17 Μαρ 2016

Θωμάς Μαργαρίτης: κλειστά μυαλά - κλειστά σύνορα και ο Αλέξης χαμένος στη μετάφραση

Του Θωμά Μαργαρίτη

Χαμένος στην μετάφραση βρέθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αφού άλλα του έλεγαν στην σύνοδο κορυφής και άλλα δυστυχώς κατάλαβε. Ο ίδιος  «διάβασε» την  απόφαση της συνόδου ως απομόνωση των χωρών που έκλεισαν τα σύνορα, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή να κλείσουν για πάντα τα σύνορα για τους μετανάστες και να υψωθούν παντού φράχτες.


Μετά το τέλος της συνάντησης της Συνόδου Κορυφής, ο Αλέξης Τσίπρας πανηγύριζε γιατί,  όπως είπε, απομονώθηκαν όσοι ήθελαν να απομονώσουν την Ελλάδα. «Στην πραγματικότητα δημιουργήθηκαν τείχη απέναντι σ’ αυτούς που χτίζουν τείχη» είναι μια από τις φράσεις που χρησιμοποίησε.

Δεν δίστασε ακόμη να δηλώσει ότι ήταν μια ιστορική συνάντηση όπου λήφθηκε απόφαση επικαιροποίησης της συμφωνίας επανεισδοχής, ώστε η Τουρκία να παίρνει πίσω τους παράνομους μετανάστες. Μάλιστα πανηγύρισε γιατί επιτεύχθηκαν οι στόχοι που τέθηκαν στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών της χώρας μας υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αφού αυτοί επιτεύχθηκαν στην συντριπτική τους πλειοψηφία.

Τον πρωθυπουργό μας «άδειασε» τελείως με πρόσφατες δηλώσεις ο Ντόναλντ Τούσκ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που έδωσε την απόλυτη στήριξή του και ευχαρίστησε τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων που έκλεισαν τα σύνορά τους, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρόκειται για μονομερή ενέργεια , αλλά για εφαρμογή της κοινής απόφασης των «28 της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η δήλωση αυτή είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτική για τους σχεδιασμούς της Ευρώπης για το προσφυγικό, που επικυρώνουν τον «αποκλεισμό» της χώρας μας από τον Βορρά και  των εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών.

Μπορεί ο πρωθυπουργός  και η κυβέρνηση να χαμογελάνε και να είναι αισιόδοξοι ότι «πέρασαν» τον πρώτο κάβο του προσφυγικού και πήραν ως δώρο την επίσπευση της αξιολόγησης και της συζήτησης για το χρέος, αλλά θα πρέπει να είναι πιο συγκρατημένοι. Τα προβλήματα μόλις τώρα αρχίζουν. Τα σύνορα από την λήξη της συνόδου κορυφής είναι ερμητικά κλειστά που σημαίνει ότι χιλιάδες πρόσφυγες εγκλωβίσθηκαν στο Ελληνικό έδαφος. Γι’ αυτούς το προσχέδιο της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας , που πρόσφατα ανακοινώθηκαν, δεν λέει τίποτα. Όλοι γνωρίζουμε ότι στην πραγματικότητα η πλειονότητα των προσφύγων και μεταναστών που είναι σήμερα στην Ελλάδα θα μείνουν εδώ για πάντα.

Σ’ αυτούς θα πρέπει να προσθέσουμε και όσους έρχονται από τα Τουρκικά παράλια καθημερινά και μέχρι την 18 Μαρτίου, που υποτίθεται  ότι θα κλείσει οριστικά η συμφωνία Ευρώπης-Τουρκίας, χωρίς κανένας να είναι σίγουρος ότι η Τουρκία θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα. Είναι άλλωστε γνωστό ότι η Τουρκία εύκολα συμφωνεί αλλά δύσκολα τηρεί τα συμφωνηθέντα εάν δεν έχει πραγματικό συμφέρον.

Σε κάθε περίπτωση χιλιάδες  πρόσφυγες θα μείνουν στην Ελλάδα. Το Ελληνικό κράτος θα κληθεί να τους διαχειριστεί και να τους ενσωματώσει. Δυστυχώς σχέδιο γι’ αυτό δεν υπάρχει.

Οι δύστυχοι άνθρωποι, σε πρώτη φάση πρέπει να οδηγηθούν σε κέντρα «φιλοξενίας». Για την ώρα, με συμβουλές και παραινέσεις τους αφήνουν μόνοι τους να αποφασίσουν αν θα μείνουν σ’ αυτά ή θα παραμείνουν στην «λασπωμένη» Ειδομένη. Για πόσο όμως θα μείνουν στα κέντρα αυτά και πόσο οι ίδιοι θα αντέξουν να ζουν ουσιαστικά φυλακισμένοι και περιθωριοποιημένοι; Τι θα γίνει μετά; Θα αφεθούν ελεύθερα να ψάξουν για δουλειά και σπίτι; Και πώς θα γίνει αυτό, χωρίς να ξαναγεμίσουν οι πλατείες της χώρας μας με πρόσφυγες και μετανάστες;

Και τί θα γίνει με τα χιλιάδες ασυνόδευτα παιδιά; Θα πάνε σε ορφανοτροφεία; Θα πάνε για υιοθεσία; Θα τα αφήσουμε να «πέσουν» θύματα κυκλωμάτων; Πώς θα ενσωματωθούν αυτά τα παιδιά στην Ελληνική κοινωνία αλλά και ο υπόλοιπος προσφυγικός πληθυσμός; Δεν θα ζητήσουν οι ίδιοι καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και πώς θα τις προσφέρει αυτές το Ελληνικό κράτος ;

Δυστυχώς, το έγραψα και το ξαναγράφω, τα χειρότερα δεν τα είδαμε ακόμα. Και αυτό θα συνεχίζεται όσο το απολίθωμα που λέγεται Ευρωπαϊκή Ένωση των τριών ταχυτήτων δηλαδή α) της Γερμανίας και της Αυστρίας και των χωρών της Σκανδιναβίας  που  ευημερούν και λειτουργούν αλαζονικά, β) των ψυχρών και σκληρών των δυτικών Βαλκανίων και γ) των ευαίσθητων ανθρωπιστών αλλά αδύναμων έως ανίκανων να διαχειριστούν τα πράγματα, όπως η Ελλάδα, έχει κλειστά μυαλά και κλειστά σύνορα. Και όσο ο Αλέξης, βρίσκεται…πίσω από τις λέξεις, χαμένος την μετάφραση!!!!!

Του Θωμά Μαργαρίτη, Δικηγόρου, τ. Δημάρχου και τ. Προέδρου του Δικηγορικού  Συλλόγου Δράμας.