23 Σεπ 2015

Αυτοδιοίκηση Πολιτών: Παγκόσμια ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο

Για την Αυτοδιοίκηση Πολιτών, η συγκεκριμένη ημέρα είναι μία ευκαιρία να αλλάξουμε τις συμπεριφορές μας και τις καθημερινές μας συνήθειες.


Είναι μία ευκαιρία να σχεδιάσουμε τη πόλη μας ώστε να είναι φιλική στον πολίτη.

Να χρησιμοποιήσουμε μαζικά μέσα μεταφοράς με την προϋπόθεση ότι αυτά θα είναι γρήγορα, αξιόπιστα  και θα είναι εύκολα προσβάσιμα από κάθε γειτονιά της πόλης.

Να πάμε με τα πόδια και το ποδήλατο στις μικρές αποστάσεις με την προϋπόθεση ότι θα έχουμε πεζοδρόμια χωρίς εμπόδια και ασφαλείς μετακινήσεις.

Να δώσουμε τη δυνατότητα στη πόλη μας, ώστε κάθε μέρα να είναι πόλη χωρίς αυτοκίνητο.

Με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας χωρίς αυτοκίνητο, διεκδικούμε  τα δικαιώματα των πεζών και των ατόμων με αναπηρία.

Διεκδικούμε ελεύθερη και επαρκή ζώνη για την μετακίνηση πεζών και ατόμων με αναπηρία, ώστε να συμμετέχουν όλοι στην καθημερινή ζωή της πόλης.

Τα πεζοδρόμια είναι δημόσιοι χώροι για τη μετακίνηση των πεζών και των αναπήρων και δεν παραχωρούνται για εμπορική εκμετάλλευση.  Ούτε χρησιμοποιούνται ως χώροι στάθμευσης.

Διεκδικούμε να δημιουργηθούν δίκτυα διαδρομών πεζοδρομίας και ποδηλασίας που να συνδέουν όλα τα κομμάτια της πόλης με το κέντρο αλλά και μεταξύ τους.

Οραματιζόμαστε και επιδιώκουμε  ένα κέντρο απαλλαγμένο από την παρουσία των αυτοκινήτων.