5 Απρ 2016

Project Δράμα 2020: Η UNESCO, οι διπλές αναθέσεις και πώς το Project γλίτωσε τους Δραμινούς από κατασπατάληση 12.300 ευρώ

Τι κοινό μπορεί να έχουν οι διπλές αναθέσεις με την UNESCO; Απολύτως κανένα, πέραν του ότι παρουσιάζουν ανάγλυφα και οι δύο τις εσωτερικές αντιφάσεις και τα προβλήματα της σημερινής δημοτικής αρχής της Δράμας.


Με παρέμβαση του Project Δράμα 2020, σύμφωνα μάλιστα με τον αντιδήμαρχο προγραμματισμού, ο Δήμος γλίτωσε 12.300 ευρώ που θα δίνονταν για μια μελέτη που είχε ήδη γίνει! Οι τοπογραφικές και υδρολογικές μελέτες που είχαν ήδη παραδοθεί, προβλέποντας και μελέτες πλημμυρισμού, δεν ήταν σε γνώση των αρμόδιων αντιδημάρχων που προΐστανται του προγραμματισμού, της δόμησης, του πρασίνου. Το λάθος στον τίτλο και η επιστροφή από την αποκεντρωμένη για τον τυπικό αυτό λόγο οδήγησε το Project να κάνει ερώτηση στην αρμόδια υπηρεσία δόμησης και αυτή με τη σειρά της να ενημερώσει τους πολιτικούς προϊστάμενους, οι οποίοι είχαν άγνοια για την εκπόνηση των μελετών. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι είναι απλά η ανικανότητα και η άγνοια της δημοτικής αρχής στο συγκεκριμένο θέμα που παρ’ ολίγον θα οδηγούσε στο να γίνει και να πληρωθεί η ίδια μελέτη δύο φορές. Γιατί αν δεν είναι αυτό, τότε έστω και η απλή συγγνώμη που ζήτησε η δημοτική αρχή για ένα τόσο σοβαρό θέμα, που θα οδηγούσε σε κατασπατάληση του χρήματος των Δραμινών, δεν θα είναι αρκετή.

Η νέα λοιπόν μελέτη για άλλο χείμαρρο, με τη σύμπραξη του ΤΕΙ ΑΜ-Θ, θα ακολουθεί τα πρότυπα της UNESCO, μας είπαν χθες. Είναι καλοδεχούμενη η εξέλιξη αυτή, αλλά αν την αντιπαραβάλεις με τα παραπάνω δείχνει ότι όποιο φτιασίδωμα σοβαρότητας κι αν κάνει το «σοβαρό» κομμάτι της συμπολίτευσης, τα βαρίδια του χθες θα τραβούν σταθερά προς τα κάτω αυτή τη δημοτική αρχή. Και δε μας ενδιαφέρει, ασφαλώς, για την τύχη τους. Μας νοιάζει, και πολύ μάλιστα, να μην χάσουμε άλλα πέντε χρόνια σε μια οπισθοδρομική διαχείριση, που την ενδιαφέρει μόνο να διευθετεί τα δικά της συμφέροντα. Είμαστε βέβαιοι ότι οι δημότες δε θα παρασυρθούν από τα φτιασιδώματα αυτά και καλούμε όσους μπορούν και θέλουν να αποστασιοποιηθούν, όσο είναι καιρός, από τακτικές που θα τους χαρακτηρίζουν, εν πολλοίς άδικα, στο μέλλον.

Στα προ ημερησίας διάταξης θέματα, η παράταξή μας έθεσε τρία ζητήματα:

1. Να ενημερωθούμε για την τακτική της δημοτικής αρχής όσων αφορά τα τραπεζοκαθίσματα και τους ελεύθερους κοινόχρηστους χώρους, όπου μας διαβεβαίωσε η δημοτική αρχή ότι θα τηρηθεί ο κανονισμός στο 100% και είμαστε εδώ για να το επιβεβαιώσουμε.

2. Να ενημερωθούμε για τις τυχόν δαπάνες που έχει αναλάβει ο Δήμος για το προσφυγικό, φέρνοντας παράδειγμα τους Δήμους Καβάλας και Ελευθερούπολης που έχουν εισπράξει λεφτά από την ΠΕΔ. Η απάντηση μπορεί μόνο να χαρακτηριστεί ως «τρικυμία εν κρανίω» από πλευράς δημοτικής αρχής, μιας και δεν είναι σε θέση να μας πει τι δαπάνες έχει κάνει, αλλά υποστηρίζει ότι έκανε. Φυσικά, σημασία έχει να ξέρουμε και με ποιο τρόπο επιλέχθηκαν οι εργολάβοι.

3. Θέσαμε το ζήτημα της απαράδεκτης αποκλάδωσης και όχι κλαδέματος των δέντρων που παρατηρείται σε πολλά σημεία της πόλης, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την ολοκληρωτική αποκλάδωση του πάρκου μπροστά από το γυμνάσιο και λύκειο Θηλέων, βασιζόμενοι σε έγγραφο του ΓΕΩΤΕΕ. Δεν πήραμε σαφή απάντηση από τον αρμόδιο επί του θέματος.

Κατά τα λοιπά η χθεσινή συνεδρίαση ήταν fast track. Προειδοποιούμε λοιπόν, ότι πρέπει να κινηθούνε όλοι σταθερά σε τακτικές που να ενδυναμώνουν το κύρος του συμβουλίου κι όχι το αντίθετο. Κι εδώ, όμως, το βάρος πέφτει στους κρατούντες.

facebook:         www.facebook.com/project.drama2020
web:                http://projectdrama2020.blogspot.gr/ 
e-mail:             project.drama2020@gmail.com


Ομάδα τύπου Project Δράμα 2020