20 Οκτ 2015

Δράμα: Παράσταση Καραγκιόζη

Ο βραβευμένος Θίασος Σκιών του Δομτζίδη Απόστολου από την Ξάνθη «Τα παραμύθια του Καραγκιόζη» παρουσιάζει την παράσταση «Ο Μέγας Αλέξανδρος και το καταραμένο φίδι» το Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015 στις 7 μ.μ. στο Λύκειο Ελληνίδων Δράμας, τέρμα Ηπείρου.


«Ο Μέγας Αλέξανδρος και το καταραμένο φίδι» είναι μια ιστορική παράσταση του Νεοελληνικού Θεάτρου Σκιών. Σ’ αυτήν την παράσταση ζυμώνονται ο θρύλος του Αγίου Γεωργίου, με την παράδοση του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του θρυλικού ήρωα της φυλλάδας. Η υπόθεση είναι γνωστή: ένα θηρίο έχει σταθεί στην πηγή απ’ όπου υδροδοτείται όλη η πόλη. Για να αφήσει τον κόσμο να πάρει νερό, απαιτεί τη θυσία μιας νεαρής κοπέλας. Το επόμενο υποψήφιο θύμα είναι η κόρη του Βεζίρη. Όποιος τη σώσει θα γίνει πλούσιος και θα την παντρευτεί. Κάποιοι σπεύδουν να αντιμετωπίσουν το θηρίο. Ο Καραγκιόζης από δίπλα. Θα χάσει τέτοιο πανηγύρι; Κανένας δεν μπορεί όμως να το σκοτώσει. Έρχεται και η ώρα του θρυλικού Μεγαλέξανδρου να αντιμετωπίσει το θηρίο. Θα τα καταφέρει;

Ο θίασός μας προσεγγίζει με σεβασμό την κλασική αυτή παράσταση διατηρώντας την κωμική διάσταση που έχει κάθε παράσταση Καραγκιόζη, προβάλλοντας όμως ταυτόχρονα το ηρωικό πνεύμα που τη διέπει. Ο Δομτζίδης Απόστολος, βασισμένος στην παραδοσιακή φόρμα της παράστασης, γράφει το κείμενο και τα έμμετρα ποιήματα.

Η μεγάλη, λοιπόν, μάχη ξεκινά…
Ο Μέγας Αλέξανδρος και το καταραμένο φίδι.
Η δικαιοσύνη εναντίον της ανομίας.
Το καλό απέναντι στο κακό.
Το φως μάχεται το σκοτάδι.
Ποιος θα νικήσει; Η συνέχεια στο πανί…

Γενική είσοδος: 5 ευρώ

Θίασος Σκιών «Τα παραμύθια του Καραγκιόζη»
Με την υποστήριξη της Ακαδημίας Ποίησης και Παραμυθιού

Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015, 7 μ.μ.
Λύκειο Ελληνίδων Δράμας

Τέρμα Ηπείρου