20 Οκτ 2015

Δράμα: Διοργάνωση Μαθημάτων Εκπαιδευτικής Ρομποτικής

Σας ενημερώνουμε ότι ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πληροφορικής Δράμας, μετά τη μεγάλη αποδοχή που γνώρισε η περσινή διοργάνωση, θα προχωρήσει και φέτος στην υλοποίηση μαθημάτων εκπαιδευτικής ρομποτικής για μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου. Ο στόχος των μαθημάτων είναι να γνωρίσουν οι μαθητές την ωφέλιμη πλευρά της πληροφορικής μέσα από μία ελκυστική βιωματική και συνεργατική προσέγγιση.


Τη φετινή χρονιά θα δημιουργηθούν τμήματα για παιδιά που θα συμμετέχουν για πρώτη φορά στο πρόγραμμα, αλλά και τμήματα για τα παιδιά που γνώρισαν την περίοδο 2014-15 τις βασικές αρχές και επιθυμούν να εμβαθύνουν στο αντικείμενο. (Αν θελήσουν μπορούν φέτος να συμμετέχουν και στον παγκόσμιο διαγωνισμό ρομποτικής).

Για τις ανάγκες των μαθημάτων θα χρησιμοποιηθεί η πλατφόρμα Lego Mindstorms EV3, η οποία είναι ίσως η καλύτερη προσέγγιση αυτή τη στιγμή πάνω στην εκπαιδευτική ρομποτική. Τα παιδιά θα χρησιμοποιήσουν τα γνωστά τουβλάκια της Lego για να υλοποιήσουν διάφορες μορφές robot, στις οποίες θα ενσωματώσουν αισθητήρες και μικροϋπολογιστές. Στη συνέχεια θα προγραμματίσουν τα robot να εκτελέσουν συγκεκριμένες αποστολές.

Μέσα από αυτή τη διαδικασία οι μαθητές θα παίξουν, θα διασκεδάσουν, θα συνεργαστούν, θα κατασκευάσουν robot και θα έρθουν σε επαφή με προβλήματα που σχετίζονται με διάφορες επιστήμες (STEM). Το βασικότερο όμως όλων είναι ότι θα έρθουν σε επαφή με την ουσία της πληροφορικής, δηλαδή τον προγραμματισμό, ενισχύοντας την αναλυτική και συνθετική τους σκέψη που είναι απαραίτητη σε κάθε στάδιο της ζωής τους.

Για την εγγραφή των μαθητών στα μαθήματα θα ακολουθηθεί η παρακάτω διαδικασία:

Οι γονείς θα επισκεφτούν τη σελίδα του συλλόγου μας στη διεύθυνση www.seplid.gr Εκεί θα βρουν πληροφορίες και μία φόρμα την οποία θα συμπληρώσουν εκδηλώνοντας το ενδιαφέρον τους για το πρόγραμμα. Για τυχόν απορίες μπορούν να επικοινωνήσουν στο τηλέφωνο 6936604141 με τον πρόεδρο του συλλόγου κ. Καριπίδη Νικόλαο.

Σε όλους τους ενδιαφερόμενους θα αποσταλεί πρόσκληση για μία ενημερωτική συνάντηση στην οποία θα δοθούν επιπλέον διευκρινίσεις για όλες τις πτυχές του προγράμματος και θα οριστικοποιήσουν το ενδιαφέρον τους (οι ώρες των μαθημάτων θα είναι σε γενικές γραμμές κάπου ανάμεσα στις 3.00 με 5.00 μ.μ.).


Η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος θα είναι μέχρι τις 10 Νοεμβρίου. Τέλος, θα θέλαμε να σας τονίσουμε ότι εξαιτίας του εξαιρετικά περιορισμένου αριθμού θέσεων είναι πιθανόν να μη μπορέσουμε να ικανοποιήσουμε όλες τις αιτήσεις (κάτι που συνέβη άλλωστε και την περσινή χρονιά).