11 Σεπ 2015

Προγράμματα κατάρτισης για την απόκτηση πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων

Σύμφωνα με τις παραγράφους 2 και 4 του άρθρου 20 του ν. 4036/2012, από τις 26 Νοεμβρίου 2015, η πώληση γεωργικών φαρμάκων εγκεκριμένων για επαγγελματική χρήση, περιορίζεται στα άτομα που διαθέτουν το πιστοποιητικό γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων και εφόσον εξασφαλιστεί ότι η χρήση των γεωργικών φαρμάκων, γίνεται από πρόσωπο ή υπό την επίβλεψη προσώπου


το οποίο είναι κάτοχος του εν λόγω πιστοποιητικού.


Με δελτίο τύπου της 7ης Σεπτεμβρίου, ανακοινώθηκε ότι η διαδικασία απόκτησης του πιστοποιητικού γνώσεων ΟΧΓΦ, περιλαμβάνει την διήμερη εκπαίδευση (συνολικής διάρκειας 12 ωρών) των υποψηφίων αγροτών σε θέματα ΟΧΓΦ και μετά την ολοκλήρωσή της, θα ακολουθεί εξέταση των υποψηφίων στην αίθουσα πληροφορικής του Κέντρου «ΔΗΜΗΤΡΑ» Δράμας.

Ωστόσο λόγω του μεγάλου αριθμού αιτήσεων που έχουν υποβληθεί στην Υπηρεσία μας, η διαδικασία για την απόκτηση του εν λόγω πιστοποιητικού αναμένεται να διαρκέσει αρκετούς μήνες και πέραν της 26ης Νοεμβρίου 2015, οπότε κρίνεται αναγκαίο να τονιστεί για μια ακόμη φορά, ότι η παρακολούθηση των προγραμμάτων κατάρτισης, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία δεν είναι υποχρεωτική.

Οι αγρότες που έχουν υποβάλλει αίτηση στο Κέντρο «ΔΗΜΗΤΡΑ» Δράμας καθώς και νέοι ενδιαφερόμενοι, μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα του ΥΠΑΠΕΝ (www.minagric.gr), όπου στην αρχική της σελίδα, επιλέγοντας «Ερωτήσεις Χορήγησης Πιστοποιητικού Γνώσεων ΟΧΓΦ», εμφανίζονται οι 151 ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής στις οποίες θα εξεταστούν οι υποψήφιοι.

Επίσης στην ιστοσελίδα ppp-usercert.minagric.gr, είναι διαθέσιμη δωρεάν ψηφιακή εφαρμογή για τον αυτοέλεγχο των γνώσεων ΟΧΓΦ με τις ερωτήσεις που τίθενται στις εξετάσεις.


Προκειμένου να επισπευστεί η χρονική διάρκεια της διαδικασίας απόκτησης του πιστοποιητικού γνώσεων ΟΧΓΦ, καλούνται όσοι αγρότες υπέβαλλαν αίτηση καθώς και άλλοι ενδιαφερόμενοι που δεν επιθυμούν να παρακολουθήσουν την διήμερη εκπαίδευση αλλά μόνο συμμετοχή στις εξετάσεις, να το δηλώσουν στο τηλέφωνο του Κέντρου «ΔΗΜΗΤΡΑ» Δράμας (2521058175, κ. Άνθιμο Αναστασιάδη).