11 Αυγ 2011

Όπως μας βολεύει λένε οι απεργοί της ΔΕΗ. Θα πληρωθούν τη μισθολογική διαφορά από την απεργία τους με δόσεις για να μην φανεί άσχημα στην τσέπη τους.


«Το αφεντικό τρελάθηκε», γράφουν οι επιγραφές τις ημέρες των εκπτώσεων, που διανύουμε. Εκτός όμως από τα εμπορικά καταστήματα, η φράση περιγράφει απόλυτα και αυτό που συμβαίνει στη ΔΕΗ, λίγες εβδομάδες μετά τη μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση. Πως αλλιώς να σχολιάσει κανείς την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ, που έκανε δεκτή εισήγηση να γίνουν ευκολίες... πληρωμής στους απεργούς που άφησαν στο σκοτάδι μέσα στον Ιούνιο τη χώρα και δημιούργησαν τεράστια προβλήματα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις εν μέσω των πρώτων θερμών ημερών του καλοκαιριού.

Προκειμένου λοιπόν να μη δημιουργηθεί πρόβλημα στους απεργούς που θα έβλεπαν τους μισθούς τους να είναι μειωμένοι κατά το ένα τρίτο, από τις δέκα ημέρες που απήργησαν, το Δ.Σ. της ΔΕΗ έκανε δεκτή εισήγηση να παρακρατηθούν σε δόσεις τα ποσά που θα περικοπούν από τη μισθοδοσία των υπαλλήλων που απήργησαν.

Η παρακράτηση σε δόσεις, όπως αναφέρει η απόφαση, είναι οικειοθελής και θα πρέπει ο μισθωτός να υποβάλλει σχετική υπεύθυνη δήλωση. Με βάση τη ρύθμιση που αποφασίστηκε, θα καταβληθούν ισόποσες δόσεις των 50€, μέχρι εξοφλήσεως του οφειλόμενου ποσού, ενώ δεν θα γίνουν ευκολίες για ποσά μικρότερα των 50€. Όπως αναφέρεται αυτολεξεί στη σχετική απόφαση η παρακράτηση θα γίνεται με δόσεις, ως δάνειο και υπόκειται σε πληρωμή χαρτοσήμου και τόκου.

Φυσικά,  από την υπόθεση αυτή δημιουργείται ακόμη μια φορά θέμα για το σκληροπυρηνικό συνδικάτο της ΓΕΝΟΠ, το οποίο καλείται να εξηγήσει πως ζητεί και επιτυγχάνει προνομιακή μεταχείριση ακόμη και στην... απεργία, δίνοντας εκ νέου λαβή σε εκείνους που ασκούν κριτική και μιλούν για εργαζόμενους – ρετιρέ.

Να θυμίσουμε ότι μεταξύ των «θυμάτων» της απεργίας της ΓΕΝΟΠ ήταν η ίδια η ΔΕΗ, που μετρά απώλειες αρκετών εκατομμυρίων ευρώ καθώς και άλλες ιδιωτικές επιχειρήσεις ηλεκτρικής ενέργειας. Για παράδειγμα η ιδιωτική εταιρεία ηλεκτρισμού Aegean Power έχει καταθέσει μήνυση κατά παντός υπευθύνου για το αδίκημα της παρακώλυσης της λειτουργίας κοινωφελών εγκαταστάσεων καθώς εξαιτίας των εκ περιτροπής περικοπών  ηλεκτρικής ενέργειας επηρεάστηκε μεγάλο μέρος των καταναλωτών και πελατών της. Η εταιρεία έχει δηλώσει ότι ζημιώθηκε από την μόχλευση της χονδρικής τιμής ρεύματος (ΟΤΣ) με περίπου 2.500.000 ευρώ μόλις σε 9 ημέρες.


Πηγή
: capital