9 Οκτ 2015

Η μισή Καβάλα υποδέχθηκε τους πρόσφυγες

Περισσότεροι από 1.000 πρόσφυγες έφτασαν το βράδυ της Τετάρτης στην Καβάλα με το πλοίο Νήσος Ρόδος και η αποβίβαση τους έγινε υπό βροχή. Οι πρόσφυγες «πολιόρκησαν» τις ομάδες εθελοντών που τους μοίραζαν τρόφιμα- ρούχα- αδιάβροχα ακόμη και παπούτσια και βρισκόταν έξω ακριβώς από το πλοίο. 


Έτσι, όλες οι τσάντες που είχαν ετοιμασθεί από τους εθελοντές εξαντλήθηκαν. Σάντουιτς και φρούτα, χειμωνιάτικα ρούχα και αδιάβροχα προσφέρθηκαν στους πρόσφυγες από πλήθος καβαλιωτών που τους περίμενε. Το βράδυ της Τετάρτης στο λιμάνι βρέθηκαν ακόμη και κάτοικοι της Κομοτηνής προκειμένου να μοιράσουν τρόφιμα στους ταξιδιώτες.

Όπως διαπιστώνει η υπεύθυνη του παραρτήματος Καβάλας των Γιατρών του Κόσμου Άννα Γιοβανιού, οι περισσότεροι πρόσφυγες που φτάνουν στο λιμάνι δε διαθέτουν πλέον την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν το εισιτήριο για τη μετακίνησή τους. Αρκετοί πρόσφυγες παρέμειναν έως τις 11:00 το βράδυ στο χώρο αποβίβασης προσπαθώντας να εξασφαλίσουν το αντίτιμο του εισιτηρίου τους. Ζευγάρι καβαλιωτών πάντως έχει προτείνει στους οργανωμένους εθελοντές να καταβάλλει το αντίτιμο όσων προσφύγων δυσκολεύονται οικονομικά. Το ζευγάρι αναμένει στο σταθμαρχείο του Υπεραστικού ΚΤΕΛ.

Οι πρόσφυγες που φτάνουν στο λιμάνι της Καβάλας δεν προέρχονται μόνο από τη Συρία αλλά και από χώρες όπως το Ιράν και το Αφγανιστάν. Με το δρομολόγιο της Τετάρτης κατέφθασαν εκατό και πλέον Ιρανοί ταξιδιώτες. Καβαλιώτες που βρέθηκαν στην Ειδομένη ενημέρωσαν τους υπόλοιπους ότι οι πρόσφυγες οι οποίοι φτάνουν από την Αθήνα φορούν καλοκαιρινά ρούχα και σαγιονάρες, με αποτέλεσμα να τρέμουν από το κρύο. Η κ. Γιοβανιού πάντως ξεκαθάρισε ότι δύσκολα γίνεται η διαχείριση των ρούχων αφού στο αμφιθέατρο θα παραμείνουν έως το τέλος Οκτωβρίου κι άρα οι προσφορές θα πρέπει να καταλαμβάνουν περιορισμένο χώρο.