2 Δεκ 2015

Όλες οι δωρεάν δράσεις της Ονειρούπολης Δράμας 2015 - 2016

Δείτε αναλυτικά όλες τις  δράσεις που μπορείτε κάνετε καθημερινά μικροί και μεγάλοι στα σπιτάκια της Ονειρούπολης Δράμας 2015 - 2016, δωρεάν χωρίς τη χρήση εισιτηρίου από την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου έως και την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου...





Το Σπιτάκι του Άη Βασίλη
H αγκαλιά του είναι η µεγαλύτερη του κόσµου! Το χαµόγελο του το πιο γλυκό και το γέλιο του …χο χο χο! Ο Άη Βασίλης ξεκλειδώνει την πόρτα στο σπιτάκι του και σας περιµένει για να ξεκλειδώσει και τα δικά σας Χριστουγεννιάτικα όνειρα.  Για 36 ηµέρες η αγκαλιά του θα περιµένει να ανταµώσει µε τη δική σας αγκαλιά, για να γίνουν τα φετινά Χριστούγεννα τα οµορφότερα όλου του κόσµου!

Το Εργαστήριο του Άη Βασίλη
Σε κάποιο σπιτάκι µία κόλλα κυνηγάει ένα χαρτάκι, που τρέχει να κρυφτεί από ένα ξυλάκι. Κι ένα πινέλο προσπαθεί να χρωµατίσει µία Χριστουγεννιάτικη µπαλίτσα που δεν κάθεται φρόνιµα κι όλο κατρακυλάει! Και η χρυσόσκονη τρέµει µήπως οι µαρκαδόροι φτερνιστούν και την σκορπίσουν πάνω στο Χριστουγεννιάτικο δέντρο! Αυτό το σπιτάκι δεν είναι άλλο από το εργαστήριο του Άη Βασίλη. Εκεί όπου η µαγεία συναντά τη φαντασία και τη δηµιουργικότητα. Εκεί όπου τα παιδιά µπορούν να δηµιουργήσουν µε απλά υλικά δεκάδες Χριστουγεννιάτικες κατασκευές και στολίδια.

Κέντρο ενηµέρωσης επισκεπτών «Ονειρούπολης»
Το ξέρουµε έχετε απόλυτο δίκιο! Η «Ονειρούπολη» είναι τόσο µεγάλη και τόσο φανταστική που δεν ξέρετε από που να αρχίσετε και που να τελειώσετε. Γι'αυτό ετοιµάσαµε µία ειδική οµάδα δράσης: Τους Ονειροξεναγούς, οι οποίοι ξέρουν κάθε πιθαµή της «Ονειρούπολης» απ έξω κι ανακατωτά κι έτσι, µπορούν να σας απαντήσουν ακόµα και στην πιο δύσκολη ερώτηση! Καλή διασκέδαση!

Το Εργαστήρι των Ξωτικών
Όλη τη νύχτα δουλεύουν ασταµάτητα φτιάχνοντας  παιχνίδια. Το πρωί, όµως, µόλις αφήσουν τα εργαλεία τους και πάνε για ύπνο, µπορείτε να τρυπώσετε στο εργαστήριο τους και να φτιάξετε κι εσείς µε τα εργαλεία τους χιλιάδες κατασκευές, στολίδια και Χριστουγεννιάτικες χειροτεχνίες. Μόλις, όµως τελειώσετε να θυµηθείτε να βάλετε τα εργαλεία στη θέση τους, γιατί αλλιώς τα ξωτικά θα σας καταλάβουν και θα κλειδώσουν την πόρτα του εργαστηρίου.

Τα Ατελιέ των Ξωτικών Face painting
Ποιός είπε ότι η ζωγραφική γίνεται µόνο σε χαρτί ή σε καµβά; Και ποιός είπε ότι η σοκολάτα µόνο τρώγεται; Αυτά είναι πολύ µεγάλα ψέµατα και στην «Ονειρούπολη» τα ψέµατα ο Άη Βασίλης δεν τα επιτρέπει! Μάθετε, λοιπόν, ότι η ζωγραφική γίνεται και στα υπέροχα προσωπάκια σας µε µπογιές αλλά και µε σοκολάτα! Προσέξτε µόνο µην έρθει κάποιο λαίµαργο ξωτικούλι ή καλικατζαράκι και αρχίσει να γλείφει τη σοκολάτα από τα µαγουλάκια σας.

Μαγική ∆ιαδροµή «Ονειρούπολης»
Θέλεις να µάθεις την «Ονειρούπολη» καλύτερα απ΄ όλους; Να ανακαλύψεις όλα τα µυστικά της και να γίνεις ένας Χριστουγεννιάτικός εξερευνητής; Αν ναι, ακολούθησε τη µαγική διαδροµή και πάρε τις σφραγίδες. Έτσι, θα αποδείξεις ότι διέσχισες κι εσύ τη µαγική διαδροµή της Ονειρούπολης και απέκτησε το δωράκι σου από το «Σπιτάκι των Ξωτικών» στην Πλατεία Ελευθερίας.

Τα Σταθµαρχεία της «Ονειρούπολης»
Προσοχή, προσοχή. Το τρένο της «Ονειρούπολης» ξεκινά! Παρακαλούνται τα ξωτικά να ρίξουν κι άλλη Χριστουγεννόσκονη στη µηχανή και οι τάρανδοι να φύγουν από τις γραµµές γιατί εµποδίζουν το τρένο! Οι επιβάτες, να πάρουν τις θέσεις τους, η βόλτα στις οµορφότερες γωνιές της πόλης ξεκινά. Επιτρέπονται τα γέλια και τα τραγούδια. Απαγορεύεται να ταΐζετε τους ταράνδους που πετούν γύρω από το τρένο. Κε Σταθµάρχη σφυρίξτε παρακαλώ…

Το Σπιτάκι του Πελίτι 
Έχετε φανταστεί τι µπορεί να κάνει ένας τόσο δα µικρούλης σπόρος; Πόσο σηµαντικό είναι να τους µαζεύουµε, να τους προφυλάσσουµε και να τους φυτεύουµε τη σωστή εποχή και µε τον σωστό τρόπο ώστε να έχουµε πάντοτε εξαιρετικούς καρπούς; Υπάρχουν πολλά µυστικά που κρύβει ακόµα και ο πιο µικρούλης καρπός. Ελάτε στο σπιτάκι του Πελίτι για να µάθετε όλα όσα πρέπει να ξέρουµε για τη µαγεία της φύσης.

Το Σπιτάκι των Νέων τεχνολογιών Εκπαιδευτική Ροµποτική
Προσοχή, προσοχή! Πανέξυπνα ροµποτάκια Lego Mindstorms έχουν καταλάβει το εργαστήριο τεχνολογίας της «Ονειρούπολης». Παρακαλούνται όλα τα µικρά και µεγάλα παιδιά να πάνε γρήγορα για να εξερευνήσουν τον χώρο και να µιλήσουν µε τα ροµποτάκια για να ανακαλύψουµε τι θέλουν από την «Ονειρούπολη». Ήρθαν για να κλέψουν όλα τα δώρα ή για να παίξουν µαζί µας; Tables, τηλέφωνα και διάφορα Gadgets εκτίθενται µε …Χριστουγεννιάτικη διάθεση.

Το Σπιτάκι των ∆ιαδραστικών Παραµυθιών & Σινεµά Ταινιών Μικρού Μήκους
Το ξέρατε ότι τα περισσότερα όνειρα είναι κρυµµένα µέσα στα παραµύθια; Για να ξεκλειδώσετε, λοιπόν, τα όνειρα σας, πρέπει να ψάξετε µέσα στα παραµύθια που οι εθελοντές θα διαβάζουν στο παραµυθόσπιτο της «Ονειρούπολης». Κι όταν κουράζονται θα τους βοηθάτε κι εσείς. Κι όταν κουραστείτε κι εσείς τότε µπορεί να δείτε υπέροχες Χριστουγεννιάτικες ταινίες. Και µη ξεχνάτε …µέσα στα παραµύθια κρύβονται τα οµορφότερα όνειρα και συναισθήµατα!

Το Ταχυδροµείο της «Ονειρούπολης»
Μπορεί η αγκαλιά του Άη Βασίλη να είναι πάντα ανοιχτή στην Ονειρούπολη για να ακούσει τις επιθυµίες σας αλλά επειδή είναι λίγο µεγάλος στην ηλικία (µόνο µερικές χιλιάδες χρόνια) καµιά φορά ξεχνάει! Γι’ αυτό µη χάσετε χρόνο …πηγαίνετε στο ταχυδροµείο της Ονειρούπολης. Γράψτε το µήνυµα σας σε ένα χαρτί, βάλτε το στον φάκελο και δώστε το χαµογελόσηµο (ένα µικρό χαµογελάκι) σας. Η µαγική Χριστουγεννόσκονη θα µεταφέρει το γράµµα στον Άη Βασίλη και όλες οι επιθυµίες θα πραγµατοποιηθούν! Για καλό και για κακό …ας είστε και καλά παιδάκια…

Το Εργαστήρι της Ζαχαροπλαστικής
Το πιο νόστιµο, γλυκό και τραγανό σπιτάκι της «Ονειρούπολης» δεν είναι άλλο από το µυρωδάτο εργαστήρι ζαχαροπλαστικής. Ξέρετε …εκεί που τρυπώνει συνέχεια κρυφά ο Άη Βασίλης και τρώει κουλουράκια και γλυκάκια για να κρατήσει την χοντρούλα κοιλιά στρογγυλή και φουσκωτή! Οι ποδίτσες, το αλεύρι και η ζάχαρη σας περιµένουν για να φτιάξετε µε τα χεριά σας τα πιο νόστιµα µπισκοτάκια των Χριστουγέννων. Κι αν δείτε τον Άη Βασίλη να τρυπώνει µην τον µαρτυρήσετε!

Το πηγάδι των ευχών
Ψάξτε καλά καλά σ’ όλη την «Ονειρούπολη»! Κάπου ανάµεσα στα χιλιάδες λαµπιόνια, ανάµεσα στα δέντρα και στο σπιτάκι της ∆ΕΚΠΟΤΑ, υπάρχει ένα πηγάδι µαγικό: Το πηγάδι των ευχών. Εκεί, αν ρίξετε το µαγικό κέρµα της Ονειρούπολης, τότε µπορείτε να κάνετε µία ευχή που µπορεί να γίνει πραγµατικότητα! Προσοχή, όµως, µη ρίξετε κανονικό κέρµα, µόνο αυτό της «Ονειρούπολης», που µπορείτε να το βρείτε στο σπιτάκι της ∆ΕΚΠΟΤΑ.     

Το Σπιτάκι της Κυκλοφοριακής Αγωγής (Τροχαία–Αστυνοµία)
Μα ποιός είναι αυτός ο Σταµάτης που δεν κουνιέται ποτέ; Και ποιός είναι ο Γρηγόρης που όλο τρέχει και σταµατηµό δεν έχει; Και τι είναι όλα αυτά τα σχέδια, τα χρώµατα και τα σχήµατα που βλέπουµε σε πινακίδες στους δρόµους; Μπορεί κάποιος να µας απαντήσει παρακαλούµε πολύ; Στο σπιτάκι της κυκλοφοριακής αγωγής βρίσκονται όλες οι απαντήσεις αλλά και µερικά πολύ διασκεδαστικά παιχνίδια…

Το Σπιτάκι της Φαντασίας
Στο πιο φανταστικό σπιτάκι µπορείτε να κάνετε δύο πραγµατάκια: Το πρώτο είναι να κλείσετε τα µάτια σας και ζωγραφίζετε ακούγοντας προσεκτικά τη µουσική που παίζουν τα παιδιά µε τα πιο απίθανα µουσικά όργανα. Το δεύτερο είναι να πάρετε κρέπες, ξηρούς καρπούς & αποξηραµένα φρούτα, να ζωγραφίσετε τα µουτράκια σας και αµέσως µετά …να φάτε τα µουτράκια σας για να καταλάβετε πότε είστε πιο νοστιµούλικα παιδάκια, όταν είστε χαρούµενα ή θυµωµένα!

Ανακυκλώνουµε και δεν πετάµε!
Ελάτε να µάθουµε για την ανακύκλωση. Κουτάκια, µπουκαλάκια, χαρτί και άλλα δεν είναι σκουπίδια είναι χρήσιµα υλικά για τα ξωτικά του Άη Βασίλη και πολύ σηµαντικά για το περιβάλλον και τον πλανήτη. Ο ∆ήµος ∆ράµας, η ∆ΙΑΑΜΑΘ (∆ιαχειρίση Απορριµµάτων ΑΜΘ) και οι δύο µεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον Νοµό µας (Ecokyklos & Retire), παρουσιάζουν στους επισκέπτες της «Ονειρούπολης» τον τρόπο, τα οφέλη και τα αποτελέσµατα της σωστής ανακύκλωσης.

Το Σπιτάκι των online ευχών
Θέλεις οι ευχές σου να φτάσουν ως τα πέρατα της γης; Να σε ακούσουν και να σε δουν στο Βόρειο και στο Νότιο πόλο, στην Αυστραλία και στην Αµερική; Ε, τότε πήγαινε στο σπιτάκι των ευχών, πάρε µία βαθειά ανάσα και ξεκίνα να εύχεσαι. Όµως, να µιλάς δυνατά, γιατί ο ταχυδρόµος των ευχών είναι λίγο τεµπέλης και µπορεί να τον έχει πάρει ο ύπνος.

Το Σπιτάκι των Κοινωνικών ∆οµών
Η κοινωνική Υπηρεσία σε συνεργασία  µε τα κοινωνικά προγράµµατα και τις δοµές του ∆ήµου, καθώς επίσης και µε ένα µεγάλο αριθµό συλλόγων ανοίγουν το σπίτι τους και υποδέχονται όλους εσάς τους επισκέπτες του ονείρου. Ελάτε να γνωρίσετε, να ενηµερωθείτε και να συµµετέχετε στις δράσεις των φορέων. ∆εν πρέπει να ξεχνάµε ότι ο κόσµος µπορεί να γίνει καλύτερος αν όλοι µαζί προσπαθήσουµε ενώνοντας τις δυνάµεις µας!

Το Σπιτάκι των φίλων των ζώων
Στο Σπιτάκι των φίλων των ζώων χωράνε όλα τα ζωάκια του κόσµου. Μα πώς γίνεται αυτό; Τί είναι επιτέλους, αυτό το σπιτάκι ! Τί σχέση έχει µε τα πανέµορφα, και γλυκούλικα σκυλάκια; Γιατί έχει µέσα ξυλοµπογιές, µαρκαδόρους και νεροµπογιές; Και ποιός είναι ο Ξουτ µε τις χιλιάδες απίστευτες και συγκινητικές  περιπέτειες; Ουφ, πολλές ερωτήσεις ...θα πρέπει να πάτε µόνοι σας για να ανακαλύψετε τί συµβαίνει!

Το Σπιτάκι των Σπόρων στην Πλατεία
Μπορεί να είναι τόσο δα µικρούληδες αλλά είναι  θαυµατουργοί και πανέµορφοι. Είναι οι σπόροι, που κρύβουν µέσα τους υπέροχα λουλούδια, φυτά και ολόκληρα δέντρα. Μπορούµε να µάθουµε πολλά πράγµατα για το τι θα γίνει αν τους φυτέψουµε αλλά µπορούµε και να µάθουµε να κάνουµε υπέροχες χειροτεχνίες µ' αυτούς. Μη χάσετε την ευκαιρία, πάρτε τους σπόρους και ξεκινήστε τις δηµιουργίες…

Το Τούνελ του Παραµυθιού
Έχετε ακούσει ποτέ τους ψιθύρους µέσα σ' ένα τούνελ; Όχι βέβαια, γιατί απλούστατα δεν υπάρχουν ψίθυροι στα τούνελ, εκτός από το Τούνελ του Παραµυθιού. Εκεί, µπορείτε όχι µόνο να ακούσετε αλλά και να δείτε ένα ολόκληρο παραµύθι, κρυµµένο στο τούνελ. Και φυσικά ξέρετε που θα µάθετε τί θα συµβεί στο τέλος! Μα που αλλού ...στην άλλη άκρη του τούνελ!  

Το Λούνα Πάρκ της Ανακύκλωσης
Αν θέλετε η «Ονειρούπολη» να είναι πάντα όµορφη, να λάµπει και να αστράφτει από καθαριότητα όπως και όλη η πόλη της ∆ράµας πρέπει να µάθετε τι είναι η ανακύκλωση, φυσικά, µε τον πιο διασκεδαστικό τρόπο. Στο «Το Λούνα Πάρκ της Ανακύκλωσης» η Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης Α.Ε.θα µας µάθει όσα πρέπει να ξέρουµε για να κρατάµε την Ονειρούπολη, την πόλη αλλά και ολόκληρο τον κόσµο πεντακάθαρο!

Βρες τον Άη Βασίλη

Αυτός ο Άη Βασίλης φέτος είναι πολύ ζαβολιάρης! Όλο φεύγει από το σπιτάκι, παίρνει γλυκά και κουραµπιέδες και κρύβεται στον µαγικό λαβύρινθο για να τα φάει κρυφά απ όλους. Παρακαλούµε όλα τα παιδάκια να µας βοηθήσουν να βρούµε τον Άη Βασίλη γιατί σε λίγο δεν θα χωράει να µπει στο έλκηθρο του για να µοιράσει δώρα.