11 Σεπ 2015

Στο ΤΕΙ από τη Δευτέρα το θερινό σχολείο του Cern

Ιδιαίτερα χαρούμενοι ήταν χθες που συνάντησαν τους δημοσιογράφους, ο πρόεδρος κι άλλοι εκπρόσωποι του ΤΕΙ Καβάλας.


Ο Νάσος Μητρόπουλος, ο Δημήτρης Μπαντέκας και ο Λυκούργος Μαγκαφάς, ανακοίνωσαν ότι από την προσεχή Δευτέρα το ΤΕΙ Καβάλας φιλοξενεί πρώτη φορά στην Ελλάδα το 38ο θερινό σχολείο του CERN.

Η έναρξη των μαθημάτων γίνεται τη Δευτέρα στις 8.30 το πρωί στο φουαγιέ του ΤΕΙ Καβάλας. Στην τελετή θα παραβρεθεί ο διευθυντής πληροφορικής του πειράματος του CERN, κ. Χέμερ, ο οποίος κατά το παρελθόν έχει επισκεφθεί το ΤΕΙ Καβάλας λόγω της συνεργασίας του CERN με το τοπικό ίδρυμα.

Το σχολείο θα συνεχισθεί μέχρι και τις 25 Σεπτέμβρη. Τα έξοδά του 40.000 ευρώ περίπου καλύπτονται όλα από το CERN. Κάθε ένας από τους μαθητές του σχολείου θα είναι 75, πληρώνει δίδακτρα 1200 ευρώ. Πρόκειται για 75 μεταδιδακτορικούς φοιτητές από διάφορες χώρες και της Ευρώπης και του κόσμου. Θα χρησιμοποιηθούν η αίθουσα του Αμφιθεάτρου και οι αίθουσες πληροφορικής του ΤΕΙ.

Καθηγητές που θα διδάξουν είναι του CERN και ορισμένοι από αυτούς υποψήφιοι για νόμπελ.

Θα διδαχθεί ότι πιο μοντέρνο και εξελιγμένο. Αφορά την πληροφορική. Θα υπάρχουν πολλές παράλληλες δράσεις, εκδρομές κι αθλητικές δραστηριότητες.

Στην έναρξη του σχολείου τη Δευτέρα θα παραστεί κι ο Ευάγγελος Γαζής εκπρόσωπος της ελληνικής αντιπροσωπείας στο CERN.

Στη συνέντευξη τύπου χθες έγινε ειδική αναφορά από τον κ. Μητρόπουλο στο κλαμπ «Θησέας», που ενισχύει τη λειτουργία του ΤΕΙ. Πρόκειται για μια ομάδα εθελοντών, 70 ατόμων, όλοι σπουδαστές του ιδρύματος. Αυτή την περίοδο για να προετοιμάσουν το ίδρυμα για το θετικό σχολείο του CERN ανέλαβαν δράση, βάφοντας διάφορα σημεία του ΤΕΙ για να είναι όμορφα. «Τους ευχαριστούμε πολύ», είπε ο κ. Μητρόπουλος.

Ο Δημήτρης Μπαντέκας αντιπρόεδρος του ΤΕΙ Καβάλας, είπε μεταξύ των άλλων στη συνέντευξη τύπου: «Το σχολείο του CERN γίνεται κάθε χρόνο και σε άλλη πόλη του κόσμου. Υπήρχαν πενήντα υποψηφιότητες για φέτος, αλλά πετύχαμε να πάρουμε το σχολείο εδώ στην Καβάλα. Το CERN για μία ακόμη φορά μας εμπιστεύτηκε. Θα υπάρχει επίσης και τουριστική προβολή και διαφήμιση της Καβάλας. Αρκεί να σας πω ότι πέρσι το σχολείο φιλοξενήθηκε στην πόλη Μπράγκα της Πορτογαλίας η οποία φέτος το καλοκαίρι είχε άνοδο στην τουριστική κίνηση, 65%.

Ο Λ. Μαγκαφάς είπε ότι είναι πολύ σημαντικό, επιστημονικό γεγονός και όπως τόνισε θα υπάρξουν κι άλλες συνεργασίες του ΤΕΙ Καβάλας, παρόμοιες με το πείραμα CERN.