10 Μαρ 2016

Θωμάς Μαργαρίτης: Γινόμαστε χώρα μόνιμης παραμονής προσφύγων και μεταναστών, χωρίς να σκεφτόμαστε τις συνέπειες

Του Θωμά Μαργαρίτη

Οι Έλληνες επέδειξαν και επιδεικνύουν  τον ανθρωπισμό τους στο θέμα των προσφύγων. Και εγώ με αρθρογραφία μου επαίνεσα και συνεχίζω να επαινώ, τη στάση αυτή. Υπάρχουν όμως πολλές ενστάσεις που αφορούν την κυβέρνηση. Δυστυχώς η κυβέρνηση δεν αντιλήφθηκε το μέγεθος του προβλήματος, λειτούργησε τελείως ερασιτεχνικά, δεν αντιλήφθηκε έγκαιρα ότι οι «δανειστές», «εταίροι» και «σύμμαχοί» μας από την αρχή ήθελαν να μετατρέψουν την Ελλάδα σε ένα απέραντο χώρο μόνιμης παραμονής τους, 


χωρίς να τους νοιάζει το κόστος, αρκεί να μείνουν στη χώρα μας.

ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΚΑΙ Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΓΙΑΤΙ…«ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΑΡΗ ΜΟΥ….»

Και όταν έφτασε ο κόμπος στο χτένι, κατέφυγε στις τοπικές αυτοδιοικήσεις-τις κοντινότερες μορφές εξουσίας- και μέσω αυτών στον ευαίσθητο λαό μας, να δώσουν λύσεις.

Αντί να το κάνει αυτό  από την αρχή, οδηγούσε τους πρόσφυγες από τόπο σε τόπο σαν τα ζώα, αιφνιδίαζε τους Δήμους και τις περιφέρειες, τους οποίους ούτε καν ενημέρωνε. Ξεφόρτωνε «καραβιές» σε τόπους ανέτοιμους να τους υποδεχθούν και τους «σκόρπιζε» μέσα στις πόλεις σε ακατάλληλους χώρους, χωρίς ίχνος πρόβλεψης για τις συνθήκες υγιεινής και την ασφάλεια όχι μόνο των ίδιων των προσφύγων αλλά και του τοπικού πληθυσμού. Η αυθαιρεσία και η ανοησία σε όλο της το μεγαλείο!!!

Η τακτική αυτή αντί να λύσει, επέτεινε το πρόβλημα γιατί και οι πρόσφυγες υπέφεραν και το κλίμα  της ανασφάλειας και της φοβίας  των Ελλήνων πολιτών επιτείνονταν. Παράδειγμα δίπλα μας, η γειτονική μας Καβάλα. Η Δήμαρχός της δέχθηκε τηλέφωνο το βράδυ  ότι το φορτωμένο με πρόσφυγες καράβι θα φτάσει ξημερώματα στην Καβάλα. Ο απόλυτος αιφνιδιασμός!!!

Τι να πρωτοκάνουν σε λίγες ώρες οι τοπικοί φορείς;

Υπήρχε παντελής έλλειψη σχεδιασμού και συντονισμού από πλευράς κεντρικού Κράτους, ενώ η Κυβέρνηση μετατόπισε σιωπηρά τις ευθύνες και τα βάρη στους Δήμους. Οι Δήμοι  με τα φτωχά μέσα και πόρους που διαθέτουν ανταποκρίνονται στο μεγάλο βάρος για την αντιμετώπιση του ζητήματος σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, γιατί το θέμα είναι κυρίως ανθρωπιστικό. Το οργανωμένο κράτος και η Κυβέρνηση που αποδείχθηκε ανίκανη να διαχειριστεί το πρόβλημα, αντί από την αρχή να απευθυνθεί στις τοπικές αυτοδιοικήσεις, να μην τις αιφνιδιάσει και να τους δώσει χρήματα να αυτοοργανωθούν, επέδειξε μέγιστη αλαζονεία πιστεύοντας ότι μόνη της μπορούσε να τα καταφέρει. Τώρα αναγκάστηκε «γλυκά-γλυκά» αλλά και «κουτοπόνηρα» να πετάξει το μπαλάκι στην αυτοδιοίκηση χωρίς  όμως να δεσμεύεται:

1)     για την δημιουργία Εθνικού συντονιστικού οργάνου που θα μετέχουν πέραν της κυβέρνησης, η αυτοδιοίκηση και όλα τα κόμματα του κοινοβουλίου
2)     για τον αριθμό των προσφύγων που πρόκειται να φιλοξενηθούν, το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει αυτή η φιλοξενία, πόσο θα κοστίσει το εγχείρημα αυτό και ποιος θα αναλάβει να πληρώσει το κόστος.
3)     Για το ποιοι θα διαχειριστούν τα χρήματα της φιλοξενίας των προσφύγων, το οποίο πρέπει να γίνει από τους Δήμους που θα τους φιλοξενήσουν, απευθείας, χωρίς μεσάζοντες (ΜΚΟ κ.λ.π)
4)     Για την προστασία και των ίδιων των προσφύγων αλλά και των τοπικών κοινωνιών.

Όσο η κυβέρνηση, που πριν ένα χρόνο «δέσμευσε» και «υπεξαίρεσε» τα ελάχιστα χρηματικά υπόλοιπα των Δήμων και ενώ υποσχέθηκε ότι θα τα επιστρέψει, δεν το έκανε ποτέ, όσο τα σύνορα θα είναι κλειστά μέχρι η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφασίσει (αν ποτέ αποφασίσει!!!) να λειτουργήσει ο μηχανισμός μετεγκατάστασης των προσφύγων, ΕΙΜΑΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΒΕΒΑΙΟΣ ότι οι άνθρωποι αυτοί θα παραμείνουν μεγάλο χρονικό διάστημα στην Ελλάδα είτε το θέλουν οι ίδιοι, είτε όχι, αρκετοί από αυτούς ίσως και μόνιμα.

ΤΟ ΤΡΑΓΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΟΠΩΣ ΑΠΟΔΕΙΧΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ, ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΓΝΩΡΙΖΕ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΟΛΜΟΥΣΕ ΝΑ ΤΗΝ ΠΕΙ ΔΗΜΟΣΙΑ. ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΜΙΛΟΥΣΕ ΓΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟ ΑΡΙΘΜΟ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΝΤΑΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ, ΕΝΩ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΟΤΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΡΑ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΜΟΝΙΜΗ Η ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ. ΦΑΝΗΚΕ ΟΤΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ – ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΩΣ ΠΙΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΠΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ. ΤΗΝ ΕΝΟΙΑΖΑΝ ΜΟΝΟ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΑΣ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΑΝ ΣΙΓΑ - ΣΙΓΑ.

Τυχαία είπε ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Μουζάλας, ότι με την εγκατάστασή τους σε ορισμένες απομακρυσμένες από τα αστικά κέντρα περιοχές, θα λυνόταν και το δημογραφικό μας πρόβλημα;(!!!). Απλώς προετοίμαζε τις συνθήκες αποδοχής από τον ελληνικό λαό της μόνιμης παραμονής προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας. Τυχαία ήταν η πρόσφατη δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών κ. Κοτζιά που είπε ότι η χώρα μας μπορεί να δεχθεί έως 150.000 πρόσφυγες; Οι μάσκες άλλωστε έπεσαν και από τα διαδραματιζόμενα στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Τα περί προσωρινής φιλοξενίας λίγων ημερών που ακούγονταν ήταν «κούφια λόγια». Η παραμονή των προσφύγων στη χώρα μας ίσως διαρκέσει χρόνια, ίσως, για κάποιους, και για πάντα. Η χώρα μας από χώρα «τράνζιτ», μετεξελίχθηκε σε ένα απέραντο χωνευτήρι ψυχών. Η μόνιμη εγκατάσταση προσφύγων στην Ελλάδα παρουσιάζεται ως η μόνη λύση του δημογραφικού προβλήματος που έχει η χώρα μας. Δηλαδή η Ευρώπη να πάρει τα φωτεινά μυαλά μας που σπούδασαν με χρήματα του ελληνικού λαού και εμείς να κρατήσουμε τους πρόσφυγες και μετανάστες αρκεί να μειωθεί το χρέος, να επισπευσθεί η αξιολόγηση και να πάρουμε όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα για την φιλοξενία και περίθαλψή τους.

Τη διαχείριση των χρημάτων είμαι βέβαιος ότι θα την κάνουν οι «επιτήδειοι» και όχι απευθείας οι τοπικές αυτοδιοικήσεις, παρά  την αντίθετη απαίτηση των Δημάρχων να εκδοθεί πράξη νομοθετικού περιεχομένου για την εμπλοκή των αυτοδιοικήσεων στην διάθεση των χρημάτων αυτών.

Γιατί τα χρήματα είναι πολλά και οι επιτήδειοι μύρισαν «ψοφίμι».

Όσο για την Δράμα, το ξαναέγραψα και το ξαναγράφω, οι δεσμεύσεις για 800 μόνο πρόσφυγες είναι αμφίβολο αν ισχύσουν, παρά την πίεση που ασκεί η Αντιπερεφέρεια και ο Δήμος Δράμας εφαρμόζοντας την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που έλαβαν, γιατί οι αριθμός τους εξαρτάται από την ανεξέλεγκτη ή μη ροή τους από τα τουρκικά παράλια. Άλλωστε η στεγασμένη διώροφη καπναποθήκη που επιλέχθηκε στην ΒΙΠΕ Δράμας είναι τεράστια, συνολικού εμβαδού  6.200 τ.μ., σύμφωνα με την απόφαση παραχώρησης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης προς την Περιφέρεια.

Σημειωτέον ότι υπάρχουν άλλες τρείς καπναποθήκες εμβαδού 6.200 τ.μ. η κάθε μία. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ανοίξει η όρεξη της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει όλους αυτούς τους χώρους εκμεταλλευόμενη το αίσθημα φιλοξενίας των Δραμινών. Αυτό θα ήταν καταστροφικό και για τους ίδιους τους πρόσφυγες που υποτίθεται ότι θέλουμε να προστατεύσουμε, στοιβάζοντάς τους τον έναν πάνω στον άλλο.

Ψυχραιμία λοιπόν. Επιβάλλεται να παρακολουθούμε τα πράγματα. Προς το παρόν πρέπει να επιδείξουμε το ανθρώπινο-ανθρωπιστικό πρόσωπό μας, που  μας ξεχωρίζει από τους Βόρειους «συμμάχους μας». Και η Δράμα το έκανε με τον καλύτερο τρόπο, όταν το βράδυ της περασμένης Τετάρτης υποδέχθηκε τους πρώτους πρόσφυγες. Ράγισε η ψυχή μας όλων όσων παρευρεθήκαμε στην άφιξη των ταλαιπωρημένων αυτών ανθρώπων και κυρίως των γυναικόπαιδων που το μόνο που ρωτούσαν ήταν αν είναι ανοιχτά τα σύνορα στην Ειδομένη.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να είμαστε υποψιασμένοι για το τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον και να είμαστε «βαθειά νυχτωμένοι» ζώντας μέσα στα «βαθειά μας μεσάνυχτα» που μας έριξαν οι ανίκανοι διοικούντες την χώρα μας, κατ’ απαίτηση των Ευρωπαίων. Άλλωστε το είπε ο Σλοβάκος πρωθυπουργός «η Ελλάδα πρέπει να θυσιαστεί για το καλό της Ευρώπης».

Επιβάλλεται να γνωρίζουμε την αλήθεια. Φτάνει η κοροϊδία. Είπαμε, σήμερα κοροϊδεύονται μόνο αυτοί που θέλουν να κοροϊδευτούν!!!!

Στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής η ισχυρή Ευρώπη και η Τουρκία φαίνεται να τα καταφέρνουν. Έβαλαν το μαχαίρι στο λαιμό της φτωχής Ελλάδας, την υποχρέωσαν να κρατήσει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, πληρώνοντας όσο όσο, γιατί την Ευρώπη δεν την ενδιαφέρουν τα χρήματα που θα δώσει, αρκεί να είναι κλειστά τα σύνορα στους δυστυχείς αυτούς ανθρώπους.

Η ανίκανη κυβέρνηση φαίνεται να αποδέχεται την λύση αυτή, αρκεί να πάρει περισσότερα χρήματα και συνδυάζοντας το προσφυγικό με την μείωση του χρέους, να πετύχει και την επίσπευση της αξιολόγησης. Μπροστά σε αυτά δεν υπολογίζει τις μελλοντικές συνέπειες μιας τέτοιας μόνιμης εγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας.

Είμαι βέβαιος ότι στο τέλος και της επόμενης Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής, αφού «πετύχει», αν τα «πετύχει», όλα αυτά ο πρωθυπουργός μας θα πανηγυρίζει και από πάνω ότι τα κατάφερε!!!. Ήδη μετά την περάτωση των εργασιών της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής και ενόψει της νέας Συνόδου άρχισαν οι πρωθυπουργικοί πανηγυρισμοί, με αφορμή της δηλώσεις που «χάριν αστεϊσμού» περί μειώσεως του χρέους έκανε ο κ. Ντάισελμπλουμ και διέψευσε ο κ. Σόιμπλε.

ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΟΥ,
Θεωρώ ότι οι μάσκες έπεσαν. Εμείς όμως δεν χρειάζεται να ανησυχούμε. «Η Ελλάδα θα ανήκει πάντα στους Έλληνες», όπως παραμυθιαζόμασταν ότι ανήκε χρόνια. Άλλωστε τι να την κάνεις την πατρίδα χωρίς χρήματα και φθηνά εργατικά χέρια;

«Είναι πολλά τα λεφτά Άρη μου…», απάντησε και ο Σπύρος Καλογήρου όταν ως πληρωμένος δολοφόνος δέχθηκε να σκοτώσει τον «φίλο» του Νίκο Κούρκουλο στη γνωστή ελληνική ταινία. Πάνω από όλα τα χρήματα!!!
Καληνύχτα σας!!!

Του Θωμά Μαργαρίτη, Δικηγόρου, τ. Δημάρχου και τ. Προέδρου του Δικηγορικού  Συλλόγου Δράμας.