19 Απρ 2016

Θωμάς Μαργαρίτης: «…ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥΝ ΣΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ» (Ουίνστον Τσώρτσιλ)

Του Θωμά Μαργαρίτη

Η ελληνική ιστορία, από την αρχαιότητα, είναι γεμάτη από ηρωικές στιγμές του λαού μας στους αγώνες για την απόκρουση των κατακτητών του, στους απελευθερωτικούς του γένους αγώνες του και στους δύο παγκόσμιους πολέμους απέναντι στις δυνάμεις του άξονα. Ο Μαραθώνας του Μιλτιάδη, οι Θερμοπύλες του Λεωνίδα, η ναυμαχία της Σαλαμίνας του Θεμιστοκλή, το Μανιάκι του Παπαφλέσσα, το Χάνι της Γραβιάς του Ανδρούτσου, το Κούγκι των Σουλιωτών, ο μακεδονικός αγώνας του Παύλου Μελά στη Βόρεια Ελλάδα


...οι βαλκανικοί αγώνες, το αλβανικό έπος του 1940, η αντίσταση στα οχυρά Μεταξά κατά των Γερμανών, η μάχη της Κρήτης και η αντίσταση στη διάρκεια της ιταλογερμανικής κατοχής, είναι μερικά από τα ορόσημα της ηρωικής αυτοθυσίας του Ελληνικού λαού για τα «ιερά και τα όσια της φυλής», όπως διδασκόμασταν στα μαθητικά μας χρόνια.

Και ήταν τέτοιος ο ηρωισμός και η αυτοθυσία των Ελλήνων που κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ουίνστον Τσώρτσιλ, αναγνώρισε τη στάση τους δίπλα στους συμμάχους της, λέγοντας ότι «Δεν πολεμούν οι Έλληνες ως ήρωες, αλλά οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες».

Όμως ο ηρωισμός αυτός των Ελλήνων και η διεθνής τότε αναγνώριση, έμπρακτα, δεν αναγνωρίσθηκε ποτέ. Η Ελλάδα ήταν θεωρητικά στους κερδισμένους του πολέμου αλλά ουσιαστικά ήταν χαμένη από την εμπλοκή της αυτή. Όχι μόνο δεν κέρδισε τίποτα, όχι μόνο καταστράφηκε από τον εμφύλιο που ακολούθησε, αλλά και το παραγωγικό δυναμικό της, για να ξεφύγει από τη φτώχεια και τη δυστυχία, οδηγήθηκε στα «σκλαβοπάζαρα της δύσης» για εργασία και ευημερία. Κυρίως δε στην Γερμανία, που ένώ ήταν αυτή που προκάλεσε τον πόλεμο, αιματοκύλησε τον κόσμο ολόκληρο, ήταν η θεωρητικά χαμένη του πολέμου αλλά ουσιαστικά κερδισμένη, αφού όλα τα διεθνή κεφάλαια και οικονομικά «πακέτα» των συμμάχων μας έπεσαν στη χώρα αυτή, που σύντομα ξανάγινε βιομηχανική υπερδύναμη.

Έτσι η ηττημένη και ταπεινωμένη Γερμανία προσέφερε εργασία στους «ήρωες» και νικητές Έλληνες που ήταν υπό άθλιες συνθήκες εργαζόμενοι στις «φάμπρικές» της. Πρώτα ο πατέρας, μετά η μητέρα ή και οι δύο μαζί, έφευγαν μετανάστες στην ηττημένη Γερμανία, αφήνοντας τα παιδιά τους στους υπερήλικες γονείς τους ή άλλους συγγενείς, τους περίφημους «κηδεμόνες», όπως τότε τους έλεγαν, για να αποφύγουν την πείνα και την εξαθλίωση και να εξασφαλίσουν μια καλύτερη ζωή στην οικογένειά τους.

Μέγιστη ήταν η ειρωνεία της τύχης και της ιστορίας.

ΓΙΑΤΙ ΟΜΩΣ ΤΑ ΓΡΑΦΩ ΟΛΑ ΑΥΤΑ, ΟΤΑΝ ΛΙΓΟ ΠΟΛΥ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΑ;

Απλούστατα γιατί και σήμερα η ιστορία επαναλαμβάνεται. Οι Έλληνες πρέπει να πολεμήσουν και στον ακήρυχτο οικονομικό πόλεμο της κρίσης και των μνημονίων, που τους επέβαλαν «οι φίλοι και σύμμαχοί της Ευρωπαίοι» σαν ήρωες. ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΡΩΤΑ ΑΝ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΗΡΩΕΣ με επιβαλλόμενο μάλιστα ηρωισμό, απλώς για να εξασφαλίσουν την ύπαρξή τους, την αξιοπρεπή (;) διαβίωσή τους, έστω και με ένα πιάτο φαΐ, νερό και ρεύμα.

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι θα χρειαστούν «ηρωικές προσπάθειες από τον Ελληνικό λαό» για να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Σημείωσε όμως ότι ο στόχος αυτός είναι εφικτός μόνο βραχυπρόθεσμα και ότι είναι αδύνατον να συνεχιστεί η επιδίωξη της επίτευξης του στόχου αυτού επί σειρά ετών. Τόνισε επίσης ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης πρέπει να γίνει άμεσα «με ρεαλιστικά νούμερα και υλοποιήσιμα μέτρα». Και ενώ ισχυρίζεται τα παραπάνω, το ΔΝΤ ουσιαστικά μπλοκάρει την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου μνημονίου, θέτοντας σε κίνδυνο ένα συνολικό πρόγραμμα βοήθειας στη χώρα μας 86 δις ευρώ, χωρίς να έχει ξεκαθαριστεί η συμμετοχή του ίδιου του Ταμείου στο πρόγραμμα αυτό, η οποία στην καλύτερη περίπτωση θα είναι πολύ μικρή, γύρω στα 6,7 δις ευρώ περίπου, αν τελικά και αυτά φτάσουν στα κρατικά μας ταμεία. Κι αυτό γιατί η κ. Λαγκάρντ έμμεσα απείλησε με πιθανή αποχώρηση του ΔΝΤ από την χρηματοδοτική υποστήριξη της χώρας μας.

Ταυτόχρονα ο Γ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι: «Οι θεσμοί θα κρίνουν αν τα νομοσχέδια που προωθεί η Ελληνική κυβέρνηση είναι επαρκή», υπογραμμίζοντας ότι «η εμπιστοσύνη μεταξύ Ελλάδας και θεσμών παραμένει αδύναμη» και επαναλαμβάνοντας «ότι θα υπάρξει ελάφρυνση του χρέους εφόσον η Ελλάδα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της».

Τί μας ζητούν δηλαδή οι «υπερατλαντικοί και Ευρωπαίοι σύμμαχοί μας»;

Να γίνουμε με το ζόρι εξαθλιωμένοι ήρωες, να αξιολογήσουν αυτοί τον εξαθλιωμένο ηρωισμό μας και να πέσουμε ηρωικά σε έναν αγώνα καθημερινής επιβίωσης που οι ίδιοι διαπιστώνουν ότι είναι εκ των προτέρων χαμένος.

Λειτουργούν σαν τους γιατρούς που δίνουν λάθος φάρμακο στον ασθενή ή καθόλου φάρμακο και επαφίονται σε καλυτέρευσή του, λόγω της ισχυρής ηρωικής κράσης του και των ισχυρών κληρονομικών του γονιδίων, χωρίς και οι ίδιοι να πιστεύουν ότι υπάρχει σωτηρία.

Μας ζητούν να ξαναπάθουμε ό,τι πάθαμε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Να πολεμήσουμε ηρωικά, να αναγνωρίσουν και να επιβεβαιώσουν αυτοί τον ηρωισμό μας και στο τέλος να είμαστε παντελώς χαμένοι, οδηγούμενοι πάλι στα «νέα σκλαβοπάζαρα της δύσης» όπου κατέφυγαν ή καταφεύγουν καθημερινά τα «φωτεινά επιστημονικά μυαλά μας».

ΜΑΣ ΘΕΛΟΥΝ ΗΡΩΕΣ, ΟΧΙ ΓΙΑ ΕΜΑΣ, ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ

Οι δανειστές απαιτούν καινούργια ακραία μέτρα και εξωφρενικές περικοπές. Όσα ζούμε τις τελευταίες ημέρες επιβεβαιώνει ότι βρισκόμαστε σε απόλυο αδιέξοδο. Οι ψευδαισθήσεις και οι φρούδες ελπίδες της κυβέρνησης ότι κάτι μπορούσε να αλλάξει για ακόμη μία φορά καταρρέουν και επιβεβαιώνονται δυστυχώς όσοι ισχυρίζονται ότι ακόμα δεν έχουμε βρεί τον πάτο του βαρελιού. Κάπως έτσι, είναι βέβαιο ότι σύντομα θα γίνουν νόμος του κράτους, οι νέες αυξήσεις στον ΦΠΑ, οι μειώσεις στις συντάξεις και η ακόμα μεγαλύτερη κατάρρευσης της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων.

Ο έρμος ελληνικός λαός καθημερινά αποδεικνύει τον ηρωισμό του στον αγώνα για την επιβίωσή του και θλίβεται και πονά για την κατάντια της χώρας του που έγινε ο «καρπαζοεισπράκτορας» της Ευρώπης. Δεν θα ανεχθεί όμως τον «επιβαλλόμενο ηρωισμό» των κάθε Λαγκάρντ και Ντάισελμπλουμ που ζητούν μόνο για να εισπράξουν τα χρήματά τους, χωρίς να ενδιαφέρονται για την εξαθλίωσή του. Η απογοήτευση της κοινωνίας είναι μεγάλη και αργά ή γρήγορα, η οργή θα ξεσπάσει, και τότε όλοι, κυβερνώντες τη χώρα μας και Ευρωπαίοι σύμμαχοί μας, θα δουν τί σημαίνει ηρωικός ελληνικός λαός, όχι σε άμυνα αλλά σε επίθεση.

Γιατί και οι σκλάβοι κάποτε επαναστατούν. Τί έχουν άλλωστε να χάσουν, αφού το μόνο κόσμημά τους είναι η αλυσίδα που τους δένει!!!

Του Θωμά Μαργαρίτη, Δικηγόρου, τ. Δημάρχου και τ. Προέδρου του Δικηγορικού  Συλλόγου Δράμας.