλήματα, με ειδική ωστόσο ποσόστωση. Η κάθε μετοχή έχει ορισθεί στα 50 ευρώ και θα διατίθενται μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου 2011. Ο κάθε μέτοχος θα έχει δικαίωμα ψήφου στη Γενική Συνέλευση, ανεξάρτητα από τον αριθμό των μετοχών που κατέχει. Η διανομή των κερδών θα γίνεται στο τέλος κάθε έτους στους μετόχους του Συνεταιρισμού κατ' αναλογία του μετοχικού τους κεφαλαίου.
Ο δήμαρχος Καβάλας κάλεσε όλους τους Καβαλιώτες να «αγκαλιάσουν» την καινοτόμα αυτή την πρωτοβουλία και να αγοράσουν μετοχές, συμβάλλοντας στην προσπάθεια για ισότιμη πρόσβαση όλων των δημοτών στην αγορά εργασίας, χωρίς διακρίσεις.


Πηγή: ΕΡΤ