30 Σεπ 2015

Σκακιστικός Όμιλος Δράμας: Έναρξη μαθημάτων Σκακιού

Από την 3η Οκτωβρίου 2014 αρχίζει η νέα εκπαιδευτική περίοδος 2015-2016 του Σκακιστικού Ομίλου Δράμας.


Τα μαθήματα σκάκι στα τμήματα αρχαρίων και προχωρημένων και ενηλίκων γίνονται από ειδικευμένους προπονητές - εκπαιδευτές στο χώρο  του Σκακιστικού Ομίλου Δράμας (25η Μαρτίου 2α στο στενό απέναντι από το ζαχαροπλαστείο Ντίνος). Τηλέφωνα επικοινωνίας 6945499800,6945244583

Νέες εγγραφές γίνονται κάθε Σάββατο απόγευμα, ώρες 4 – 8

Για νέα και άρθρα σχετικά με το σκάκι μπορείτε να επισκεφτείτε την σελίδα http://www.chessdramas.com

Γιατί Σκάκι;
Γιατί πρέπει τα παιδιά μας να μάθουν σκάκι; Το σκάκι ενώ δεν απαιτεί ιδιαίτερες εγκαταστάσεις, ούτε πολυδάπανο εξοπλισμό, συμβάλλει με τον προσφορότερο τρόπο στην καλλιέργεια σημαντικών πνευματικών χαρακτηριστικών, αλλά και γενικότερα στην ανάπτυξη του χαρακτήρα του ατόμου. Σημαντικό του στοιχείο το γεγονός, ότι δεν απαιτεί ιδιαίτερα σωματικά προσόντα και δεν αποκλείει κανένα παιδί εξ αιτίας του σωματότυπου ή του φύλλου του.

Τι προσφέρει το Σκάκι στα παιδία μας;
Είναι αμέτρητες οι έρευνες που δείχνουν ότι το σκάκι, όταν διδάσκεται σε μικρά παιδιά, βελτιώνει σημαντικά τις γνωστικές αλλά και τις συμπεριφορικές τους ικανότητες. Με μια αναζήτηση στο ιντερνετ μπορούμε να βρούμε πλήθος ερευνών . Γενικά μπορούμε να πούμε ότι  προωθεί γενικές ιδιότητες όπως:
-Την καλλιέργεια ηθικών αξιών (αποφασιστικότητα, επιμέλεια, τάξη, αυτοκριτική, αντικειμενικότητα).
- Την κοινωνική ένταξη (ομαδικότητα, ανάληψη ευθυνών, μετάδοση γνώσης και εμπειριών).
- Την ενίσχυση του αυτοελέγχου με αποτέλεσμα τον έλεγχο της επιθετικότητας και της διάσπασης της προσοχής.
Αλλά και ειδικές δεξιότητες όπως:
- Την ανάπτυξη του ορθολογικού τρόπου σκέψης.
- Τη δημιουργική φαντασία, σε συνδυασμό με τρόπο ζωής ανοικτό σε κάθε είδους πολιτιστικά ερεθίσματα.
- Την βελτίωση των μνημονικών ικανοτήτων.
- Τη διάρκεια της πνευματικής συγκέντρωσης και απόδοσης έργου.
- Την κατανόηση και εξοικείωση με μεθοδικούς τρόπους συλλογισμού.

Ο νέος/α που ασχολείται με το σκάκι, το πρώτο πράγμα που μαθαίνει , είναι να προετοιμάζεται μεθοδικά και να αγωνίζεται για να πετύχει, στηριζόμενος αποκλειστικά στις δικές του δυνάμεις. Έτσι σταδιακά μαθαίνει να διακρίνει τη διαφορά ανάμεσα στην ικανοποίηση που αντλεί από το αποτέλεσμα μιας συγκεκριμένης και πειθαρχημένης προετοιμασίας και στην προσέγγιση των προβληματικών καταστάσεων που καλείται να αντιμετωπίσει ευκαιριακά και επιφανειακά.


Γιατί λοιπόν να μην δώσουμε στα παιδιά τη χαρά και τη δυνατότητα αυτή; Δεν την δικαιούνται; Εξ άλλου η ένταξη σε ένα σύλλογο η παρακολούθηση των προπονήσεων, η συμμετοχή σε αγώνες, η δημιουργία φίλων είναι ένας τρόπος ζωής για το παιδί που αξιοποιεί τον ελεύθερο χρόνο του δημιουργικά και ευχάριστα σε ένα ιδανικό για παιδιά και νέους περιβάλλον , αφού ο σκακιστικός κόσμος αποτελείται από ανθρώπους καλλιεργημένους, με υψηλούς στόχους.

Τέλος αξίζει να αναφερθεί ότι οι σκακιστές/μαθητές που πετυχαίνουν διακρίσεις στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα, έχουν την προβλεπόμενη πριμοδότηση μορίων με βάση τον ισχύοντα νόμο για την εισαγωγή σε Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι.